Korte review van de ProCo RAT 2

door Franck

De RAT distortion van Pro Co heeft een legendarische status bereikt vanwege zijn unieke drive klanken en is pedaaltje dat je op vele pedal boards zult tegenkomen. Hoewel de RAT in vele vormen is uitgebracht over de jaren, hebben de meeste versies unieke overeenkomsten: die 3-knops indeling, de vertrouwde RAT behuizing, en een karakteristieke vervorming die fuzz-achtige kenmerken heeft. Niet raar als je weet dat ProCo Fuzz Faces begon te repareren voordat de RAT ontworpen werd.

Nadat de originele pedalen en hun 80’s incarnaties de basis hadden gelegd met de RAT, bracht ProCo de RAT 2 op de markt, die klassieke RAT distortion biedt met een handige uit/aan LED, gemakkelijk toegankelijk batterijgedeelte, en bypass schakeling, evenals een filter regelaar.

Functies en opties

Toen ze de eerste RAT box ontwierpen, wilde ProCo iets speciaals bouwen. Dat gold niet alleen voor de klank van het pedaal, maar ook voor het algemene uiterlijk. Het resultaat is een behuizing die allesbehalve standaard is als je hem vergelijkt met moderne Boss-achtige effectenpedalen.

ProCo RAT 2 pedaal

ProCo RAT 2 pedaal

Dit ongewone formaat maakte het in aantrekkelijk voor mensen die in iets onconventioneels geïnteresseerd waren. Het gehele pedaal bestaat uit dik staal dat heel veel kan hebben en je niet in de steek zal laten halverwege je optreden. Deze bewering is inmiddels vele malen bewezen door de vele tourende gitaristen met een RAT op hun pedalboard..

Een van de absoluut beste eigenschappen van de ProCo RAT 2 Distortion is hoe gevoelig de bedieningsknoppen zijn.

Hoewel hij vrij fors is voor een effectpedaal, de bediening en uiterlijk van de RAT zijn traditioneel vrij eenvoudig.
Het is geheel analoge circuit, die kwaliteit levert op alle gebieden, van prestaties tot duurzaamheid. Zoals je zou verwachten, heeft de RAT standaard true bypass. De regelaars zijn beperkt tot drie knoppen. Een volumeknop, een filterknop, en distortionknop.

Toon en Prestaties

Een van de absoluut beste eigenschappen van de ProCo RAT 2 Distortion is hoe gevoelig de bedieningsknoppen zijn. Er zijn echt minuscule aanpassingen nodig om de toon helemaal te veranderen. Hoewel je je toon met zorg moet instellen, krijg je een heel breed spectrum om mee te spelen.

1988 ProCo Rat 2: Andy's Vintage Picks | Reverb Tone Report

Je kunt echt alle kanten op met de RAT, van een beetje overdrive op een clean kanaal, tot volledige distortion, die doordrenkt is met een flinke hoeveelheid gain. Het pedaal zie je terug bij blues tot metal gitaristen en alles wat daar tussen zit!

Voor wie is dit pedaaltje?

ProCo RAT2 Distortion is zo’n effectpedaal waar bijna iedereen wel positief over is. Er lijkt geen middenweg te zijn. Het behoort beslist tot de meest iconische stomp boxes die wereldwijd gebruikt worden. Het feit dat ProCo niets veranderd aan deze pedalen zegt je dat het gewoon altijd goed is! Het past goed naast een standaard distortion en/of fuzz, gezien het daar tussenin zit. Mocht je dit soort pedalen weinig gebruiken dan is de RAT wellicht teveel van het goede.

De ProCo RAT staat goed op praktisch elke pedal board, en als je denkt dat het wat voor jou is dan zal de prijs je niet tegenhouden. Ze zijn nieuw te koop voor slechts 85 euro.
Als we zien hoe moderne pedalen soms 100’en euros kosten is het fijn te weten dat je nog steeds voor een leuke prijs de klassiekers kunt kopen!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL