De RODE NT1-A is een budget microfoon die topprestaties levert

door Franck

De NT1A van Rode is een van de topkeuzes voor het opnemen van geweldig klinkende vocalen met een lager budget. Hij is perfect voor demo’s thuis of om je stem op te nemen voor een online video. De mic werkt ook uitstekend met instrumenten, zoals akoestische gitaar, waardoor het een geweldige all-round microfoon is om in je thuisstudio te hebben.

Wat voor microfoon is de RODE NT1-A?

Hij lijkt misschien op de oude NT1 (die ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst op de markt kwam), maar RØDE’s nieuwe NT1-A is volledig opnieuw ontworpen vanaf de basis. Hij is bedoeld als een all-round studiomicrofoon, en is geschikt voor het opnemen van zang, gitaren, drums, en bijna alle andere instrumenten. De nieuwe capsule die voor de NT-1A is ontwikkeld heeft een focus op gedetailleerde midrange response, gekoppeld aan zijdezachte hoge frequenties, en warme, ronde basweergave om van deze microfoon een absolute uitblinker in zijn klasse te maken.

Klassiek ontwerp

Dit is een klassieke groot-diafragma condensatormicrofoon, die alle gangbare industriestandaarden volgt. Hij heeft een 1-inch capsule met een verguld diafragma. Een ander belangrijk kenmerk is zijn interne shock-mounted ontwerp.

De microfoon is niet zo zwaar, met een gewicht van iets minder dan 330 gram. Aan de buitenkant is hij behoorlijk stevig, en door de interne schokbevestiging is hij goed bestand tegen een ruigere behandeling. Dat gezegd hebbende, kan dit een beetje overkill zijn, aangezien de microfoon bedoeld is voor studiowerk en over het algemeen geen live podium actie te zien krijgt.

RODE NT1-A microfoon

RODE NT1-A microfoon

Hoge tonen

De NT1 is in staat om heldere en gedetailleerde vocale opnamen te produceren die elke nuance van een performance oppikken. Met wat lichte bewerking is het gemakkelijk om een geluid te krijgen dat goed in een mix past en een stuk duurder klinkt dan het prijskaartje van de microfoon doet vermoeden.

Met slechts 5 dBA eigen ruis is de Rode NT1-A waanzinnig stil.

Hij kan ook heel bruikbare resultaten produceren voor andere instrumenten zoals akoestische gitaar of piano – hoewel het niet helemaal dezelfde helderheid in de hoge frequenties heeft die je kunt krijgen van microfoons uit het hogere segment of een condensatormicrofoon met een klein diafragma.
Zoals alle RØDE microfoons is de NT1-A ontworpen en gemaakt in Australië en heeft hij een garantie van 10 jaar.

Stilte graag!

Met slechts 5 dBA eigen ruis is de Rode NT1-A super stil – in feite is het een van de stilste in zijn klasse. Dit is goed nieuws; er is weinig irritanter in het midden van een opnamesessie dan een apparaat dat je voortdurend moet onderdrukken of afschermen omdat het te lawaaierig is. Geen zorgen op dit gebied met de NT1-A.

Lees ook op onze site:

Met dit in gedachten raden we je zeker aan om je opnameruimte enigszins geluidsdicht te maken. Deze condensatormicrofoon met groot diafragma is erg gevoelige en pikt veel omgevingsgeluid op, dus is het verstandig om achtergrondgeluid tot een absoluut minimum te beperken. Luidruchtige ventilatoren,computer fans en blaffende honden moeten worden vermeden!

RODE NT1-A Condenser Microphone Review / Test

De NT1-A versus de NT1

Sommige mensen zweren bij de oudere versie, de NT1. Het zijn echter 2 behoorlijk verschillende micfroons en het is lastig te zeggen of de 1 beter is dan de ander.
De NT1 is zo’n 60 euro duurder en zit daarmee in hetzelfde segment van budget microfoons.
Het zal dus voornamelijk een kwestie van smaak zijn welke microfoon jij fijner zult vinden.

In het kort:

Overeenkomsten

  • Beide microfoons hebben een cardioïde patroon
  • Beide microfoons worden geleverd met 10 jaar garantie van Rode
  • Beide microfoons hebben een goud gesputterd, 1-inch diafragma
  • Ze hebben hetzelfde frequentiebereik van 20Hz – 20kHz

Verschillen

  • De NT1-A weegt een stuk minder in vergelijking met NT1, namelijk 325 gram vs 395 gram
  • De NT1 is iets duurder dan NT1-A
  • De NT1-A mic is een beetje helderder dan de NT1 in de hoge regionen waardoor hij het best geschikt is voor mannelijke vocalen
  • De NT1-A mist een beetje in de lage tonen t.o.v. de NT1
  • De NT1-A heeft een lagere eigenruis, het verschil is echter maar 0.5dB en is te verwaarlozen
  • De NT1-A kan effectiever luidere bronnen opnemen dankzij de SPL van 137dB in vergelijking met die van 132dB die de NT1 biedt.

Beiden uitstekende microfoons. Mocht je toch twijfelen dan is er maar 1 mogelijkheid en dat is het naast elkaar uitproberen in een muziekwinkel. Is dat geen optie en wil je niet teveel geld uitgeven dan is de NT1-A de meest voor de hand liggende keuze.

Rode NT1-A conclusie

Als je op zoek bent naar je eerste opnamemicrofoon moet je de NT1A zeker op je lijstje zetten. Het is een verrassend capabele microfoon die zeer geschikt is voor thuisstudio gebruik. De NT1-A is ook verkrijgbaar als kit met een shock-mount en pop shield, wat een goede optie is als dit je eerste setup is (je hebt dan nog wel een mic preamp / recording interface en standaard nodig).

Als je een groter budget hebt, zijn er beter klinkende microfoons op de markt, maar voor de prijs valt er weinig aan te merken op de NT1-A en is het een uitstekende eerste koop!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL