Welke electrische gitaarsnaren heb ik nodig?

door Franck

Alles wat je moet weten over de verschillende type snaren voor een electrische gitaar.

Het mag duidelijk zijn dat snaren de toon en bespeelbaarheid van je elektrische gitaar sterk beïnvloeden. Daarom is het belangrijk te weten wat voor opties er zijn en wat deze opties daadwerkelijk met je toon en bespeelbaarheid doen!

Sinds het om een elektrische gitaar gaat, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden als je beslist welke snarenset je wilt kopen, zoals het muziek genre dat je wilt spelen, hoe licht of zwaar ze moeten voelen en hoe vaak je speelt bijvoorbeeld.

Voor snaren voor elektrische gitaar zijn deze dingen van invloed op die factoren:

– Dikte
– Materialen
– Kern
– Wikkelwijze

In dit stuk bespreken we alles wat je moet weten om er zeker van te zijn dat je de juiste snaren op je Stratocaster, Les Paul of een elke andere elektrische gitaar hebt.

Algemene info over electrische gitaarsnaren

Gitaarsnaren zijn erg dun in diameter, en hebben dus een begrijpelijke maatindeling nodig om de gemiddelde persoon te laten begrijpen waar hij naar kijkt. Hoe kleiner het getal, hoe dunner de snaar. Hoe hoger het getal, hoe dikker hij is.

Bijvoorbeeld, een snaar van .008 is extreem licht en zou over het algemeen gebruikt worden voor de dunste snaar op een elektrische gitaar. Een .056 is erg dik en zou de dikste zijn op een zessnarige gitaar.

Veel bedrijven duiden hun snarenpakketten aan met de dunste snaar. De meest voorkomende snaarpakketten die je tegenkomt zijn 9s, 10s en 11s. Sommige merken geven algemene namen aan hun pakken, zoals respectievelijk light, medium, of thick.

“String gauge” verwijst naar de grootte van de snaar, als in hoe dik, gemeten in duizendsten van een inch. De snaardiktes voor een 6-snarige gitaar gaan van de kleinste op de hoge E snaar en lopen op tot de B, G, D, A en lage E snaren.

Laten we vooropstellen dat snaardiktevoorkeur uiterst subjectief is en dat je bijna elke snaardikte voor elk genre zou kunnen gebruiken.

Over het algemeen zijn snaren met een lichtere snaardikte gemakkelijker te bespelen, helderder, kun je gemakkelijker snaren benden (opdrukken), en oefenen ze minder spanning uit op de hals van je gitaar.

Aan de andere kant bieden lichtere diktes minder sustain (hoe lang je de toon blijft horen na de aanslag) en volume, en kunnen ze sneller breken.

Zwaardere snElecitrische gitaar snarenaardiktes daarentegen geven je meer volume en sustain, stellen je in staat harder te spelen, en worden meestal verkozen voor drop-tunings (lagere stemming) en alternatieve stemmingen.

Echter voegt de grotere maat meer spanning toe en kan het moeilijker zijn om ze op te drukken.

Snaardiktes per muziekgenre

Laten we vooropstellen dat snaardiktevoorkeur uiterst subjectief is en dat je bijna elke snaardikte voor elk genre zou kunnen gebruiken. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen als je een geassocieerde klank bij een muziekstijl wilt creëren.

Als vuistregel geldt dat als je snelle leads en akkoorden wilt spelen, lichte diktes gangbaar zijn (metal spelers met een voorkeur voor drop-D stemmingen zouden nog steeds een zware diktes nodig hebben voor de lagere snaren of omwonden snaren).

Veel blues- en rockgitaristen belanden op middelzware snaardiktes die de voordelen van beide werelden bieden, terwijl bij het zwaardere metal werk gebruikelijk dikkere snaren de voorkeur krijgen.

Light snaren

Country en folkmuziek gaat vaak gepaard met veel finger picking. Dunnere snaren geven meer helderheid en snelheid aan de picking hand. Ook popmuziek past bij lichtere snaren, omdat het geluid meer gericht is op hogere midden- en hoge tonen dan op de lage tonen.

Blues stijlen hebben een voorkeur voor veel snaar bends. Dit is het gemakkelijkst te bereiken met dunnere snaren. Hoe dikker een snaar is, hoe meer spanning hij vasthoudt. Dus als je veel je snaar wilt opdrukken, zijn lichtere varianten je beste keus. Anderzijds gaven beroemde bluesgitaristen als Stevie Ray Vaughan de voorkeur aan dikke snaren om een warmere toon te krijgen.

Hedendaags jazzgitaargeluid gaat meestal gepaard met veel technisch, snel spel en geavanceerde technieken. Een dunne snaarmaat is ideaal omdat je minder moeite hoeft te doen om te fretten. Ideaal als je veel noten snel achter elkaar speelt.

Snaren vervangen

Electrische gitaar snaren vervangen

Middelzware & hybride snaren

Middelhoge snaarmaten zijn een veelzijdige keuze voor bijna elk genre. Uitstekend voor rock en blues, want je kunt de laaggestemden snaren flink aanslaan en vette klanken geven, terwijl je de flexibiliteit voor solo’s behoudt.

Hybride pakken bestaan meestal uit dikkere lage snaren en lichtere hogere snaren. Je krijgt in wezen het beste van beide werelden – een meaty toon voor riffs met als bonus het gemak van snel en technisch werk op de dunnere, hogere snaren. Hybride snaren passen niet echt bij een bepaald muziekgenre in het bijzonder, maar zijn een populaire keuze voor veel gitaristen die de veelzijdigheid nodig hebben.

Roundwound snaren zijn het populairst, omdat ze verkrijgbaar zijn in de ruimste keuze aan diktes en materialen

Dikke snaren

Je merkt dat dikkere snaren de spanning helpen behouden als je van standaard naar beneden stemt, of voor gitaren met een groter bereik. Dunne snaren worden erg slap en beïnvloeden de scherpte van je toon, en maken het strak spelen ook moeilijker. Daarom zijn dikke snaren bij uitstek voor metal en meer old school tonen.

Zeer dikke snaren (waarbij de dikste snaar 48 en zwaarder is) passen meestal bij stemmingen van drop C en lager.

Akoestische gitaristen geven in het algemeen de voorkeur aan dikkere snaren omdat ze meer volume, warmte en resonantie geven – belangrijke vereisten voor een akoestisch instrument. Het is ook minder populair om snaren te benden, en dus flexibiliteit op te offeren voor spanning.

Lees ook op onze site:

snaarmaten van Ernie Ball

Als voorbeeld van hoe een pakketje snaren er uit zal zien, hier de maten van het populaire snarenmerk Ernie Ball:

 • Extra Slinky: 8-38

  Ernie Ball snaren

  Ernie Ball snaren

 • Super Slinky: 9-42
 • Regular Slinky: 10-46
 • Power Slinky: 11-48
 • Beefy Slinky: 11-54
 • Not Even Slinky: 12-56

Snaar materialen

De snaren van je elektrische gitaar zijn van staal, zodat ze de snaartrillingen goed overbrengen op de magnetische pickups. De lage E, A en D snaren zijn omwonden met verschillende legeringen, terwijl de G, B en hoge E snaren vertind zijn.

Hieronder staan de veel gebruikte materialen voor omwonden snaren:

 1. Vernikkeld staal: Een populaire optie met een evenwichtige toon tussen warmte en helderheid en een snelle aanslag.
 2. Vintage Nikkel: Iets meer warmte dan vernikkeld staal.
 3. Roestvrij staal: Zeer heldere toon met uitstekende sustain. Ook bestand tegen corrosie, dus ze gaan lang mee.

Snaarkern

Snaarkernen zijn in de meeste gevallen ook van staal. De kern verwijst naar het centrum van de snaar, met windingen die er omheen gaan om grotere, omwonden snaren te maken.

Hexagonaalvormige draden worden voor de meer moderne snaren gebruikt, omdat ze de buitenste windingen op hun plaats houden en de stemming goed vasthouden.

Een roundwound snaar gebruikt een ronde draad om de binnenste kern van de snaar te omwikkelen, terwijl flatwound een platte draad gebruikt.

Roundwound snaren zijn het populairst, omdat ze verkrijgbaar zijn in de ruimste keuze aan diktes en materialen. Men zegt dat ze een helderder toon hebben met een grote sustain.

Flatwound snaren, die de voorkeur genieten van veel jazzspelers, hebben de neiging een gladder speelgevoel en donkerder toon te hebben. Door hun vlakke oppervlak kunnen ze ook gemakkelijker zijn voor de vingers.

Er zijn snaren met ball ends en met bullet ends.

Ball end snaren werken op alle elektrische gitaren. Bij snaren met een kogeleinde wikkelt de kerndraad van de snaar zich om een uitstekende stukje aan de snaar, een piepklein metalen “balletje”. Hierdoor ontstaat een kleine V-vormige ruimte van “speling” die past op de twee plaatsen waar de draad om het balletje lust. Bij normale snaarspanning is deze “slappe” draadlus strak en ongebogen, en wordt voorkomen dat het kogeleind helemaal tegen de brugplaat aankomt.

Ball strings

Ball uiteindes

Snaren met kogeleinden bevestigen een kleine cilinder van messing in de vorm van een kogel aan het uiteinde van de snaar in een constructie uit één stuk. Er is geen lus en dus geen speling, en het uiteinde van de kogel maakt strakker en gelijkmatiger stevig contact met de brug.
Verder zal het Bullet ontwerp er voor zorgen dat de snaar telkens naar precies dezelfde positie terug keert, wat de stabiliteit van de stemming sterk verbeterd, zelfs na zwaar tremolo-gebruik.

Bullet-snaren

Bullet uiteindes

Dit specifieke snaarontwerp werd speciaal voor Stratocaster gitaren gemaakt omdat de Bullet uiteinden veel preciezer in het tremoloblok passen, nauw aansluitend bij de omtrek van het snaarkanaal, wat de sustain ten goede komt.

Waar je op moet letten bij het gebruik van je snaren

Omdat snaren voor elektrische gitaren van staal gemaakt zijn, bevatten ze ijzer, dat bij blootstelling aan zuurstof gaat roesten. Het zal niet van de ene dag op de andere gebeuren, maar vochtigheid en de resten die je handen achterlaten kunnen het proces versnellen.

Gelukkig houdt het regelmatig schoonmaken van je snaren ze langer sterker. Gebruik wat snarenreiniger met een speciaal doekje, of gewoon een poetsdoek, om de boel goed bij te houden.

Mocht je echt alles er aan willen doen om de klank van je snaren zolang mogelijk te behouden, dan kun je je handen wassen voor het spelen om je vingers te ontdoen van mogelijk schadelijke oliën. Maar ik raad aan om gewoon regelmatig een nieuw setje te kopen 😉

Dit zijn enkele indicaties dat je snaren aan vervanging toe zijn:

– Je hebt moeite om in stemming te blijven.
– De snaren hebben zichtbare corrosie.
– Je toon klinkt dof.
– Je kunt zien dat de windingen uit elkaar gaan.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL