Focusrite Scarlett 2i2 4th Generation

door Franck

De zeer bekende en populaire Scarlett serie audio interfaces heeft nu een 4e opvolger. We bekijken in het kort wat er nieuw is.

Gebruikers van de Scarlett 4e generatie zullen een meer gestroomlijnd en eigentijds ontwerp waarderen in vergelijking met eerdere generaties. Hoewel esthetiek niet alles is, heeft Focusrite ervoor gezorgd om de onderdelen die tellen te verbeteren. De nieuwe Halo LED gain meters, bijvoorbeeld, bieden betere visuele feedback over de gain levels van je instrumenten.
Verder heeft de audio-interface nu een dynamisch bereik van 120dB en is hij voorzien van 24-bit audioconverters van Focusrite's hoogwaardige RedNet audio-interfaces met 192kHz. Alle nieuwe modellen zijn verder voorzien van USB-C-connectiviteit, zodat je ze op je pc kunt aansluiten.

De Scarlett 2i2 Focusrite verbeteringen

Met twee XLR inputs, twee Hi-Z instrument inputs en twee TRS jack outputs kun je een paar instrumenten meer tegelijk opnemen dan met de Solo. Bovendien is opnemen in stereo mogelijk. En wat nog belangrijker is: je kunt opnemen met Auto Gain en Clip Safe!

Als je bedenkt dat de 2i2 en 4i4 geen aparte knoppen hebben voor fantoomvoeding, ingangstype en Air op elke ingang, lijken de verschillen in uiterlijk en paneelindeling ten opzichte van de derde generatie modellen in eerste instantie onbeduidend. In plaats daarvan is er slechts één van elk voor de lijn- en microfooningangen, die verbonden zijn door drie extra knoppen met het label Safe, Auto en Select.

 

Focusrite Scarlett 4th generation

Focusrite Scarlett 4th generation voorkant

Dit is een voorbode van wat zonder twijfel de grootste upgrade van de vierde generatie Scarletts is (behalve van de Solo). De 2i2 en 4i4 hebben nu digitaal gestuurde microfoonvoorversterkers, terwijl alle voorgaande versies traditionele microfoonvoorversterkers hadden die werden ingesteld met gewone gain potmeters.
In plaats van verbonden te zijn met vaste ingangen, werken de Air en andere regelknoppen met de ingang waar de Select knop op gericht is. De versterkingsregeling boven elke ingangsaansluiting is een draaiknop. De twee microfoon-/lijningangen kunnen tegelijkertijd worden gekoppeld en aangepast door Select even ingedrukt te houden. Dit heeft duidelijke voordelen voor het opnemen van stereobronnen.

Goede converters maar geen midi

De converters in deze editie van Focusrite's Scarlett interface zijn een van de grootste verbeteringen; ze kunnen analoge signalen omzetten naar digitale en vice versa.

Deze converters hebben een dynamisch bereik tot 120dB en kunnen werken tot 24-bit/96kHz. Voor thuisartiesten is deze resolutie meer dan voldoende. Het is ook geschikt voor mensen die video willen maken voor streaming, podcasting of andere doeleinden.

Focusrite Scarlett 4th generation

Focusrite Scarlett 4th generation achterkant

De afwezigheid van MIDI-aansluitingen op de achterkant van de interface is een vreemde keuze. Voor podcasters en andere contentmakers maken deze aansluitingen misschien niet uit, maar ze voegen onnodige complexiteit toe aan het gebruik van elektronische instrumenten. Het zou mogelijk zijn geweest om MIDI-aansluitingen aan de achterkant te plaatsen, zoals te zien is op concurrerende apparaten zoals de Universal Audio Volt 2, als de combinatieaansluitingen aan de voorkant waren gebleven.

Koptelefoon en direct monitoring

Speciale vermelding verdient de geïntegreerde hoofdtelefoonversterker. Het is fijn om een meer betaalbare audio-interface te zien die de Sennheiser HD650 hoofdtelefoon met gemak kan gebruiken. Er is niet alleen een aanzienlijke hoeveelheid volume beschikbaar, maar de bas en vooral de hoge frequentierespons zijn zeer goed!

Bekijk een leuke Youtube video over de nieuwe Focusrite:

Focusrite Scarlett 2i2 4th Gen | Audio Interface Review & Sound Quality Test

Je kunt direct monitoring activeren, wat je ingangssignaal rechtstreeks naar je luidsprekers of hoofdtelefoon stuurt, door op de knop op het voorpaneel te drukken. Pogingen om een ander deel van de monitormix aan te passen, leiden echter alleen maar tot irritatie.

Pluspunten van de nieuwe generatie:

  • Werking tot 24-bit/192kHz
  • Zeer handige clip-safe en auto-gain functies op de 2i2 en 4i4
  • Verbeterde functie van de air enhancer
  • Verbeterde RedNet converters
  • Soepeler frontpaneel inclusief zachte knoppen

Samengevat

Scarlett's verkoop is altijd gedreven door waar voor je geld, waardoor het de best verkopende USB interface lijn ooit is. De verwachtingen van wat je krijgt voor je harde werk zijn met elke opeenvolgende generatie gestegen, en de vierde herschrijft de waardevergelijking volledig. Digitaal gestuurde voorversterkers met dit soort specificaties waren tot voor kort alleen te vinden op interfaces die vier of vijf keer zo duur waren, dus Focusrite heeft meer dan genoeg gedaan om de huidige positie van de Scarletts als marktleider te behouden.

De 4i4 is misschien iets om over na te denken als je wat meer uitgangen en een grotere ingangsflexibiliteit nodig hebt.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Focusrite Scarlett is nu verkrijgbaar bij de bekende audio winkels voor € 199.

Bekijk de Focusrite Scarlett 2i2 op Thomann.de <<

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL