De top 5 beste drum tuners in 2022

door Franck

Het stemmen van je drums kan een vervelende en tijdrovende klus zijn. Voor iemand met weinig ervaring met stemmen kan het gebruik van een drum tuner wellicht de beste oplossing zijn!
Hoewel sommige van deze producten beweren perfecte resultaten te geven, is dit wel echt zo? Of ben je nog steeds beter af het puur op gehoor te doen?
Vandaag nemen we een paar van de beste drumstemmers die er zijn onder de loep en geven onze keuze voor de beste drum tuner van 2022.

Meteen wil ik opmerken dat het stemmen van drums, zelfs met een stemapparaat, nog steeds een kunst is om onder de knie te krijgen. Wees bereid om veel tijd met je trommels door te brengen en geduld te hebben. Als je moeite blijft hebben met het stemmen, dan zal ik onderaan het artikel een aantal tips delen om dit zo goed mogelijk te doen!

Beste drumstemmers in 2022 – Onze top keuzes

1: DrumDial – De originele drum tuner

De DrumDial wordt beschouwd als een van de beste en oudste drum tuners op de markt. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan de digitale versie, maar de oudere analoge werkt ook uitstekend. Ik heb mijn drumdial met veel succes gebruikt in de tijd dat ik nog een akoustische drum kit had.

De DrumDial is in 2022 nog steeds een van de populairste drumstemmers op de markt. Hij is beslist erg duurzaam en blijft gewoon een top product!
DrumDials zijn zo nauwkeurig omdat ze de spanning van het drumvel meten en niet van de spanschroef.

Hoe je een DrumDial gebruikt

DrumDial digitaal

Digitale DrumDial

Om deze drum tuner te gebruiken plaats je hem op je trommel, in het verlengde van een lug, ongeveer een centimeter van de rand.

Oefen dan druk uit op de bovenkant van de wijzerplaat om een aflezing te krijgen. Neem het getal van de aflezing en herhaal dezelfde stap rondom de trommel, waarbij je hem afstemt op de aflezing van het eerste getal.

Als je trommel eenmaal op zichzelf gestemd is, kun je aanpassingen doen om de toonhoogte van de trommel te verlagen of te verhogen.

Andere variaties van de DrumDial

DrumDial maakt momenteel twee soorten drumstemmers: analoge en digitale. De digitale DrumDial is iets duurder, maar geeft wel een nauwkeurigere aflezing. Het is een veel gebruikt apparaat in amateur en professionele studios. En dat is niet zonder reden!
Tenzij je het puur op gehoor kunt is de DrumDial een zeer goede optie voor perfect gestemde trommels!

2: Overtone Labs Tune Bot Studio – Digitale Drum Tuner

De Tune Bot Studio is naar mijn mening, samen met de DrumDial, het beste product voor drumstemmen dat op de markt is. Het is al heel fijn dat dat het een digitale aflezing geeft in plaats van een analoge. Ik raad dit product zeker aan voor wie worstelt met het stemmen van drums!

Stemmen heeft alles te maken met geduld en consequentheid

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de DrumDial, werkt dit apparaat meer als een gitaarstemmer. Hij meet de toonhoogte van je drum als een frequentie, zodat je een daadwerkelijke toonweergave krijgt.

De Overtone Labs tuner plaats je niet op het drumvel maar klem je vast op de rand van je trommel. De digitale opties maken deze tuner behoorlijk geavanceerd!

Afstemmen op frequenties

Om te beginnen kun je je kit afstemmen op werkelijke muzikale intervallen. Dit werkt geweldig als je je toms afstemt op de toonhoogte van een bepaald liedje, wat steeds populairder wordt bij moderne opnametechnici.

Je kunt er ook toonhoogtes mee opslaan en later oproepen voor tot vijf kits met elk tien drums! En dat is fijn!
Je kunt dus nieuwe drumvellen kopen en ze precies zo stemmen als je ze eerst had!

Geen valse stemmingswaarden

Sommige drumstemmers hebben een probleem als het om foute aflezingen gaat. De Tune Bot Studio heeft een filterstand die dit probleem helemaal vermijdt.
Omdat hij aan je drumhoepel vastklemt, kun je ook hands-free stemmen!

Om de tuner effectief te gebruiken heb je wel wat geduld nodig. Want stemmen heeft alles te maken met geduld en consequentheid.
Zorg ervoor dat je je drumvel op precies dezelfde plaats en met dezelfde snelheid raakt om de beste consistentie bij het stemmen te krijgen.

Tune Bot drum tuner

Ray Luzier van Korn gebruikt de Tune Bot

De meeste slechte recensies over dit product komen simpelweg vanwege het onvermogen het product te gebruiken. Het lijkt erop dat sommige gebruikers niet ervaren genoeg zijn om te begrijpen hoe ze de tuner effectief kunnen gebruiken. Als je dit stemapparaat kiest, wees dan geduldig, bekijk instructievideo’s, en wees consequent.

3: Tama Tension Watch

Tama’s Tension Watch werkt net als de DrumDial, hoewel niet zo nauwkeurig naar mijn mening. En zeker in vergelijking met de digitale versie.
Ik vond dat de DrumDial nauwkeuriger is en elke keer betere resultaten gaf. Hij is gebruiksvriendelijker en consequenter.
Tenzij je de Tension Watch goedkoop kunt krijgen, zou ik zeker kiezen voor de DrumDial.

Een zeer redelijke optie voor een drum tuner maar de DrumDial blijft aangeraden

Tama maakt echter ook een nieuwere Tension Watch die erg veel lijkt op het ontwerp van de DrumDial, de Tama TAMTW100. Een behoorlijke upgrade. Net als de oudere variant meet deze drumstemmer de echte velspanning en niet de spanning van de trekstang. Maar het voelt en oogt allemaal wat stabieler.

Beide drumstemmers hebben een analoge weergave die niet zo nauwkeurig is als zijn digitale tegenhangers. De bijgeleverde gebruiksaanwijzing bevat voorbeeldinstellingen voor het stemmen. Een zeer redelijke optie voor een drum tuner maar de DrumDial blijft aangeraden!

4: Tru Tuner Rapid Drum Head Replacement System

Hoewel het geen traditionele drumstemmer is, biedt het Tru Tuner systeem een manier om gemakkelijk van drumvel te wisselen terwijl je een van de andere stemproducten gebruikt om te fine tunen.
Dit een beetje een uitschieter op onze lijst, maar het verdient toch zeker enige erkenning.

Bekijk deze video om het beter te begrijpen:

Tru Tuner: Rapid Drum Head Replacement System

Met deze drumstemmer kun je alle lugs van je trommel tegelijk verwijderen, zodat je minder gedoe hebt met het verwisselen van de vellen. Je kunt bijvoorbeeld je snare drumvel verwisselen in minder dan een minuut!

Bij gebruik van de Tru Tuner stem je in feite alle spanschroeven tegelijk!
En dat werkt uitstekend, want één van de grote problemen bij het stemmen van een trommel met de hand is ongelijke spanning naar de tegenoverliggende lug.

Als je bijvoorbeeld de dichtst bij je lichaam liggende lug stemt, zal de lug die aan de overkant ligt op natuurlijke wijze ontstemmen. Dit probleem wordt met deze “drum tuner” volledig verholpen.

Hoewel het geenszins een traditionele drum tuner is, staat de Tru Tuner toch op onze lijst als één van onze favorieten. Je moet het principe even doorhebben, en dan snap je dat dit geen slechte koop is!

Bekijk de Tru Tuner op de Thomann site:

 

5: Drumtune PRO app voor de iPhone

drumtune-pro-app

Drumtune PRO app voor de iPhone

Voor liefhebbers van drum apps die er zijn is er de Drumtune PRO! De Drumtune PRO is een zeer goede applicatie voor het stemmen van drums wanneer je het digitaal wilt doen.

Met de Drumtune PRO iOS app stem je maken je trommels want het heeft een zeer nauwkeurige toonhoogtedetectie.
De gebruikersinterface is strak en eenvoudig in gebruik.

Met de Drumtune PRO kun je je kit gemakkelijk afstemmen op specifieke waarden, zodat je een betere verhouding tussen de drums kunt handhaven.
Wil je bijvoorbeeld de toms een kleine terts uit elkaar gestemd te hebben? De app detecteert de huidige toonhoogte van een bepaalde trommel, en stelt je in staat vanaf dat punt bij te stellen.

Het opslaan van presets is ook geen probleem, zodat je altijd de stemming kunt nabootsen die je bevalt. Als bonus heeft de Drumtune PRO heeft ook een ingebouwde metronoom om te oefenen.

 

Dat waren de top 5 beste manieren om je drums te stemmen

Naar mijn mening dan 🙂
Ik hoop dat het informatief was en je een goede keuze voor jezelf hebt kunnen maken.
Wil je toch nog verder gaan met dit onderwerp klik dan door naar de volgende blog post:

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL