De Positive Grid Spark – Wat kan het?
Met de Spark kun je overal terecht, dankzij het fantastische formaat! En de kwaliteit van de ingebouwde oefenopties kan je helpen nieuwe liedjes te schrijven of je favoriete muziek te decoderen, nadat je klaar bent met het kiezen van de perfecte toon. Als je op zoek bent naar een betaalbare oefenoplossing die ook werkt voor opnames (en als Bluetooth-luidspreker), raad ik je ten zeerste aan deze versterker te bekijken.
Ontzettend veel opties in zo´n klein formaat
De Spark is, net als de soortgelijke Yamaha THR30 II, echt een alles-in-één unit. Afgezien van een instrumentkabel, gitaar en smartphone, is er niets anders nodig om direct uit de doos bijna onbeperkte gitaarklanken te krijgen.
Deze kleine desktop gitaarversterker zal je inspireren om nieuwe dingen uit te proberen.
Het heeft een ingebouwde tuner, tientallen pedaal- en versterkersimulaties aan boord, en zelfs een enorme bibliotheek met door gebruikers gecreëerde geluiden online, mocht je willen snuffelen. Je kunt tot vier presets opslaan als je je basisklanken bij de hand wilt houden.
Elk van de 40 digitale pedalen en 30 versterkers die Positive Grid gemodelleerd heeft, vertonen een opvallende gelijkenis met geliefde buizenversterkers en stomp boxes in het fysieke universum. Je kunt gemakkelijk Vox-, Fender-, Marshall- en andere beroemde versterkertonen simuleren, en de ingebouwde overdrive-, delay- en reverbeffecten klinken als pedalen die je misschien kent van Boss en dergelijke (ze zien er zelfs zo uit in de app-interface van de Spark).
Als je al een tijdje gitaar speelt en een standaard setup hebt, kun je een volledig digitale versie van je gebruikelijke setup nabootsen. Afhankelijk van je hoeveelheid pedalen en versterkerinstelling kun je binnen zo´n 10 minuten de digitale spiegel van je rig creëren!
En het klinkt geweldig! De 4-inch luidsprekers en de 40-watt klasse D-versterker maken lang niet zo veel geluid als de echte buizenversterker, maar de luidsprekers doen het goed om de verschillende originele luidsprekers in klassieke versterkers te modelleren; het ontwerp met gesloten achterkant helpt ook echt om het krachtige laag te behouden.
Is de Spark niet helemaal wat je zoekt? Bekijk dan eens de Boss Katana op onze site:
Sprankelende ideeën
Het nadeel is dat de Spark geen batterij heeft, waardoor hij minder verplaatsbaar is dan de duurdere Yamaha THR-modellen. Hij is nog steeds heel gemakkelijk mee te nemen (de ingebouwde riem is een leuk detail), en er is een zeer lange stroomkabel aanwezig.
Gezien de prijs is de bouwkwaliteit zeer indrukwekkend. Het zwarte plexiglas en de met goud afgewerkte grille zien er goed uit. Het lijkt een beetje meer op een traditionele versterker dan de Yamaha.
Wat zowel de Yamaha als de Spark gemeen hebben, is een USB-uitgang. De Spark werkt als zijn eigen audio-interface voor gitaren als je hem op je laptop aansluit, dus het opnemen van snelle demo’s is een fluitje van een cent. Hij wordt zelfs geleverd met een basisversie van Presonus Studio One, één van de betere opnamesoftware van dit moment.
Gezien de prijs is de bouwkwaliteit zeer indrukwekkend.
Net als de Yamaha-versterkers kan de Spark fungeren als Bluetooth-luidspreker terwijl je er ook een instrument door bespeelt, wat geweldig is als je probeert mee te jammen met nummers of lastige passages probeert te herhalen. In tegenstelling tot de Yamaha is dit echter nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om de oefenhulpjes die Positive Grid Spark bevat.
Opties om te oefenen
Open de app en je ontdekt een groot aantal geweldige hulpmiddelen voor wie gitaar leert spelen, zoals YouTube-gebaseerde meespeelvideo’s met akkoorden op het scherm, en de mogelijkheid om naar je gitaarpartijen te luisteren en ze te transcriberen (en er een ritme onder te zetten!) om te oefenen.
Met achtergrondtracks mee spelen werkt uitstekend, vooral omdat er een kleine onafhankelijke volumeregeling is voor Bluetooth-audio. Het maakt het balanceren met je gitaar super eenvoudig. Er is tevens een hoofdtelefoonaansluiting voor als je in totale stilte wilt oefenen.
Dit alles, gecombineerd met het enorme aantal beschikbare tonen in de toonbibliotheek, betekent dat er werkelijk geen gitaarstijl is waar de Spark je niet op de een of andere manier mee kan helpen. Het smeekt je bijna om dingen te proberen die je anders niet zou doen.
Goede gewoontes aanwakkeren
Een van de grootste obstakels voor effectief oefenen is dat mensen vaak spelen met ongeïnspireerde geluiden en geen toevoegingen. De Spark lost dat probleem goed op met kwaliteits backing tracks en een van de grootste klankvariëteiten die je in één versterker kunt vinden.
Waar ik zou overwegen om de Yamaha, met zijn draadloze mogelijkheden en directe uitgangen, mee te nemen als je ergens anders wilt opnemen of oefenen, is de Spark een desktopversterker die het meest geschikt is voor thuisgebruik. Voor minder dan 300 euro kun je oefenen, opnemen en geïnspireerd raken, van de kleinste tot de grootste slaapkamer. Als je nog geen oefenversterker hebt, bespaar dan het geld dat je aan een paar pedalen zou uitgeven en koop deze amp – je zult er geen spijt van krijgen!
Bekijk de Spark op Thomann.de: