De Behringer Pro-800 analoge synth

door Franck

Onlangs heeft Behringer bekendheid gekregen door het produceren van goedkope “hardware-emulaties” van vintage synths. Hun eerste belangrijke poging om deze markt te betreden was de Model D, en daarna de Poly D, die replica's zijn van de iconische Minimoog uit de jaren 1970.  Dit leverde ze veel publiciteit op – niet allemaal positief, maar de meeste mensen waren onder de indruk – en legde de basis voor toekomstige ontwikkelingen. De Pro-800 meer aandacht heeft gekregen dan anderen omdat het hun eerste poging was om een traditionele analoge poly-synth te maken.

De Pro-800 is, met een paar aanpassingen, een hardware-emulator van de Sequential Circuit Prophet 600.

De Prophet 600 was Sequential's poging om een meer betaalbare versie te maken van hun baanbrekende Prophet 5, die in wezen de voorloper was van bijna elke moderne analoge polyfone synthesizer. De trage processor was de reden dat hij iets minder bijzonder was. Maar het gaf wel z'n eigen karakter.

De hardware

Ondanks de redelijk bescheiden afmetingen lijkt de Pro-800 lijkt niet klein. De knoppen kunnen gemakkelijk gedraaid worden omdat ze ver genoeg uit elkaar staan.

Het achterpaneel van de synth heeft alle belangrijke in- en uitgangen, waaronder een voetschakelaaringang, USB-poort, voeding, DIN MIDI-Out/Thru (met een DIP-schakelaar om het MIDI-kanaal aan te passen) en main out in mono. Een DIN MIDI-IN, twee micro jack output poorten (een voor de hoofduitgang en een voor een hoofdtelefoon), en twee ingangen voor Sync en Filter CV bevinden zich op het bovenpaneel van de synth.

Geluidsontwerp

De Pro-800 kan een breed scala aan geluiden produceren, waaronder eenvoudige basgeluiden, brass, piano, 303-achtige leads, pads (zowel monofoon als polyfoon, bovendien met detuned VCO's), dubby akkoorden met veel unisono, drones, LFO getriggerde synthesizergeluiden en sequences.

Behringer Pro-800 desktop synth

Dit geeft aan dat deze synth voor bijna elk type elektronische muziek kan worden gebruikt. Je kunt de synth programmeren om bijna elk geluid te produceren wat je wilt met een redelijk eenvoudige aanpak. Daarnaast kan de Pro-800 erg krachtig en imposant klinken, afhankelijk van hoe hij is geconfigureerd. Bovendien kun je met SynthTribe presets maken en beheren.

Hoe klinkt het?

Het lijkt misschien eenvoudig en basic, maar er komen echt veel onderwerpen aan bod. Een standaardgeluid zijn rijke snaargeluiden, die sterk kunnen worden veranderd met verschillende envelopes, een breed scala aan ontstemmings- en interval-instelopties. Resonantie wordt aan het filter toegevoegd om koperklanken te produceren. Met de Unison-schakelaar heb je direct toegang tot de MiniMoog.

Bekijk hier een introductie video:

Introducing Behringer PRO-800

Basklanken, die heel diep en boomy of twangy en resonant kunnen zijn, kunnen ook profiteren van het gebruik van de Unison Mode. Het is eenvoudig om klavecimbelachtige, piano-, Clavinet- en simpele orgelgeluiden te ontdekken tussen de fabrieksinstellingen. Een van de beste dingen die de Pro-800 kan doen is meer synth-achtige, twangy, resonante akkoordklanken produceren.

De Pro-800 biedt nu een heel nieuw scala aan geluidseffecten die in het origineel niet beschikbaar waren door de toevoeging van willekeurige modulatie en white noise. Maar bel-achtige, stijgende of dalende geluiden waren altijd al haalbaar dankzij Poly-Mod en gevarieerde blokgolfvormen.

Pluspunten

  • Er kunnen maximaal 400 presets worden bewaard
  • CV kan worden gebruikt om de Sync en Filter te regelen
  • Firmware upgrades
  • USB naar MIDI
  • klein formaat
  • Goede prijs

Conclusie

Als je graag een oude Prophet 600 zou willen hebben is dit een fantastisch alternatief! De synth heeft alle eigenaardigheden van het origineel, zoals de zeer trage envelopes die het geluid een “niet zo geweldig als een Prophet 5” kwaliteit geven. Maar dan voor een veel betere prijs en een veel kleinere kans dat er iets niet werkt of kapot gaat, zoals bij de vintage apparaten.

Het is goed om te bedenken dat Behringer een volwassen 8-stemmige analoge Polysynth voor minder dan 400 euro op de markt heeft gebracht. Er is simpelweg geen competitie op dit gebied.
Voor de prijs is het een zeer mooi apparaat die zowel de jongere als de oudere generatie muzikanten zal boeien!

Prijs en beschikbaarheid

De Behringer Pro-800 kost ‎€395.00 bij de bekende audio winkels.

Bekijk de Pro-800 op Thomann.de <<

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL