Behringer U-Phoria UMC1820 recensie

door Franck

Is de Behringer U-Phoria audio interface goed genoeg voor opnames?

Het is tijd om je thuisstudio te starten. Je wilt iets moois bouwen maar je zit ook met een redelijk strak budget. Dit is een standaard dilemma voor de home studio eigenaar in 2021.

Over het algemeen bouw je praktisch je hele studio om je microfoon inputs heen. Vroeger voornamelijk via een grote analoge mixer, nu volstaat een vaak audio interface met een ingang of 8.
Zeker in een kleine ruimte zul je niet snel werken met grote mengpanelen en volstaat iets dat in een rack past of zelfs op je bureau.

Na een korte zoektocht kom je al snel in het budget segment van microfoon voorversterkers, oftewel mic preamps. In de basis zorgen deze apparaten er voor dat je mics en instrumenten kunt inpluggen om ze beluisteren via je speakers/koptelefoon of om op te nemen. De goedkoopste versies komen vaker niet verder dan een microfoon en jack input (gitaar/keyboard). De duurdere bieden opties als ADAT en MIDI.

Opname studio Amsterdam

Opname studio Sonus Studios Amsterdam

1 budget apparaat steekt hier toch wel z’n nek uit. En dat is de Behringer U-Phoria UMC1820. Want voor slechts 199 euro krijg je alle functies die je normaal zult vinden bij preamps 3x zo duur! Zonder verlies van kwaliteit!

Het best verkopende audio apparaat van de Thomann site. Met maar liefst 600 vijf sterren recensies.
En dat is niet zomaar…

Laten we eens een kijkje nemen.

Wat krijg je allemaal voor de zeer schappelijke prijs?

Ik zou bijna zeggen dat dit bijna je hele studio in 1 apparaat is. Het heeft simpelweg zoveel opties dat je in het begin niet meer zult nodig hebben.

Je kunt 8 microfoons of instrumenten met een jack aansluiting inpluggen. Tegelijkertijd natuurlijk. Dat is een hele band! Of wellicht een complete drumkit met 8 verschillende mics!

Daarnaast 10 line out’s. Dus bijvoorbeeld om je speakers en koptelefoons aan te sluiten.
En waar de meeste apparaten voor deze prijs hier zullen stoppen, gaat de Behringer U-Phoria verder met digitale aansluitingen zoals MIDI in en uit, ADAT en S/PDIF.

Misschien ben je nu nog niet bekend met deze in en uitgangen maar ze kunnen wellicht later nog heel goed van pas komen, gezien veel randapparatuur hiermee kan communiceren.

In het totaal beschikt de Behringer U-Phoria over 18 ingangen en 20 uitgangen! Dit is zeer waarschijnlijk meer dan genoeg voor je home studio.

MIDAS voorversterker audiokwaliteit

Veel mensen die vaker in een studio gewerkt hebben zullen de MIDAS preamp kennen. Het heeft een lange geschiedenis als de 1 van de beste mic voorversterkers op de markt. Je kunt er perfect geluidsbronnen mee opnemen. Dit heeft veel muzikanten ertoe gebracht dit apparaat voor hun optredens en in de studio te gebruiken. Bovendien komt ook de zero-latency monitoring zeer goed van pas als je wilt inspelen en terugluisteren zonder vertraging.

UMC 1820 recensie

UMC-1820 achterkant

Opnemen is mogelijk tot 96 kHz in 24 bit. De meeste mensen zullen 44.1 kHz gebruiken maar hoger is dus mogelijk.

De geluidskwaliteit van de preamps is gewoon dik in orde en de output is ook uitzonderlijk goed.

Uiteraard is er een optie voor condenser microfoons door +48 V phantom power aan te zetten.

Het best verkopende product bij Thomann:

Latency van de U-Phoria

Mocht je via je DAW (geluidssoftware op je PC) willen inspelen of zingen en een round-trip latency willen gebruiken dan zit je bij de Behringer U-Phoria ook zeker niet slecht. Je kunt goed je keyboard VST gebruiken zonder teveel vertraging.

Voor live inzingen met effecten, via je DAW, vraag je misschien teveel van dit apparaat. Maar nogmaals, via de direct monitoring optie kun je jezelf zonder vertraging horen. Zonder live effecten uiteraard.

Er is met deze optie absoluut geen vertraging in het terugkerende signaal, zodat je verzekerd bent van nauwkeurigere opnamen van je muziek

Gemakkelijke aansluiting

Je sluit de UMC1820 heel simpel aan met via de USB connectie op je computer. Na een korte installatie is de preamp klaar voor opnames of om gewoon wat muziek mee te luisteren.
Het is natuurlijk een audio interface dus zolang je speakers of een koptelefoon gebruikt, kun je het gebruiken voor Spotify of Youtube etc.

Overigens zijn er 2 afzonderlijk te bedienen koptelefoon uitgangen zodat je er met z’n 2en tegelijkertijd gebruik van kunt maken. Denk aan een producer – zanger situatie.

Conclusie

Uiteraard zijn er nog vele details maar daarvoor ga ik je verwijzen naar Thomann.de
Zoals ik aangaf in het begin van dit stuk is de Behringer U-Phoria UCM1820 het best verkopende product van Thomann.

Dit komt gewoon omdat er geen andere audio interface te vinden is die 8 mic ingangen heeft en daarnaast nog een hele reeks andere opties….voor 200 euro!
En elke studio heeft simpelweg een apparaat als dit nodig.

Ik snap dat Behringer niet de ‘klasse’ heeft van duurdere A-merken maar wat betreft opties en geluidskwaliteit zul je eigenlijk weinig verschil merken. Het ziet er alleen wat minder luxe uit. Maar dat mag voor deze prijs!

De ultieme beginners mic preamp, audio interface, voorversterker, hoe je het ook wilt noemen! Niet twijfelen, gewoon doen 😉

 

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL