Line 6 Helix gitaar multi-effect processor review

door Franck

De Line 6 Helix mag intussen een aantal jaren oud zijn maar het is nog steeds 1 van de betere modellers en effecten units die er te koop is.
Het apparaat staat zelfs bij Thomann.de als nummer 1 van de best sellers in deze categorie!
Dit heeft te maken met de veelzijdigheid, geluidskwaliteit en bouw van de Helix. Die allemaal zeer in orde zijn!

Laten we het eens detail bekijken waarom de Helix nog steeds relevant is:

Modellering op een geavanceerd niveau

Helix is een grote multi-effect unit met ongeveer 300 versterker, cabs en pedaalmodellen, een ingebouwd expressiepedaal, en een geweldige hoeveelheid aansluiting op het achterpaneel.

Het is gericht op het modelleren van guitar rigs, zoals Fractal Audio’s Axe-Fx II en Kemper’s Profiling Amplifier het ook doen, maar het is opgezet als een pedalboard in plaats van een rackmount of head (er is overigens wel een rackmount versie beschikbaar).
Ondertussen is de prijs van de Helix met €1.495 lager dan die van zijn concurrenten, en je bewerkt geluiden op een enorm, full-color LED-scherm in plaats van de krappe LCD-vensters die je ziet bij andere soortgelijke apparaten.

Gebruikers kunnen echter ook via USB verbinding maken met een computer en zo met de bijbehorende software alle instellingen bewerken.

Helix Rack versie

Helix 19 inch Rack versie

Gitaristen kunnen Helix gebruiken voor bijna elk aspect van hun muziekproductie, zoals componeren en sound design met monitoring via een hoofdtelefoon, tracking naar DAW via Helix’ hoogwaardige converters. Verder kun je er natuurlijk mee repeteren en optreden door in te pluggen op een PA of een neutrale versterker, of door Helix’ versterker/cabinesimulaties te omzeilen en te spelen via een conventionele versterker.

Je kunt het apparaat ook gebruiken als losstaande pedalboard met eenvoudige aan/uit-schakelaars voor elk toegewezen effect, of je kunt wisselen tussen maximaal acht groepen voor bijvoorbeeld verschillende setlists.
In elke groep kun je weer 128 presets kwijt.

Helix voorkant

Helix voorkant

De helix kan tot vier versterkers en 32 effecten tegelijk aansturen, allemaal op vier afzonderlijke stereosignaallijnen voor maximale helderheid.

Dit betekent dat je optimaal gebruik kunt maken van de enorme hoeveelheid opties die je tot je beschikking hebt om je ideale toon te creëren!
Microfoontypes en -locatie aanpassen, volledige signaalketenbeheer, panning, studiokwaliteit compressie, multi-band EQ-aanpassing, en nog veel meer!

Bekijk de Line 6 HX Stomp op Thomann.de:

Klinkt het realistisch?

Ja, en het voelt ook echt aan.
Met de natuurlijke compressie die ontstaat door een krachtige versterker, krijg je echt het gevoel op een normale gitaar amp te spelen.

De modellen zijn gebaseerd op versterkers en effecten van bekende merken, zoals bij andere Line 6 producten, en bevatten een mix van verwachte en onverwachte geluiden.

Als je het geluid zachter zet, wordt alles helderder en reageert het op je plectrumaanval.
Er zijn ook een aantal ‘organische’ bewerkingsopties. karakteristieken als Sag of Hum (een natuurlijk effect dat door de voeding wordt gegenereerd) kunnen worden gewijzigd om het gedrag en het gevoel van je versterker te simuleren wanneer die de ‘sweet spot’ bereikt, zonder het volume te veranderen.

Lees ook op onze site:

Snapshots

Met ‘Snapshots’ kun je snel je instellingen vastleggen en opslaan op een pedaal. Een digitale momentopname. Wil je dezelfde versterker die met een boost of een extra delay?

Helix verschillende versies

Verschillende versies van de Helix

Verander de parameter en ga door naar de volgende Snapshot, zo simpel is het.
Er is ook een leuke functie waarmee je elk pedaal in je keten vanaf het scherm kunt toewijzen aan een echt pedaal op je board.
Voor het gebruiksgemak tijdens het live spelen, geeft de Helix de pedalen automatisch namen en kleuren.

De tonen van de helix

Over het algemeen zijn de Helix-modellen uitstekend.
De modellen zijn gebaseerd op versterkers en effecten van bekende merken, zoals bij andere Line 6 producten, en bevatten een mix van verwachte en onverwachte tonen.
De Helix is uitgerust met een krachtigere CPU dan eerdere Line 6 apparaten, waardoor prachtige en volle klanken mogelijk zijn.
Als je gefrustreerd was door de fuzzy, low-def modellering van eerdere Line 6 toestellen, is het met deze modeller zeker tijd om ze een nieuwe kans te geven!

