Hush Audio App – AI ruisfilter en galmonderdrukking

door Franck

Per direct beschikbaar: Hush, een macOS-programma dat kunstmatige intelligentie gebruikt om galm en achtergrondgeluiden uit opgenomen stemgeluid te verwijderen.

AI machine learning

Hush maakt gebruik van een gloednieuw machine learning model dat Ian, de ontwerper, zelf heeft gemaakt en getraind, waarbij de nadruk ligt op openheid en betrouwbaarheid van het product.
Breedbandruis, voorbijgaande geluiden zoals honden- of hoorngeblaf, en reflecties van onbehandelde kamers kunnen er allemaal door worden verminderd.
Alleen als het nodig is begint de reductie; ruisvrije of matig lawaaiige audio wordt zo discreet mogelijk behandeld zonder hoorbare artefacten of helderheidsverlies.

Ik heb het programma in eerste instantie gemaakt om mijn eigen audioboek-vertellingen te verbeteren (nadat ik verhuisd was naar een appartement naast een hondenpark en een grote weg).
Ik leerde van andere artiesten en technici die het met succes gebruikten voor podcasts, voice-overs en filmtaal gedurende de testperiode van twee maanden“, aldus Ian.

Er is ook een parameter beschikbaar om de verhouding tussen onbewerkte en bewerkte signalen te regelen.
100% komt in de buurt van een bijna anechoïsche (dode) kamer, terwijl 80-90% meer lijkt op een goed behandelde studio.

Gebruiksvriendelijke interface

Het programma staat op zichzelf en heeft een eenvoudige drag-and-drop gebruikersinterface.
In een reeks veel gebruikte sample rates en formaten kan het zowel losse bestanden als hele batches verwerken.
De verwerking van dezelfde audio herhaaldelijk (met dezelfde instellingen) zal altijd hetzelfde resultaat opleveren, waardoor het een zeer betrouwbaar offline hulpmiddel is.
Hush draait op de Neural Engine (in plaats van de CPU of GPU) op Apple Silicon Macs, waardoor de verwerking drastisch wordt versneld en het apparaat koel blijft.

Compatibiliteit

MacOS 12 (Monterey) of macOS 13 worden door Hush (Ventura) ondersteund.
De beste prestaties worden verkregen met een M1 of M2 Mac.
De app heeft geen dongle nodig en gebruikt geen kopieerbeveiliging van derden (Intel CPU’s worden ondersteund, hoewel de prestaties langzamer zullen zijn).

Prijs en beschikbaarheid

Hush kan nu worden gekocht in de Mac App Store voor een eenmalig bedrag van 59,99 euro.
De prijs is inclusief nieuwe versies van de AI en alle noodzakelijke app-updates.
Nieuwe (kleine) versies zullen als gratis updates worden verstrekt, en oudere versies blijven toegankelijk binnen de app voor het geval je een van de gearchiveerde modellen nodig hebt om verder te werken aan een ouder project.

Gratis testen

Op de website HushAudioApp << kun je een gratis proefversie downloaden die 21 dagen lang volledig functioneel blijft. Op de website staat tevens een korte demo die je kunt beluisteren.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL