2021 is echt het jaar van de home studio gebleken. Praktisch alles wat je nodig hebt als beginnende of gevorderde muzikant is eenvouding te bestellen en als je goed zoekt, ook voor een leuke prijs. Een thuisstudio bouwen hoeft simpelweg niet duur of moeilijk te zijn!
Echter is het eigenlijk met alles zo dat als je het te goedkoop gaat maken je daar later vaak spijt van krijgt. Het product blijkt toch veel opties te missen of kwalitatief niet in orde te zijn. Met als gevolg dat je later alsnog een duurdere versie gaat kopen.
Gezien dit een handleiding voor beginners is, gaan we ons richten op juiste balans tussen goedkoop en een goede koop!
Waarom eenvoudig het beste is
Als je nieuw bent in de geluidsstudio wereld dan moet je eenvoudig beginnen. Je kunt met weinig apparatuur al heel veel bereiken. Wellicht al alles waar je naar op zoek was.
Dus laat je niet gek maken door teveel op mooie muzieksites rond te kijken die het idee geven dat je 50 verschillende producten nodig hebt!
We hebben een aantal items voor je op een rijt gezet. Het is de basis die vrijwel iedere thuismuzikant nodig zal hebben. 1 of 2 dingen zijn wellicht te vervangen of weg te laten, maar probeer dan nog even door te sparen want je zult blij zijn als je alles uiteindelijk bebt!
De 8 basis tools voor je home recording studio:
- Een computer
- Muzieksoftware /Audio Interface combinatie
- Studio monitoren
- Een of twee microfoons
- Hoofdtelefoon
- Een paar kabels
- Een microfoonstandaard
- Een popfilter
Als je dit bij elkaar hebt dan kun je gelijk aan de slag om je eerste vocalen of instrument op te nemen!
laten we eens in het kort kijken naar elk item op de lijst!
1: Een computer
Als je een studio vanaf nul begint, is de computer verreweg de grootste uitgave. Want zoals de gangbare wijsheid stelt: Idealiter wil je de snelste die je je kunt veroorloven. Maar gelukkig heeft tegenwoordig vrijwel iedereen al een computer. En vrijwel alle moderne computers zijn snel genoeg om de meeste muzieksoftware te kunnen draaien.
Dus in het begin, ongeacht je budget, raad ik aan te gebruiken wat je nu hebt. Is je computer echt heel oud dan is het wellicht tijd om aan een nieuwe te denken. Maar nogmaals, met de meeste muzieksoftware kun je waarschijnlijk direct aan de slag op je bestaande computer.
Bedenk wel dat hoe meer tracks je gaat opnemen (met effecten) hoe zwaarder je computer het zal hebben.
Ben je van plan veel met synths en zware plugin effecten aan de slag te gaan dan zul je een stevigere computer nodig hebben dan iemand die 3 tracks met gitaar en zang opneemt.
2: Microfoons
als je opnamestudio mettertijd groeit zul je uiteindelijk een verzameling van tientallen verschillende microfoons hebben, elk voor verschillende doeleinden. Voorlopig echter heb je er eigenlijk maar 1 of 2 nodig om te beginnen. En welke je kiest hangt af van de instrumenten die je van plan bent op te nemen.
Omdat de meeste mensen beginnen met alleen zang op te nemen zal vaak de eerste koop de klassieke groot membraan condensator zangmicrofoon zijn.
Een standaard microfoon die je in de meeste beginnende studios zult vinden is de Rode NT1-A. Een fantastische microfoon voor zang en eigenlijk praktisch alles wat je wilt opnemen.
Lees onze review over de RODE NT1-A:
Een aantal andere opties voor verschillende opnames zijn:
Shure SM57: Voor drums, percussie, en elektrische gitaarversterkers is dit de beste microfoon om mee te beginnen.
AKG P170: Voor alle hoge-frequentie-rijke instrumenten zoals akoestische gitaar, piano, of bekkens is deze kleine membraan condensatormicrofoon een veelgebruikt type mic.
AKG D112: Voor basgitaar, kick drums, en andere lage frequentie instrumenten.
Dit zijn standaard combinaties maar is eigenlijk geen goed of fout. Elke van deze microfoons kan alles opnemen. De 1 zal hogere tonen beter laten uitkomen, de ande lage. Het is aan jou wat je goed vind klinken. Dus neem het allemaal niet te strikt!
3: Een DAW / Audio Interface Combo
De DAW (Digital Audio Workstation) is de software die gebruikt wordt om muziek op je computer op te nemen, te bewerken en te mixen En de Audio Interface is de hardware die gebruikt wordt om je computer met de rest van je apparatuur te verbinden.
Deze twee artikelen kun je apart kopen, of tegenwoordig vaak als een combinatie. Je zult zien tijdens je zoektocht dat veel hardware een gratis of testversie van een DAW meelevert. Wat natuurlijk super fijn is als je een lager budget hebt of als je nog niet weet welke DAW voor jou de juiste is!
Wat betreft de audio interface, deze zul je in 99% van de gevallen nodig hebben. Simpelweg omdat je hier je instrument of microfoon mee opneemt! Een andere optie is een mixer maar dat is weer een ander verhaal. Vandaag richten we ons op het meest gebruikte!
Gelukkig zijn er heel goede maar tevens goedkope interfaces te vinden tegenwoordig.
Lees ook op onze site:
Een paar voorbeelden van wat er zoal te vinden is als je snel aan de slag wilt met je thuisstudio:
Avid biedt een gratis exemplaar van hun Pro Tools 12 DAW aan bij de volgende interfaces:Pro Tools DUET en Pro Tools QUARTET
Presonus biedt een gratis exemplaar van hun Studio One Artist DAW aan bij de meeste van hun interfaces zoals de Presonus AudioBox USB.
Of bijvoorbeeld Steinberg een exemplaar van hun Cubase DAW met de Steinberg UR22C.
De top seller onder de audio interfaces in 2021:
Daarnaast zijn er ook gewoon gratis heel goede DAW’s te vinden. Zoals Cakewalk van Bandlab. Klik de onderstaande link om deze te bekijken. Of wellicht gelijk te downloaden zodat je het op je gemakje kunt onderzoeken. Ik heb het zelf jaren gebruikt en het is absoluut top software! En echt helemaal gratis! Cakewalk By Bandlab <<
Wil je meer lezen over de verschillende DAW’s, bekijk dan hier deel 1 van onze DAW guide.
4: Studio Monitoren
Ondanks het feit dat veel mensen met thuisstudio’s een koptelefoon gebruiken kan het absoluut geen kwaad om een goede set studio monitoren aan te schaffen. Traditioneel werd het mixen altijd gedaan op speakers. Het geeft toch een andere ervaring dan alleen monitoren. En een goede mix wil je op verschillende manier beluisteren!
Studio monitoren zijn over het algemeen wat vlakker dan de standaard speakers die je naast je radio of versterker hebt staan. Dit is om je opnames zo realistisch mogelijk terug te horen. Consumentenluidsprekers hebben vaak wat andere frequenties hoger of lager om de muziek mooier te laten klinken. Dus het is niet aan te raden om standaard speakers te gebruiken in je geluidsstudio!
Ideaal gezien koop je gelijk een goede set van een goed merk. En dan het liefst “powered” monitoren. Die hebben dus hun eigen versterker ingebouwd waardoor je niet nog apart een versterker hoeft aan te schaffen. Met studio monitoren kun je het zo gek maken als je wilt. Ze kunnen 1000’en euros zijn. Maar voor een paar 100 euro zit je gelukkig voorlopig goed!
We hebben een review geschreven of de altijd populaire KRK Rokits. Wellicht een mooie set om mee te beginnen:
5: Hoofdtelefoons
Voor studiodoeleinden zijn er 2 heel specifieke ontwerpen die als standaard beschouwd worden:
- Hoofdtelefoons met gesloten achterkant, voor opnames – die optimale isolatie bieden ten koste van een mindere geluidskwaliteit.
- Hoofdtelefoons met open achterkant voor mixen – die een optimale geluidskwaliteit bieden ten koste van een mindere isolatie.
Terwijl koptelefoons met open achterkant meer als een luxe beschouwd worden zijn voor je eerste opnamestudio koptelefoons met gesloten achterkant wel een must. Je wilt geen geluid laten ontsnappen als je over een reeds opgenomen track opneemt. Want je microfoon zal dat weer oppikken en de track vervuilen.
Klassieke voorbeelden zijn de Sennheiser HD280 en Sony MDR 7506
Maar lees ook zeker even onze recensie over de DT-770. één van de meest verkocht koptelefoons van het moment:
Als aanvulling op je hoofdtelefoon raad ik ook een verlengkabel aan want standaard hoofdtelefoonkabels zijn altijd te kort. Vooral met dit soorts kabel raad ik je ten zeerste aan de beste te nemen die je je kunt veroorloven, want goedkopere hebben vaak vervelende signaalproblemen door de voortdurende beweging.
6: XLR kabels voor je microfoon
Op een dag zal je studio omkomen in de kabels maar voor nu heb je er maar een paar nodig:
1 lange XLR kabel voor je microfoon
2 korte voor je monitoren
Uiteraard hangt er verder helemaal af van wat je opname doel is. Wil je tegelijk zingen en gitaar spelen, dan heb je uiteraard 2 mic snoeren nodig. Enzovoort.
En voordat je monitorkabels koopt, controleer je eerst of de stereo-uitgang van je audio interface XLR aansluitingen heeft. Soms gebruiken ze TRS, in welk geval je dus TRS kabels nodig hebt.
Probeer niet de allergoedkoopste kabels te kopen. Deze zullen snel kapot gaan. En bedenk dat hoe meer je de kabels beweegt hoe eerder ze zullen slijten. Kabels die stil liggen gaan over het algemeen heel lang mee!
Thomann heeft een uitgebreid assortiment aan kabels. Hun eigen merk is een goede optie wat betreft prijs – kwaliteit:
7: Een Mic Stand
Waar veel beginners aannemen dat alle microfoonstatieven hetzelfde zijn, is de waarheid dat een stevige microfoonstandaard een van de meest lonende investeringen die je kunt maken voor je nieuwe geluidsstudio.
Helaas is een kwaliteitsstandaard vaak snel heel erg prijzig. Het is lastig om hier iets aan te raden want het hangt echt van je budget af. Probeer als je kunt een goed merk aan te schaffen. Een microfoonstandaard die echt stevig op zijn poten staat!
Mocht dat toch snel te duur worden dan wellicht online een 2e hands zoeken! Die standaarden gaan vaak jaren mee dus wellicht vind je wat voor een leuke prijs!
8: Een pop filter
Je kent die “cliche” scène uit de films wel. Waar een jonge mooie popster in de studio zit. Haar zang opneemt door gaasscherm. Wel, dat is een pop filter!
En het dient, behalve om er cool uit te zien, vooral om een onaangenaam vocaal artefact, bekend als “popping”, uit je opnames te filteren.
Dat is een laagfrequente luchtstoot die veroorzaakt wordt door het uitspreken van “P” en “B” klanken.
Is het een “must-have” voor je studio? Nee. Zal je, vooral als je dicht bij je mic zingt, er vervelende geluiden mee kunnen stoppen. Jazeker!
Ze zijn vrij goedkoop, en ze helpen wel. Dus als je al het bovenstaande hebt aangeschaft, is het zonde om niet nog 20 euro te spenderen voor net dat beetje extra kwaliteit!
Conclusie
Je eigen thuisstudio is misschien dichterbij dan je dacht! Je hebt je computer al en zoals je hierboven hebt gelezen, is de basis heel haalbaar! Microfoons worden ook veel online te koop gezet. Zeker een goede zangmicrofoon als een SM58 is vaak online te vinden voor goede prijs.
Items als moniten en koptelefoons raad ik wel aan om nieuw te kopen. Je weet niet hoe iemand er mee is omgegaan.
Goed zoeken. Goede keuzes maken. En niet te snel alles willen hebben! Probeer alles uit je budget te halen. Hoe beter je start hoe minder je in de toekomst opnieuw hoeft te kopen!
Succes!