De aanslag op noten is genuanceerd, en de responsiviteit en het karakter van de modellen verschillen onderling.
De metalversterkers hebben een woeste, face melting impact, terwijl de tweed- en Supro-tonen een authentiek vintage helderheid en gevoel hebben.
Je kunt versterkers en cabinets combineren, en ook virtuele microfoonmodellen en plaatsingen kiezen.

Bekijk een Helix demonstratie:

Should You Buy A Line 6 Helix?

De Helix kan tot vier parallelle signaalpaden verwerken, allemaal in stereo, zodat je volledig verschillende tonen naar verschillende versterkers of ingangskanalen kunt sturen, of ingewikkelde patches kunt maken met dubbele signaalketens die bij de eindtrap weer samenkomen.

Met maximaal vier beschikbare stereopaden biedt de Helix een breed scala aan routingmogelijkheden.

De Helix staat bekend om zijn over-the-top, vol-met-effecten patches.
Maar het feit dat eenvoudige patches even interessant klinken als de sterk bewerkte, getuigt van het realisme van de modellen.
Het enige punt van kritiek dat je op sommige modellen kunt heb, is dat een aantal versterkers en vervormingspedalen niet zo goed klinken als in de analoge wereld wanneer je het volume van je gitaar verlaagt.

Een duidelijk overzicht van de verschillende amps kun je hier vinden <<

Routing

Met de eerdergenoemde 4 beschikbare stereopaden biedt de Helix een breed scala aan routingmogelijkheden.
Split- en merge-punten kunnen overal in de keten worden geplaatst, zodat je bijvoorbeeld gemakkelijk een dry en parallel wet pad kunt creëren.

Routing menu van de Helix

Routing menu van de Helix

Een andere mogelijkheid is dat je veel versterker en cab setups in tandem kunt laten lopen.
Hoewel er vier stereopaden zijn om mee te experimenteren, zal het plaatsen van mono-effecten na stereoblokken ertoe leiden dat de output wordt teruggesommeerd naar mono.
Sommige effecten zijn alleen bruikbaar in stereo, dus houd daar rekening mee bij het samenstellen van je effectketen.

Door alle vier de paden (1A, 1B, 2A, 2B) in één lange keten te combineren en de uitgang van het ene naar het andere pad te voeren, van linksboven naar rechtsonder, met maximaal 32 actieve bloklocaties, kun je een “Super Serial” routingpad maken (acht per stereopad).
Dit zou natuurlijk een aanzienlijke belasting voor de DSP betekenen en waarschijnlijk niet effectief zijn.

Ingangen en uitgangen

 • Gitaaringang – voor het aansluiten van een gitaar of bas – schakelbaar pad en impedantie
 • Aux-ingang – geoptimaliseerd voor het aansluiten van een gitaar of bas met actieve pickups
 • Mic ingang – voor het verwerken van vocalen of het opnemen via USB naar uw DAW – met 48v fantoomvoeding
 • Twee expressie-ingangen – naast het ingebouwde pedaal voor een totaal van drie –
  CV/expressie-uitgang
 • Externe versterker – om schakelingen zoals reverb op een externe versterker te regelen
 • Vier sends en returns (die kunnen worden gebruikt voor het integreren van externe stompboxen of als extra inputs en ook voor externe apparatuur zoals keyboards, modulaire synths, drummachines
 • XLR-uitgangen – gebalanceerde uitgangen voor aansluiting op studiomonitors of PA-mixer
 • 1/4″ uitgangen – ongebalanceerde uitgangen voor aansluiting op gitaarversterkers, andere pedalen of luidsprekers met eigen voeding)
 • S/PDIF In en Out – voor digitale aansluitingen
 • AES/EBU of L6 Link Out – deze aansluiting kan worden gebruikt als een standaard AES digitale aansluiting of voor het aansluiten van Line 6 StageSource monitors of DT serie versterkers.
 • USB – de unit kan functioneren als een 8 in/8 out 24bit/96k audio-interface en kan ook opnemen op en afspelen van een iPad met een camera connection kit)
 • Hoofdtelefoonuitgang – met onafhankelijke volumeregeling op het frontpaneel
 • Variax-ingang – voor aansluiting op Line 6’s Variax-gitaren
 • MIDI In, Out en Through – Voor je midi apparaten

Lees ook op onze site:

 

Is Helix uitgerust met met meerdere gitaaringangen?

Ja en nee.

De helix heeft een gitaar-, microfoon- en een aux-ingang.

Andere input-mogelijkheden zijn daarentegen wel mogelijk. Dit kan via de vier effectloops. Technisch gezien is elke “return” een ingang.

Helix achterkant

Helix ingangen en uitgangen

Effectloops worden meestal binnen je keten ingesteld. Je kunt echter elk van de returns kiezen voor je inputblok.
Het resultaat is dat elk van de vier returns een 1/4-inch instrumentsnoer kan voeden!

De Helix software editor

Helix editor

Helix editor

Zoals je bij de meeste modelling units een software gedeelte hebt, is dit ook bij de Line 6 Helix terug te vinden.
Het komt er op neer dat je de Helix op 2 manieren makkelijk kunt bedienen. Via het LCD scherm op het apparaat zelf, of via de meegeleverde software.

Je zult merken dat als je voornamelijk achter de computer je gitaar gebruikt de software editor heel veel gemak zal geven.

Met je muis kun je het hele apparaat bedienen. Dus amps en cabs selecteren, effecten toevoegen en de verschillende stereopaden bedienen.

Line 6 heeft regelmatig grote updates te downloaden en blijft daarmee de Helix vernieuwen!

Verschillende versies van de Line 6 Helix

De Line 6 Helix is er in verschillende modellen:

De 2 duurste versies, waar deze review grotendeels over gaat. Dat zijn de floor en rack versie. Verder is er een LT, stomp en Effects model.

Je kunt een flinke pagina volschrijven over de verschillen maar dat zal hier teveel worden. Dus we houden het zo kort mogelijk:

Wat is het verschil tussen een Line 6 Helix en een Line 6 Helix LT?

Line 6 Helix LT

Line 6 Helix LT

 • De Helix is groter en zwaarder dan de Hetlix LT. 6,6kg tegenover 5,5kg.
 • In plaats van massief geëxtrudeerd aluminium is de LT gemaakt van gebogen staal.
 • De Helix heeft tien stomp-schakelaars, terwijl de LT er acht heeft. Beide zijn effectschakelaars.
 • De LT heeft twee instrumentingangen, terwijl de Helix er “zeven” heeft. (lees vorige hoofdstuk)
 • De LT heeft twee extra Line-ingangen, terwijl de Helix er vier heeft.
 • De Helix heeft de StageScape Mic Preamp, de LT heeft geen XLR Mic Preamp.
 • De LT mist de kleine LCD paneeltjes achter elke stompknop. Wel lichten ze op in de kleur van het effect.
 • In zijn effects loop heeft de LT twee sends en twee returns. De Helix heeft in totaal vier sends en vier returns.

Bekijk de Line 6 Helix LT op Thomann.de:

Verschil met de HX Effects

Helix HX Multi Effect

Helix HX Multi Effect

De Line 6 HX Multi-Effects unit is gemaakt om alle effecten van de Line 6 Helix te verkrijgen zonder gebruik te hoeven maken van de amp modeling of cab simulatie functies.
De HX Multi FX kan worden gebruikt als een solo pedalboard of gemakkelijk worden geïntegreerd in een pedalboard opstelling om je toegang te geven tot een enorm aantal effecten.

Je kunt verschillende methoden gebruiken om tot 9 effecten tegelijk te gebruiken.
De regelaars zullen elkaar of je eerder aangestuurde versterker goed aanvullen.

Bekijk de Line 6 HX Effects op Thomann.de:

Helix HX Stomp

Helix Stomp

Helix Stomp

De Line 6 Helix HX Stomp is de kleinste in de line-up, maar hij heeft veel kracht voor zijn formaat.
Het apparaat heeft meer dan 300 effecten en versterker- en cabsimulators, zodat je een complete set-up hebt in een klein compact pedaal.

Het verschil tussen de Line 6 Helix HX Stomp en de HX Multi Effects is dat de Stomp versterker- en cabmodellen heeft, wat betekent dat je hem kunt aansluiten op een interface of PA-systeem, terwijl de HX Multi Effects veke effecten heeft om je pedalen te vervangen of aan te vullen.

De HX Stomp maakt gebruik van dezelfde Line 6 Helix HX modeling technologie als de duurdere Helix!

Bekijk de Line 6 HX Stomp op Thomann.de:

Prijs en beschikbaarheid

Helix guitar processor €1.495
Helix Rack €1.299

Helix LT €999
Helix HX Stomp €569

Helix HX Effects €499

De verschillende Helix versies zijn onder andere te koop bij Thomann.de:

Je kunt de verschillen hier bekijken op de Line 6 site <<

Conclusie

De Helix is een zeer krachtige opname- en performance effectenprocessor.
Het concurreert met en overtreft duurdere modelleringsapparaten op veel vlakken, vooral met zijn enorme, heldere en kleurgecodeerde bewerkingsoppervlakken.

Het ontwerp is stijlvol, en de constructie is solide genoeg om tijdens optredens te kunnen worden gebruikt.
Hoewel het beoordelen van modellen een subjectief proces is, denk ik dat de meeste gitaristen versteld zullen staan van de kwaliteit en diversiteit van Helix’ klankkleuren.

Modelleerproducten zijn niet voor iedereen weggelegd, maar gitaristen die graag in de digitale wereld vertoeven, zullen het moeilijk hebben om een betere muziekpartner te vinden.

 

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL