Two-Notes Captor X Recensie

door Franck

Two Notes is een bekende naam onder IR gebruikers. Behalve dat ze een reeks hardware luidspreker emulators/load boxen aanbieden, werken ze samen met talrijke muziekinstrumentenfabrikanten, en geven ze licenties op hun hoog aangeschreven DynIRs voor gebruik in versterkers en pedalen.

De Captor X is een belangrijke update van de Two Notes oorspronkelijke Captor load box, zelf een verkleinde versie van de vroegere Torpedo Reload. De vorige producten waren volwaardige loadboxes/luidspreker-emulators, waarvan de output gecombineerd kon worden met IR software op je computer.
Captor X brengt de IR technologie aan boord, samen met een heleboel nuttige nieuwe functies. Het laagst geprijsde apparaat in dit overzicht biedt daardoor veel functies die je ook op de duurdere apparaten vindt. Het is verkrijgbaar in 8-ohm of 16-ohm versies.

Het is een compact toestel en zit in een stevige metalen behuizing, met verzonken knoppen om te voorkomen dat de potmeters beschadigen als je het gebruikt tijdens optredens.

Wat doet de Two-Notes Captor X?

In tegenstelling tot veel vol-digitale oplossingen is de Captor X ontworpen om alleen je luidspreker te vervangen. Dit betekent dat je alle mooie buizentonen van je versterker krijgt, maar zonder het volume.

Er zijn verschillende manieren hoe je de Two-Notes Captor X kunt gebruiken:

De eerste manier om de Captor X te gebruiken is door de speakerkast te vervangen en je luidspreker te laten dempen. Dit stelt je in staat een virtuele luidspreker, microfoon en kamer in het apparaat op te zetten waarmee je een geweldige directe opname via je audio interface kunt maken. In tegenstelling tot de vorige Two-Notes Torpedo Live, is de Captor X volledig Stereo!

De tweede manier is door de vorige methode hierboven te integreren met een gedeelte van het luidsprekersignaal. Op de achterkant van de Two-Notes Captor X zit een schakelaar met drie standen voor het speakervolume. Deze standen komt overeen met normaal (0 dB), medium (-20dB), en laag (-38dB).

Laag is echt heel zacht. Zelfs met een 50-watt gitaarversterker hoor je het nauwelijks. Dit is een goede manier om een verzadigde gitaartoon te krijgen zonder de buren tot last te zijn.
De instellingen medium en vol zijn veel luider dan laag, en als je live speelt of meer geluid in studio wilt zijn dit je beste opties.

2 Notes Captor X

Two Notes Captor X

Ten derde kun je opnemen via de XLR uitgangen op de Captor X en de microfoon op je speaker zetten. Dankzij de vermogensinstellingen die ik hierboven noemde, is het een fantastische thuisopname oplossing waarbij je in de mix je verschillende tonen kunt combineren.

Als je niet zeker weet welke ohm opties je luidsprekerkast heeft dan moet je dit eerst opzoeken.

De vierde manier om de Captor x te gebruiken is om bij live spelen de XLR direct naar een PA Systeem te sturen. Dit geeft je meer vrijheid op het podium in plaats van je zorgen te hoeven maken over microfoonkabels en plaatsing van de microfoon voor de cabinets.

Fantastische software

De software gedeelte van de Captor X is uitmuntend, met het soort flexibiliteit en verfijnde interface-ontwerp dat je met duurdere toestellen zou associëren. Je kunt bewerken op je Mac of PC via een USB kabel, of een draadloze editor downloaden voor iOS of Android toestellen.

Captor X software

Captor X software

Cabinets

Een Captor X preset begint met een van de 32 meegeleverde cabinets. De 26 virtuele gitaarcabs vormen een goed afgeronde verzameling van vintage combo’s, klassieke stacks, en moderne metal beesten.

Er zijn ook zes bascabs en je kunt tevens drie extra gitaarcabs downloaden bij registratie. De cabinets worden opgenomen door een paar virtuele microfoons, gebaseerd op gangbare condensator, dynamische, en ribbon modellen. Je kunt voor elk kanaal het type microfoon en de virtuele positie onafhankelijk instellen en de relatieve niveaus ervan regelen. De Captor X kan IR’s van andere makers laden, maar ook die uit de geïntegreerde Two Notes winkel van de editor.

Persoonlijk maak ik graag gebruik van de twin tracker optie, waarbij je 1 keer je gitaar in mono tracked maar de software er een heel goed klinkende stereo versie van maakt.

Lees ook op onze site:

Effecten

Je kunt ook effecten toewijzen. Er is een 5-bands EQ met vaste frequentie, omschakelbaar tussen gitaar- en basprofielen. Er is ook een aangepaste EQ mode met instelbare frequenties (maar vaste bandbreedte). Je kunt kiezen uit 13 ingebouwde reverbs met instelbare mix, virtuele kamergrootte, reflectieniveau, en toon. Je kunt ook omschakelen tussen een warme omgevingsinstelling met subtiele weerkaatsingen, of een helderder, meer weerkaatsende reverb. De “enhancer” sectie bevat een compressor met één regelaar om tonen vetter te maken, vergezeld van regelaars voor de lage en hoge tonen, onafhankelijk van de eerder genoemde EQ trap. Tenslotte kun je de meeste toonparameters via MIDI regelen via een 1/8″ telefoonaansluiting.

Werkt The Captor X met elke versterker?

Nee. Hier moet je dan ook goed op letten. De Captor X wordt geleverd in zowel een 8-ohm als een 16-ohm versie. Als je niet zeker weet welke ohm opties je luidsprekerkast heeft dan moet je dit eerst opzoeken! Het tweede dat je moet hebben is een versterker waarbij je de luidspreker gemakkelijk kunt loskoppelen. Bij sommige versterkers kun je de speaker niet losmaken omdat ze hem permanent de kast bevestigen. Dus daarbij kun je de Captor niet aansluiten.

Captor X achterkant

Captor X achterkant

Hoe sluit je de Two-Notes Captor X aan?

Zet, voor je iets doet, je versterker uit. Een versterker van stroom voorzien zonder dat er een luidspreker aan zit kan heel slecht aflopen. Nooit doen dus!

Het aansluiten van de Two-Notes Captor X op je versterker is heel eenvoudig. Koppel de fysieke luidspreker los van de gitaarversterker. Leid een luidsprekerkabel van de versterker naar de Two-Notes Captor X, en dat is het.

Om gebruik te maken van de verzwakking van het luidsprekervermogen, moet je vanaf je Captor X tevens een speakerkabel naar de cabinet leiden. Als je een combo versterker bezit in plaats van een head en cab, dan heb je een female-to-female connector nodig om het geheel gemakkelijk te laten werken.

lees ook op onze site:

Wat is het maximum versterkervermogen

100-watt RMS. Je kunt elke versterkerkop tot 100 watt gebruiken met de Two-Notes Captor X. Als je een mengeling van 8 en 16 ohm versterkers bezit, moet je ervoor zorgen dat je het juiste 8 ohm model of 16 ohm model koopt. Het zou geweldig geweest zijn als hiervoor een alles-in-één oplossing beschikbaar was, maar helaas.
De meeste gangbare versterkercombo’s zijn op 8 ohm berekend, en versterker heads hebben meestal zowel 8 als 16 ohm mogelijkheden. Kijk op de achterkant van je versterker voor meer details.

Two Notes Torpedo Captor X | An Affordable Cab Sim & Load box with Endless IR Emulations!

Conclusie

De Captor X heeft een aantal zeer hoogwaardige virtuele speakerkasten en ‘kamers’ die geweldig klinken, zelfs in mono – ze worden gewoon een belangrijk, ondersteunend deel van het geluid zonder dat je ooit het gevoel krijgt dat ze te aanwezig zijn.

De prijs ligt lager dan vergelijkbare apparaten zoals de UA Oxbox en de Boss Waza expander.
Maar die prijs is wellicht bereikt met compromissen op bepaalde gebieden: de beperkte keuze aan dempingsinstellingen, de ventilator, de externe PSU, het hoofdtelefoonniveau en het lijn-uit niveau die niet onafhankelijk van elkaar te regelen zijn, en het ontbreken van een lijningang voor een backing track die rechtstreeks naar de hoofdtelefoon voert – de favoriete manier van privé oefenen van veel mensen. Maar noch de OX noch de Tube Amp Expander hebben dat laatste.

Bekijk de Captor X op Thomann.de:

Maar er valt eigenlijk weinig te klagen voor dit bedrag. Want het is echt een zeer goed apparaat dat onzettend veel opties aan boord heeft en wat je gitaarleven veel makkelijker zal maken. Met thuis opnemen of tijdens live gebruik.

De captor X heeft in ieder geval een vaste plek op mijn bureau en zal daar nog lange tijd blijven!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL