Hoe vervang je je snaren als je een zwevende brug hebt

door Franck

De snaren van je gitaar vervangen als je een zwevende brug hebt, zoals een Floyd Rose

Het ontwerp van de zwevende brug, of Floyd Rose brug, stelt je in staat om verschillende effecten in je speelstijl te verwerken zonder de snaren uit de toon te laten gaan. Het opnieuw besnaren van een gitaar met een zwevende brug is iets gecompliceerder dan het besnaren van een gitaar zonder tremelo. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je het zonder problemen kunnen doen.

Deel 1: Oude snaren verwijderen

1: Leg je gitaar op een vlakke, schone ondergrond. Leg een handdoek of zachte doek op je tafel of aanrecht om de body van je gitaar te beschermen tegen krassen. Als je een een kleine houder of standaard hebt, kun je die gebruiken om de hals vast te houden voor extra stabiliteit.
Richt je werkplek in door je gereedschap praktisch klaar te leggen. Je hebt inbussleutels nodig voor schroefjes op de locking nut (topkam) en de brug, draadknippers en eventueel een snarenwinder. Misschien wil je ook schoonmaakitems klaarleggen zodat je je gitaar kunt schoonmaken nadat je de oude snaren hebt verwijderd.

Topkam of de locking nut

2: Verwijder de schroefjes en bijbehorende plaatjes met een inbussleutel. De vierkante moerplaatjes houden de snaren op hun plaats. Draai de inbussleutel langzaam om de plaatjes los te maken voordat je ze verwijdert. Leg de plaatjes op een veilige plek zodat je ze niet kwijtraakt.
Je gitaar is waarschijnlijk geleverd met een set inbussleutels die speciaal voor dit gebruik zijn ontworpen. Zo niet, dan kun je een setje vinden bij de meeste muziek- of gitaarwinkels, of je kunt er een online bestellen.
Afbeelding getiteld Een zwevende brug (Floyd Rose) vastzetten Stap 3

gitaar snaar

Wikkel de snaar af

3: Wikkel de snaar bij de stemknop (stemmechanieken) er af. Draai langzaam aan de stemknop om de spanning van de snaar af te halen voordat je hem eruit haalt. Als je meerdere snaren moet verwijderen, verwijder en vervang dan slechts één snaar per keer. Als je ze er allemaal afhaalt, kan het zijn dat je brug niet dezelfde spanning heeft als je ze terugplaatst, en dan zal het lastig zijn om je gitaar te stemmen.
Een snaarwinder zal dit proces sneller en soepeler maken. Als je geen snaarwinder hebt, kun je de stemknop natuurlijk met je vingers ronddraaien.

“Pas op dat je jezelf niet prikt”

Floyd Rose tremelo

Floyd Rose tremelo

Wanneer de snaar gebroken is, houd dan het gebroken uiteinde vast terwijl je de stemdraaier draait. Dit zal de top van de snaar afwikkelen en voorkomen dat het gebroken uiteinde verstrikt raakt in de andere snaren.

4: Als je de snaar helemaal hebt afgewikkeld, trek je voorzichtig aan de snaar om hem helemaal uit de stemknop te halen. Pas op dat je jezelf niet prikt met het scherpe uiteinde van de snaar.
Als de snaar niet gebroken is, kun je het scherpe uiteinde wellicht in wat plakband wikkelen. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat het je prikt terwijl je werkt.

5: Maak de brugschroeven/zadel los met een inbussleutel. Draai niet ze niet allemaal los, alleen degene die overeenkomt met de snaar die je wilt verwijderen. Er zit een klein metalen blokje in de brug dat de snaar strak houdt. Houd het in de gaten als je de schroeven losdraait.
Als het blokje er toch uit komt, leg het dan ergens veilig neer, zodat je het niet kwijtraakt. Je zult het er weer in moeten zetten als je de snaar vervangt.
Het kan helpen om het aantal slagen te tellen dat je met de inbussleutel hebt gemaakt om de brug los te maken. Je kunt dat getal gebruiken wanneer je hem weer vastdraait om te voorkomen dat je hem te strak aandraait.

Lees ook op onze site:

6: Trek het andere eind van de snaar uit de brug. Wikkel de snaar in een nette spoel. Als de snaar gebroken was, heb je 2 spoelen snaar. Draai de scherpe uiteinden rond en gooi de snaar veilig weg.
Je kunt eventueel tape om de scherpe uiteinden wikkelen om de spoel bij elkaar te houden en te voorkomen dat de scherpe punten losraken.

gitaarhals schoonmaken

gitaarhals schoonmaken

7: Maak eventueel de hals schoon met een oliezeep of speciale hals cleaner. Als een snaar eraf is, maak dan van de gelegenheid gebruik om de toets eronder schoon te maken. Gebruik een zachte, pluisvrije doek om de reiniger voorzichtig in het hout te wrijven. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel niet op de andere snaren komt.
Je kunt ook de fretten polijsten met dezelfde oliezeep. Als je klaar bent met schoonmaken, veeg je het overschot weg met een droog papieren doekje.

Deel 2: Vervangen van de snaren

Afbeelding getiteld Een zwevende brug (Floyd Rose) vervangen Stap 8

1: Koop vervangende snaren met een zelfde dikte. Als je niet weet welke snaardikte je oude snaren hebben, neem je gitaar dan mee naar een muziekwinkel en laat er een technicus naar kijken. Als je op een snarenverpakking zoekt naar jouw gitaar, vertelt dat je alleen dat die snaren geschikt zijn voor jouw gitaar. Er is geen garantie dat dat de snaren waren die jij had.

Als je meer dan één snaar vervangt, knip dan het uiteinde van slechts één snaar tegelijk af

Als je een andere snaardikte wilt gebruiken, zul je al je snaren moeten vervangen, niet alleen de snaar die kapot is. Het veranderen van de dikte van je snaren zal de balans tussen de topkam en de brug veranderen, wat de intonatie van je gitaar kan verslechteren. Praat met een gitaarreparateur voordat je dit zelf gaat doen.

Uiteindes van de snaren

Uiteindes van de snaren

2: Gebruik een draadtang om het uiteinde van de vervangende snaar af te knippen. De uiteindes van standaard gitaarsnaren passen niet in een Floyd Rose brug. Knip het uiteinde af, evenals het deel van de snaar dat net boven het balletje zit en dat gedraaid is. Zorg ervoor dat je dit gelijkmatig en netjes doet. Als je meer dan één snaar vervangt, knip dan het uiteinde van slechts één snaar tegelijk af. Aangezien de uiteinden van de balletjes kleurgecodeerd zijn, is dit de enige manier om zeker te weten welke

3: Zet de nieuwe snaar vast bij de brug. Steek de snaar in het zadel bij de brug, en draai de brug vervolgens vast met je inbussleutel. Als het kleine metalen blokje eruit is gevallen toen je het zadel losmaakte, zet het dan terug op zijn plaats voordat je de brug aandraait.
Pas op dat je de brug niet te strak aandraait, anders kun je je gitaar beschadigen. Als je het aantal slagen hebt geteld toen je hem losmaakte, gebruik dan hetzelfde aantal slagen om hem weer vast te draaien.

Floyd Rose brug

Snaar vastzetten in de brug

4: Steek het andere uiteinde van de snaar in het gat van de locking nut, bovenaan de hals. Trek de snaar langs de hals van je gitaar omhoog, en zorg ervoor dat hij naar de juiste stemmechaniek loopt. Steek het uiteinde door het gat van het stemmechaniek en knik de snaar over zichzelf om hem op zijn plaats te vergrendelen.
Zorg er voor dat de snaar recht over de hals loopt. Geef het wat speling, zodat je de snaar meerdere keren rond de pin van de stemmer kan wikkelen. Dit voorkomt dat de snaar wegglijdt.

Gitaar snaar

Snaar vastzetten

5: Wikkel de snaar om de stempin. Gebruik je snaarwinder of je vingers, draai voorzichtig aan de stempin om de snaar weer op spanning te brengen. Wees voorzichtig dat je de snaar niet te strak omwikkelt, anders kan de snaar knappen.
Elke nieuwe omwinding van de snaar moet onder de vorige liggen. Dit helpt ook voorkomen dat de snaar makkelijk uit de toon gaat. Breng de snaar iets op spanning, maar probeer niet te stemmen voordat je de brug hebt gecontroleerd.

Zwevende brug

Zwevende brug die te hoog staat

6: Pas de brug aan als je overstapt op een andere snaardikte. Open de achterkant van je gitaar met een kruiskopschroevendraaier om bij de veren van de brug te komen. Pas langzaam de spanning op de veren aan tot de brug weer waterpas staat.
Een dikkere snaar zal ervoor zorgen dat je brug naar voren leunt, terwijl een lichtere snaar ervoor zorgt dat hij naar achteren zakt. Dit kan de bespeelbaarheid van je gitaar nadelig beïnvloeden. Als de brug naar voren helt, draai dan de schroeven met de klok mee om de veren aan te spannen. Als de brug naar achteren is gekanteld, draai je de schroeven tegen de klok in om ze los te maken.
Draai de schroevendraaier een kwartslag per keer en controleer dan of het waterpas is. Je wilt niet te ver in de tegenovergestelde richting gaan.

Deel 3: Je gitaar opnieuw stemmen

Floyd Rose

Floyd Rose in de juiste positie

1: Stem je gitaar. Begin bij de zesde snaar en ga naar de eerste. Zodra hij gestemd is, controleer je opnieuw de positie van de brug en zorg je ervoor dat hij nog steeds evenwijdig staat met de body van de gitaar.
Als de brug naar voren of naar achteren helt, stel dan de spanning van de veren aan de achterkant van je gitaar bij. Waarschijnlijk moet je hierna je gitaar opnieuw stemmen.

Lees ook op onze site:

 

2: Trek de snaar voorzichtig weg van de hals door hem op te rekken. Neem de nieuwe snaar tussen je duim en vingers. Begin bij de brug en rek een paar keer langs de hals van de gitaar naar beneden. Strek de snaar ongeveer een vingerdikte van de toets af.
Nieuwe gitaarsnaren blijven moeilijk in toon als ze niet goed opgerekt zijn. Als je deze stap overslaat, zal je nieuwe snaar langer niet in de stemming blijven.

Snaar oprekken

Snaar oprekken

3: Herstem je gitaar na het uitrekken van de snaren. Na het spannen van nieuwe snaren, zal je gitaar weer ontstemd zijn. Herhaal dit een paar keer.
Misschien wil je een beetje spelen om de nieuwe snaren in te laten werken. Controleer na het spelen of ze in de juiste stemming blijven en of de brug nog in balans is. Pas aan indien nodig.

4: Zet de fijnstemmers in het midden van hun afstelbereik. Als je gitaar gestemd is, draai je de fijnstemmers naar het midden. Dit geeft je ruimte om je snaren naar beneden of boven te verstellen nadat je de topkam hebt vergrendeld.
Speel nogmaals op je gitaar om er zeker van te zijn dat hij in stemming is. Controleer de balans van de brug. Deze kleine controles zullen de nieuwe snaren van je gitaar helpen in de juiste stemming te blijven.

5: Zet de Floyd Rose topkam vast. Neem de plaatjes die je van je gitaar hebt verwijderd en plaats ze terug op je gitaar. Gebruik de inbussleutel om ze weer op hun plaats te draaien. Zorg ervoor dat de snaren allemaal in de juiste uitsparingen zitten.
Niet te strak aandraaien, maar zorg ervoor dat de snaren weer plat liggen. De borgplaatjes helpen voorkomen dat de snaren wegglijden als je je whammy bar gebruikt.

Locking nut

Snaren in de juiste uitsparingen

6: Stel je gitaar af voordat je hem bespeelt. Nadat je de topkam hebt vastgezet, raak je de stemknoppen bij de kop niet meer aan. Daardoor knapt de snaar en kan uw gitaar beschadigd raken. Gebruik de fijnstemknoppen bij de brug om je gitaar op toonhoogte te brengen.
Controleer de balans van de brug nogmaals. Zorg ervoor dat hij parallel aan de gitaar zit met de snaren gestemd.
Als je actie (ruimte tussen de snaren en de hals) te hoog of te laag is, wil je daar misschien ook aanpassingen aan doen. Je kunt de actie afstellen door met een inbussleutel aan de brugschroeven of “rocker screws” te draaien. Stel ze langzaam af en controleer na elke kwartslag.

Je gitaar zou nu weer in orde moeten zijn

Als je de stappen netjes uitgevoerd hebt zou je gitaar in de meeste gevallen nu weer goed bespeelbaar moeten zijn. Het is echter niet te garanderen gezien er zoveel verschillende gitaren zijn met verschillende tremelosystemen.
Als het echt niet lukt ga dan zeer even langs bij je lokale gitaarreperateur! Hij of zij zal, vaak tegen een redelijke prijs, je gitaar helemaal nakijken en afstellen. Afhankelijk van de staat is dat meestal ergens tussen de 30 en 70 euro.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL