KRK Rokit RP5 G4 – Fantastische monitoren voor een goede prijs

door Franck

Een paar voordelige studiomonitors vinden is geen gemakkelijke opgave. Er is een grote keuze. Het loont de moeite je te beperken tot bekende merken die al langere tijd kwaliteitsproducten maken. Eén zo'n naam is KRK. Met de nieuwe G4 serie studiomonitors willen ze opnieuw bewijzen betaalbare monitoren van zeer goede kwaliteit te kunnen produceren.

KRK is duidelijk geen onbekende in de studioruimte. Het was niet ongewoon de G3 serie studiomonitors te zien in zowel thuisstudio's als professionele studio's. Met de nieuwe KRK Rokit RP5 G4 hebben ze opnieuw de grenzen verlegd van wat ze kunnen bieden, terwijl ze hun monitorenseries betaalbaar houden. Maar hebben ze zich verbeterd ten opzichte van de vorige generatie? Laten we dat eens uitzoeken.

Kenmerken

Met hun reputatie op het spel valt er veel te verwachten van de nieuwe Rokit 5 luidsprekers. Laten we in de details duiken en ontdekken wat ze met deze nieuwe nieuwe generatie speakers hebben geleverd.

Specificaties

De frequentierespons van de Rokit 5 is 43Hz-40kHz, voor een goede spreiding over het frequentiespectrum. De nieuwe klasse D versterker vergroot ook de vermogensmogelijkheden ten opzichte van het vorige model. Dit resulteert ook in minder warmte en gewicht.

Met 104dB max SPL zijn ze ook ruim voldoende luid. Wil je toch wat meer headroom, dan kun je altijd kijken naar de Rokit 7 G4 of Rokit 8 G4.

KRK Rokit serie

KRK Rokit serie

Er is een brick wall limiter ingebouwd. Dit voorkomt dat je je luidsprekers beschadigt. Hij helpt ook bij het leveren van een consistent gebalanceerde geluidsweergave. Voor mensen die ervaring hebben met het opblazen van speakers is het een prettige eigenschap om ingebouwd te hebben!

  • Maximum SPL (geluidsdrukniveau): 104dB
  • Frequentiebereik: 43Hz – 40KHz
  • Vermogen: 55 Watt
  • Ingangsimpedantie: 5.12KΩ Gebalanceerd
  • Gebalanceerde TRS/XLR Combo Jacks
  • Hoogte: 11.22″ / 285 mm
  • Breedte: 7.48″ / 190 mm
  • Diepte: 9.49″ / 241 mm
  • Gewicht: 10,69 pond / 4,85 kg

Geluidskwaliteit

Het belangrijkste om te behandelen is natuurlijk de geluidskwaliteit. De vorige generatie KRK Rokit 5 was geweldig, maar niet perfect. Ze hadden last van een wat overdreven laag en hoog. Dit was geen probleem voor algemeen muziek luisteren maar niet altijd ideaal in een studio omgeving.

De Rokit G4 heeft de frequenties uitgebalanceerd voor een veel beter klankbeeld dan het vorige model. De hoge tonen voelen minder geprononceerd aan en zitten comfortabeler bij de hogere middenfrequenties.

De stevige low end maakte de Rokit serie tot een favoriete keuze in vele DJ studio's. Dat is bij de nieuwe generatie nog steeds het geval. De herontworpen baspoort vooraan heeft goed geholpen om het laag op te schonen. Het is beefy en zuiver zonder vervorming. Tenzij je een echt beukende bas nodig hebt, hoef je geen subwoofer aan je opstelling toe te voegen.

De sweet spot was smaller dan ik verwachtte en niet zo breed als andere monitors.

Het evenwicht tussen de frequenties is misschien niet ideaal voor wie de meest mogelijke “flat response” studiomonitors zoekt. Hoewel dit geen HiFi luidsprekers zijn, kleuren ze het geluid toch wel een klein beetje. Desondanks zullen ze een betere optie zijn voor monitoring dan zelfs de beste koptelefoons voor DJ's.

De sweet spot was smaller dan ik verwachtte en niet zo breed als andere monitors. Dat gezegd hebbende zijn het near-field monitors die niet ontworpen zijn om een grote kamer volledig met geluid te vullen.

Bekijk de Rokit speakers bij Thomann.de!

Bouwkwaliteit

Een van de grootste veranderingen ten opzichte van de vorige generatie is de toevoeging van Kevlar. Niet alleen voor de woofer maar ook voor de tweeter. Dit is een groeiende trend onder studiomonitoren en één die KRK besloten heeft te volgen. Het is niet voor niets want Kevlar biedt een consistente verdeling van het geluid als het goed wordt toegepast.

Rokit 5 studio monitor

Rokit 5 studio monitor

De rest van de kast voldoet aan de kwaliteit die je van KRK studiomonitors mag verwachten. Stevig, duurzaam, en simpelweg goed gemaakt. De kast is ook ontworpen met een lage resonantie in gedachten. Daardoor blijft het laag vloeiend en punchy zonder opeenhoping. Toch zou ik je aanraden een paar isolatie pads op de kop te tikken om de trillingen tot een minimum te helpen beperken. Ongeacht welke monitor je gebruikt overigens.

Afstemmogelijkheden

Maar de echt grootste verandering zit in de gloednieuwe ingebouwde DSP met een LCD scherm. De volumeregelaar is tevens de keuzeschakelaar voor deze functie. Terwijl andere monitors je beperken tot een paar afstemmogelijkheden heeft de Rokit KRK 5 G4 25 verschillende EQ instellingen. Dit geeft volledige flexibiliteit bij het afstemmen van de luidsprekers in je studioruimte!

Het andere voordeel is dat je het geluid kunt aanpassen op basis van je persoonlijke voorkeur op dat moment. Als je bijvoorbeeld niet geïnteresseerd bent in een vlakke analytische respons kun je het laag opvoeren om van muziek met veel lage tonen te genieten. Dit maakt ze niet alleen een goede keuze voor produktie, maar ook voor ongedwongen luisteren.

Lees ook op onze site:

Er is ook een speciale app. De KRK Audio Tools app helpt zowel bij het plaatsen van monitoren als bij het afstemmen. Ook dit is een geweldig hulpmiddel voor de beginnende gebruiker die niet veel weet over het optimaliseren van zijn studiomonitors. Zelfs doorgewinterde profs zullen de mogelijkheden van deze gratis app op prijs stellen.

De hoeveelheid functies die ze erin hebben gepropt is zeer indrukwekkend. Van het instellen van de dim voor het front logo paneel tot de mogelijkheid om je instellingen vast te zetten.

Alleen al deze enorme sprong voorwaarts maakt de KRK Rokit5 G4 een aantrekkelijke keuze voor je studiowensen. Nog indrukwekkender is dat men erin geslaagd is deze functies toe te voegen zonder een enorme prijsverhoging.

Aansluitmogelijkheden

Aan de achterkant van de KRK Rokit 5 luidsprekers bevindt zich een combo-aansluiting die zowel TRS als XLR ondersteunt. Beide uitgangen ondersteunen gebalanceerd geluid.

KRK Rokit RP5 G4 Aansluitingen

KRK Rokit RP5 G4 aansluitingen

Zoals bij de meeste studiomonitoren is het de moeite waard om hoogwaardige kabels en een goede audio interface aan te schaffen. Ook is het goed om op te merken dat als je een nieuwe DJ bent je moet nagaan welke aansluitmogelijkheden er op je apparatuur zijn. Zelfs de beste beginnende DJ controller biedt alleen een RCA optie.

Ontwerp

De Rokit 5 monitors zetten de traditie voort van hun iconische zwart en gele kleurenschema, maar met een twist. Deze nieuw ontworpen luidsprekers hebben het felle geel achterwege gelaten en zijn nu zachter geel. Er is overigens ook een wit model.

Het glanzend zwarte plastic is ook vervangen door een matzwarte afwerking met textuur. Deze twee veranderingen zorgen voor een professionelere en aantrekkelijker luidspreker.

De hoeveelheid functies die ze erin hebben gepropt is zeer indrukwekkend.

Door het evenwicht te vinden tussen persoonlijkheid en stijl zien deze luidsprekers er geweldig uit en zouden ze een uitstekende aanwinst zijn voor elke studio.

Afmetingen

De KRK Rokit 5 G4 is een grote 5 inch studiomonitor. Ga na of je er genoeg plaats voor hebt op je werkplek.

Met 10,69 lbs. (4,85 kg) is de Rokit 5 G4 niet ideaal om op zwevende planken te plaatsen. Een stabiele en stevige ondergrond is beterl om zowel het gewicht als de afmetingen te kunnen plaatsen.

Waarde

De nieuwe KRK Rokit G4 biedt een aantrekkelijke product / waarde verhouding. Er zijn goedkopere studiomonitoren verkrijgbaar, maar geen daarvan heeft de gedetailleerde afstelmogelijkheden die je op deze vindt.Rokit G4 Ook het aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie maakt deze tot een waardige koop ten opzichte van de vorige modellen. Als je ook nog de hoge bouwkwaliteit meetelt is het prijspunt nog aantrekkelijker.

Waarom afstelmogelijkheden belangrijk zijn

Voor we in de gedetailleerde beoordeling duiken is het de moeite waard een belangrijke eigenschap te behandelen waar je op moet letten. Geen enkele studiomonitor is perfect. Elke studioruimte is anders. Daardoor kan een studiomonitor in de ene studio geweldig klinken, maar in een andere veel slechter.

Zo kun je bijvoorbeeld lage of hoge frequenties afzwakken als je een reflecterende omgeving hebt.

Dit is een uitdaging als je je eerste paar studiomonitors koopt. Zelfs met testen in de winkel is er geen manier om te weten te komen hoe ze in je specifieke opstelling zullen klinken. Als je een grote studioruimte hebt kunnen kleine monitors hol en en dun klinken. Aan de andere kant, als je ruimte aan de kleine kant is kunnen grote monitoren heel overheersend klinken.

Een van de beste manieren om eventuele problemen te verkleinen is een studiomonitor te kiezen die uitstekende afstemmogelijkheden biedt. Met deze afstemmogelijkheden kun je de parameters van de luidspreker aanpassen aan je studioruimte. Zo kun je bijvoorbeeld lage of hoge frequenties afzwakken als je een reflecterende omgeving hebt. Het kan ook helpen als je je studioruimte ooit verandert. Als je besluit wat geluidsisolatie of een andere akoestische behandeling aan te brengen, kun je teruggaan en de output van je monitors verfijnen.

KRK Rokit 5 G4 Speaker Monitors Review - Better than ever?

Het zijn vaak de kleinere, meer budget-gerichte monitoren die de meeste hulp nodig hebben om de kwaliteit te maximaliseren. Het probleem is dat dit soort voorzieningen meestal voorbehouden zijn aan duurdere modellen.

Bekijk de KRK Rokit RP5 G4 op Thomann!


Naarmate de technologie blijft evolueren, evolueert ook de ruimte voor studiomonitors. Steeds meer fabrikanten gaan na hoe ze de verschuivende behoeften van hun klanten kunnen opvangen. Het hebben van uitgebreide afstemmogelijkheden is een van de belangrijkste manieren om deze moeilijke situatie het hoofd te bieden.

Neem bij de aanschaf van je studiomonitors even de tijd om deze mogelijkheden te beoordelen. Deze extra opties kunnen van een doorsnee studiomonitor een uitzonderlijke maken.
Met de KRK Rokit RP5 G4 zit je in ieder geval hiermee goed. Het is een top monitor in deze klasse en in de meeste gevallen een uitstekende koop waar je lang plezier van zult hebben!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL