De nieuwe Tonex Pedal van IK Multimedia

door Franck

Met de release van de TONEX Pedal heeft IK Multimedia een ecosysteem van digitale amps voltooid. Deze kleine hardware unit integreert naadloos met de TONEX software van IK Multimedia en de gitaarversterker- en effectmodellen die door de ToneNET gebruikersgemeenschap zijn gemaakt.

De TONEX Pedal komt in een pedaal vorm die gebruik maakt van AmpliTube's AI Machine Modeling en kan tot 150 Tone Model presets tegelijk op slaan, verdeeld over drie banken van elk 50 presets.
Dat kunnen hele setups zijn, een pedalboard, of een willekeurig aantal combinaties van versterkers, effecten en speakerkast-simulaties.
Maar dat is nog maar het begin!

IR loader en Tone Models

Je kunt het apparaat aansluiten op het TONEX softwaremodel van hun eigen gear en deze digitaal via het apparaat benaderen door middel van de IR loader.
Als alternatief kun je kiezen uit 1.000 premium Tone Models of een van de meer dan 6.000 door gebruikers gemaakte rigs downloaden die nu toegankelijk zijn via ToneNET.

Bovendien kun je virtueel alles in hun eigen opstelling simuleren, van een enkel pedaal tot een hele versterker en cabinet opstelling, met behulp van de AI Machine Modeling software van de TONEX.

Het lijkt een schot in de roos van IK Multimedia en belooft een mooie toekomst voor versterker- en pedaalmodellering.

Het AmpliTube TONEX pedaal functioneert in wezen als een draagbare versie van de TONEX Capture software van het bedrijf, met de extra mogelijkheid van 10 toonvormende instellingen, vele banken en presets, volledige MIDI controle, en een unieke IR Loader voor zeer realistische cabinet simulaties.
Dat alles kost slechts €476.

Bekijk de TONEX Pedal bij Thomann.de:

Een succes op het gebied van versterkermodellering

Het lijkt een schot in de roos van IK Multimedia en belooft een mooie toekomst voor versterker- en pedaalmodellering, terwijl het de reeds op de markt zijnde floor modelers een flinke duw in de rug geeft.

Tonex Pedal

De Tonex Pedal van IK Multimedia

Voor degenen die niet weten hoe AI Machine Modeling werkt: de software van IK Multimedia analyseert eerst een specifiek voorbereide gitaartrack van een bestaande installatie voordat hij “deep machine learning” gebruikt om uit de audio een toonmodel te bouwen.

Dit kun je zelf doen, met je eigen amps, of je gebruikt simpelweg 1 van de 1000'en bestaande profielen. Het zelf maken van een profiel kan redelijk lang duren en heeft vooral te maken met de kracht van je computer en hoe perfect je profiel moet zijn. Maar uiteindelijk is het wel ideaal om je amp profiel met een klik van de muis te kunnen gebruiken!

De opties

De Parameter Encoder geeft toegang tot de standaard Gain, Bass, Mid, Treble en Volume regelaars, maar ook tot Reverb, Compressor, Noise Gate, Presence en Depth regelaars.

Lees ook op onze site:

Het is ook belangrijk op te merken dat er vijf verschillende reverbs worden aangeboden, die allemaal komen van het AmpliTube X-Space reverb pedaal van IK Multimedia.

Een Model Encoder, waarmee je het toonmodel van de momenteel geselecteerde preset kunt wijzigen, en een Preset Encoder, die de toegang tot de 150 presets regelt, maken de bedieningsset compleet.

Tonex Pedal achterkant

TONEX Pedal achterkant

In de praktijk kun je door banken bladeren door gelijktijdig twee voetschakelaars in te drukken, waarbij elk van de drie voetschakelaars dan een van de presets in de geselecteerde bank oproept.

Voor live gebruik zijn alle opties zeer praktisch en goed bereikbaar.

Verder dan alleen het podium

De “TONEX Pedal toonervaring gaat echter verder dan het podium,” aldus IK Multimedia.
Om samples van versterkers en pedalen te transporteren naar de AmpliTube 5 software, functioneert de stompbox ook als een 24 bit/44,1 kHz USB audio-interface voor eenvoudige studio-compatibiliteit.

Bekijk de TONEX Pedal op Thomann.de <<

Tonex Librarian Software

Tonex Librarian Software

De TONEX Pedal heeft een hoofdtelefoonaansluiting voor stil spelen, een instrumentingang voor het aansluiten van een (bas)gitaar of eventueel een ander instrument, linker- en rechteruitgangen voor aansluiting op een versterker of PA-systeem, en een specifieke ingang voor een extern expressiepedaal. Uiteraard kan kunnen de 2 uitgangen ook naar de line-in van je geluidsinterface.

Bekijk een korte video over de TONEX Pedal:

TONEX Pedal - Unlimited Tone. For Real - AI Machine Modeled tones live on stage

Verder een MIDI in- en uitgang, een 9V DC aansluiting en een USB aansluiting voor de TONEX Software functionaliteit maken de achterkant compleet.

Conclusie

Vergeleken met producten als de Kempler Profiler of modelleringpedalen als de Helix is de TONEX Pedal aanzienlijk goedkoper.
Het gemak waarmee modellen met anderen gedeeld kunnen worden is een ander verschil.

Onze mening is dat het een serieus krachtig apparaat lijkt voor het geld, vooral in vergelijking met zijn tegenhangers die vaak vele malen duurder zijn, zoals de Kemper Profiler Stage en Neural DSP Quad Cortex.
Hoewel het de ingebouwde effecten van dergelijke pedalen mist, past het door zijn kleine formaat makkelijk op een pedalboard. Of gewoon op je bureau!

Prijs en beschikbaarheid

Het TONEX Pedaal is nu beschikbaar en kost €469

Bekijk de TONEX Pedal op Thomann.de <<

Ga naar IK Multimedia voor meer details <<

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL