Ableton kondigt de nieuwste versie van Live aan

door Franck

Ableton heeft de aankomende release van Live 12 aangekondigd, een belangrijke update die is ontworpen om de muzikale creativiteit te stimuleren – met speelse MIDI-tools voor het genereren van onverwachte ideeën, nieuwe apparaten en geluiden met verrassende mogelijkheden en verbeteringen waarmee je intuïtiever kunt werken.

Wat komt er in Live 12

Verbeteringen in de MIDI-editor – Herschik de volgorde van een selectie noten op toonhoogte, snelheid of duur. Noten rekken, splitsen, hakken of samenvoegen op nieuwe manieren; de snelheid van noten eenvoudiger vormen; ze transponeren in een toonladder; of intervallen chromatisch of in toonsoort toevoegen.

MIDI Transformations and Generators – Maak allerlei eenvoudige of complexe variaties op je MIDI-clips. Voeg ornamenten toe, verbind opeenvolgende noten en akkoorden, simuleer gitaartokkels of kies uit een reeks generatieve algoritmes om melodieën, ritmes en akkoorden tevoorschijn te toveren die de beperkingen volgen die jij definieert.

Toonaarden en toonladders – Kies een toonaard in de regelbalk van Live om de bijbehorende noten te zien in elke clip die je maakt. Vervolgens kun je clips bewerken met de markering van de toonladder als leidraad, de toonladder van de clip gebruiken om muzikale ideeën te genereren of de toonladder van MIDI-apparaten en -instrumenten synchroniseren met de clip die wordt afgespeeld.

Roar – Maak alles van subtiele en precieze mastering-grade warmte tot wilde en onvoorspelbare geluid degradatie met nieuwe kleuring en verzadiging Live’s effect. Roar’s drie verzadigingsstadia kunnen in serie, parallel of zelfs in mid/side en multiband configuraties worden gebruikt – en het is uitgerust met een uitgebreide modulatiematrix.

Ableton 12 Granulator III

Ableton 12 Granulator III

Granulator III – De nieuwste versie van Robert Henke’s granulaire instrument heeft nu MPE-mogelijkheden, waardoor je expressieve controle hebt over parameters als nootbuiging, vibrato en glissando. Bovendien kun je nu audio in realtime opnemen en meteen beginnen met manipuleren.

Stemsystemen – Werk in stemmingen buiten de 12-toons gelijkzwevende stemming en gebruik ze met Live apparaten en elke MPE-compatibele plugin.

Meld – Een bi-timbrale, MPE-geschikt instrument ontworpen voor diepe sound-shaping die een breed scala aan texturale en experimentele geluiden genereert met twee eenvoudig te gebruiken macro oscillatoren.

Nieuwe Packs – Ontdek nieuwe trucs voor vliegensvlugge optredens met de vier Max for Live-apparaten van Performance Pack. En verken onwaarschijnlijke instrumenten en unieke foley-opnamen met de Lost and Found-collectie.

Lees ook op onze site:

Intuïtiever werken

Gestapelde detailweergaven – Krijg in één oogopslag een overzicht van alles wat een track doet: zie je apparaten en de Clip Editor tegelijkertijd, evenals automatiserings- en apparaatparameters, zodat je je kunt concentreren op de track waaraan je werkt zonder steeds tussen weergaven te hoeven schakelen.

Browser tagging – Gebruik de meegeleverde tags of aangepaste tags om geluiden te zoeken zonder de beperkingen van de ingebouwde categorieën van de browser.

Sound Similarity Search – Begin met een sample en vertel Live’s browser om vergelijkbare geluiden en instrument presets te vinden met betrekking tot timbre.

Ableton 12 Live

Ableton 12 Live

Toegankelijkheid en navigatie verbeteringen – Bedien kern workflows in Live 12 met behulp van ondersteunende technologieën zoals schermlezers, en gebruik nieuwe sneltoetsen om naar bijna elk deel van Live te navigeren.

Verbeteringen aan de mixer – De mixer van Live, die voorheen alleen beschikbaar was in Session View, kan nu ook worden gebruikt in Arrangement View. Het heeft ook verbeteringen waardoor het nauwkeuriger is voor gedetailleerde mixbeslissingen en gemakkelijker af te lezen en te bedienen is.

Beeldstyling – Blijf in de flow met het cleanere, modernere uiterlijk van Live 12 dat visuele complexiteit wegneemt en de focus op je muziek houdt.

Prijzen en beschikbaarheid

Ableton Live 12 zal begin 2024 beschikbaar zijn.

Vanaf nu tot aan de release van Live 12 loopt er een kortingsactie. Tijdens de actie krijgen alle nieuwe Live 11 edities 20% korting. De aankoop van een nieuwe Live 11 editie geeft automatisch recht op een gratis upgrade naar de bijbehorende Live 12 editie bij release!

Ableton Live 12 zal te koop zijn op Ableton.com en via diverse webwinkels.

Ableton Live 12 prijzen: 79 EUR voor Live Intro, 279 EUR  voor Live Standard en 599 EUR  voor Live Suite.

Bestaande Ableton Live-klanten moeten inloggen op hun account om de speciale prijzen voor de upgrade te bekijken.

Meer informatie op Ableton.com <<
Koop een Ableton download licentie op Thomann.de <<

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL