De RØDE Wireless PRO

door Franck

Met producten die zich lijken te richten op opnamestudio’s, podcasters, mobiele content creators, podia en video shooters, heeft Rode al een breed scala aan producten in haar arsenaal. En nu heeft Rode de Wireless PRO onthuld, een draadloze microfoonset speciaal ontworpen voor amateur tot professionele videoopnames die er veelbelovend uitziet.

Wat zit er in de doos?

Het aantrekkelijk verpakte Rode Wireless Pro-systeem bevat twee zenders, een ontvanger en een aantal accessoires. Omdat de zenders microfoons hebben ingebouwd, kun je ze direct magnetisch aan je shirt bevestigen of vastklemmen. Er wordt nu ook een oplaadkoffertje meegeleverd dat alle apparaten oplaadt en tegelijkertijd op je computer aansluit, wat het aanpassen van de instellingen en het downloaden van audio vereenvoudigt.

Wireless PRO kit

Wat zit er in de doos?

Twee aan de zijkant gemonteerde, speciaal ontworpen lavalier-microfoons worden ook met het systeem meegeleverd. Hoewel Rode zegt dat dit ontwerp vlak op je shirt past, zijn er wel wat problemen met stabiliteit en onbedoelde rotatie. Ook wordt nu een schroefslot meegeleverd om de verbinding met de zenders te beveiligen. De lavs passen goed en worden geleverd met een schuimrubberen hoes en een deadcat voor gebruik in winderige omstandigheden. Ze kunnen eraf vallen, dus wees daar op voorbereid.

De hoogtepunten

  • 32-bits float-modus voor clipping-vrije opnamen
  • Automatisch gegenereerde timecode voor eenvoudige synchronisatie
  • GainAssist voor automatische volume nivellering
  • 2 zenders, 1 ontvanger en een oplaadkoffertje inbegrepen
  • 260 meter bereik, bijna latency-vrije transmissie
  • Zeven uur batterijduur

Wat onderscheidt Rode Wireless Pro als pro?

Onder content creators zijn de Rode Wireless ME en GO II bundels erg geliefd. De draadloze clip-on microfoons zijn een zeer handig hulpmiddel, vooral als je op reis bent, vanwege hun eenvoudige installatie, uitstekende opnamekwaliteit en lange batterijduur.

Rode is de concurrentie echter niet vergeten. De MicTrak-serie kleine veldrecorders van Zoom is vorig jaar bijvoorbeeld voor het eerst uitgerust met 32-bit float-opnamen. En nu brengt de Rode Wireless Pro 32-bit float in het Rode ecosysteem.

Bovendien genereert de ontvangermodule van de nieuwe serie nu, indien nodig, automatisch tijdcode tijdens het opnemen. Dit maakt het mogelijk voor montageprogramma’s zoals Adobe Premiere of Davinci Resolve om de opname automatisch te synchroniseren met het beeldmateriaal.

Geluidskwaliteit

Het is een goede zaak dat de meegeleverde lavs en de interne microfoon verrassend gelijk klinken. In vergelijking met andere soorten microfoons presteert de Rode Wireless Pro bewonderenswaardig. De microfoons van Rode klinken bijvoorbeeld opmerkelijk vergelijkbaar met de prijzige MKE 2 van Sennheiser.

De 32-bits float-opnamefunctie van het Rode Wireless Pro-systeem is een van de beste eigenschappen.

Hoewel de meeste instellingen rechtstreeks op de ontvanger kunnen worden aangepast, moet je voor bepaalde wijzigingen de Rode Central laptop app gebruiken. Hoewel de complexe gebruikersinterface met twee knoppen van de ontvanger veel moeilijker te gebruiken is dan de app, was het leuk geweest als Rode een touchscreen had toegevoegd, zoals de concurrent DJI deed, zodat alle instellingen konden worden aangepast zonder dat er een apart apparaat nodig was.

Bekijk een video over de Wireless Pro:

RODE's New Wireless System - How 'Pro' is the Wireless PRO?

Versterkingsregeling

GainAssist, een RODE-technologie voor gain control, is uniek voor elk van de twee mics.
Daarnaast heb je de keuze uit drie verschillende soorten:

  1. Handmatig: Als gainAssist is uitgeschakeld, kun je de gain handmatig aanpassen in stappen van 1 dB, variërend van 0 tot 30 dB.
  2. Auto: Als je geluid tijdens een interview niet consistent is, moet je Automatische gainAssist selecteren.
  3. Dynamisch: Deze optie behoudt een groter dynamisch bereik terwijl het geluid toch enigszins in balans blijft. Gebruik deze in omgevingen die meer gecontroleerd zijn.
WIreless PRO ontvanger

WIreless PRO ontvanger

32-Bit Float-opname

De 32-bits float-opnamefunctie van het Rode Wireless Pro-systeem is een van de beste eigenschappen.

Het zou me niet verbazen als over een paar jaar iedereen alleen nog maar opneemt met een float-bitdiepte van 32 bits. Het voordeel is duidelijk: opnames met deze bitdiepte clippen vrijwel nooit. Een opname kan dus niet worden verpest door een abrupte verhoging van het niveau wanneer iemand harder spreekt of door een toename van achtergrondgeluid.

Lees ook op onze site:

Deze mogelijkheid nu beschikbaar op de Rode Wireless Pro. Houd er rekening mee dat je met deze modus niet rechtstreeks kunt opnemen op de audiofeed van de camera of je smartphone; het is alleen compatibel met de onboard opnames op de zendermodules. Er is echter meer dan genoeg ruimte – elke zender kan tot 40 uur opnemen!

Ofwel de aangesloten (lavalier) microfoon ofwel de ingebouwde omnidirectionele microfoon van de zender neemt alles op. De GainAssist optie van de microfoon is echter niet beschikbaar als je 32-bit gebruikt.

Stabiele draadloze audio tot 260 meter

Het heeft geen zin om draadloos te zijn als je maar een kabellengte bereik hebt voordat het signaal begint weg te vallen. Met de Rode Wireless Pro ben je veilig tot 260 meter. De Rode Wireless Go heeft een bereik van 70 meter en de Rode Wireless Go II een bereik van 200 meter. Een behoorlijke vooruitgang dus!

WIreless PRO oplader

WIreless PRO oplader

Bespaar veel tijd met tijdcodering

Met de introductie van tijdcodering belooft het Rode Wireless Pro-systeem een soepele audio- en visuele synchronisatie. Geen geklap meer aan het begin van elke opname – of eindeloze frustratie in de montage als je dat tijdens de opname vergeet. Met de nieuwe tijdcodefunctie in de Rode Wireless Pro detecteert je montagesoftware automatisch waar je je opnamen moet synchroniseren met je beeldmateriaal.

Conclusie

Het Rode Wireless Pro-systeem bied een verbazingwekkend scala aan mogelijkheden tegen een redelijke prijs. Voor alle soorten content creators maken de geluidskwaliteit, het bereik, de 32-bit float-opname en de gain assist-instellingen het een voor de hand liggende keuze. Toch zijn er een paar bijzonderheden waar je rekening mee moet houden, zoals de aparte lavaliervorm, de twijfelachtige kwaliteit van het windscherm en de veel grotere afmetingen vergeleken met het systeem van DJI.

Prijs en beschikbaarheid

De Wireless pro is beschikbaar in de bekende muziekwinkels. De prijzen lopen op het moment redelijk uiteen, van 400 tot 500 euro.

Bekijk de Rode Wireless Pro op Thomann.de <<

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL