Hoe goed is de Harley Benton SC-Junior?

door Franck

Veel gitaristen zullen intussen bekend zijn met de Harley Benton gitaren. Huismerk van het Duitse Thomann en fabrikant van een indrukwekkende hoeveelheid instrumenten en apparatuur. De meeste muzikanten kopen vooral een Harley Benton gitaar omdat het bedrijf nogal wat inspiratie haalt uit de bekende merken en vormen. Maar wel voor een fractie van de prijs!

De single pickup SC-Junior

Wie kent niet de in de 50’s op de markt gebrachte Les Paul Junior: Een beginner model voor studenten en muzikanten met een lager budget die toch graag een echte Les Paul wilden bespelen. Een gitaar die nog steeds populair is en waarvan we nieuwe modellen blijven zien.

Dankzij Harley Benton is het nog makkelijker geworden om deze gitaar in je bezit te krijgen! Althans, zonder het Gibson merkje er op natuurlijk.
het mag verder duidelijk zijn dat alles aan deze gitaar gemodelleerd is naar de originele Gibson.

Maar wat kunnen we verwachten voor slechts 199 euro? Laten het eens bekijken.

Gelijk valt op dat de frets heel netjes zijn afgewerkt. Wat zeker niet standaard is in deze prijsklasse. UBlack SC-Juniorit ervaring weet ik echter dat het niet altijd even goed is bij de Bentons maar nooit zo vervelend dat het een probleem is. Maar door de wat goedkopere Indonesische bouw kunnen er wel eens verschillen per gitaar zijn. Ook wat betreft de body afwerking.

De fretboards van deze gitaren zien er verder keurig uit en zijn zeer speelbaar. Het heeft een C profiel en de Medium Jumbo frets voelen goed. De actie is verstelbaar natuurlijk maar zal in eerste instantie geen problemen geven.

De SC-Junior komt in diverse kleuren. Zwart, wit en een mooie vintage burst! Ik vind ze allemaal uitstekend er uit zien maar vooral de burst doet absoluut duurder aan dan de prijs doet vermoeden!

Specificaties

 • Body: Mahogany
 • Set-in mahogany neck
 • 22 Medium jumbo frets
 • Fretboard: Amaranth
 • Fretboard inlays: Dots
 • Volume and tone controls
 • Fretboard radius: 305 mm
 • Scale: 628 mm
 • Neck profile: C
 • Nut width: 43 mm
 • Ex-factory stringing: .010 – .046
 • Graphite nut
 • Pickups: Roswell P90D Alnico-5 Dog Ear single coil
 • WSC Wrap Around bridge
 • 3-Ply tortoise pickguard
 • Wilkinson vintage-style machine heads with 15:1 gear ratio
 • Colour: Several colours

Verdere ontwerpkenmerken

De SC-Junior heeft een paar interessante ontwerpkenmerken die zeer welkom blijken te zijn; zo’n schuine halshiel vind je zeker niet op Gibson’s Junior gitaren en hier biedt het voelbaar betere toegang tot de bovenste fretten.

Harley Benton SC-Junior

Harley Benton SC-Junior vintage burst

De brug is een andere breuk met de traditie; in plaats van de Lightning-stijl brug die geen zadelverstelling biedt om de intonatie in te stellen, zijn er hier verstelbare zadels, al hebben ze, toegegeven, niet zo heel veel bewegingsruimte. Maar fijn dat het mogelijk is!

Door zijn eenvoud schittert de SC-Junior echt als een klassieke blikvanger in de Harley Benton serie.

Het brugprofiel en die zadels tillen de snaren echter wellicht iets te ver boven de Roswell P90D pickup, zelfs op het laagste punt. Maar ik denk dat de meeste mensen die deze budget gitaar kopen hier weinig moeite mee zullen hebben.

Lees ook op onze site:

Velen kopen deze gitaren echter als modding gitaar. Dus eigenlijk als basis om het verder uit te breiden. Meestal is de pickup bij Harley Benton gitaren het eerste wat er uit gaat. Maar laat dit je niet tegen houden want de Roswell pickups zijn zeker wel ok!

Harley Benton SC Junior Black - P90 Singlecut for $182

Het spuit en lakwerk wil nog wel eens een klein probleem zijn bij de goedkoopste Benton modellen. Maar dit is simpelweg prijsgerelateerd. Voor dit geld kun je gewoon geen perfectie verwachten! Tegelijkertijd was het nog niet zo lang geleden onmogelijk om voor 200 euro zoveel moois in 1 gitaar te krijgen! De SC-Junior zal niet teleurstellen als je dit van tevoren bedenkt!

Eindoordeel

De frets zijn netjes afgewerkt, de hals is goed bespeelbaar, het gewicht is ook precies goed. Deze gitaar kan jaren meegaan maar je zult uiteindelijk wel wat mods willen installeren. Maar zelfs zonder veranderingen aan de gitaar is dit een heel leuk intstrument voor het geld!

Bekijk de Harley Benton SC-Junior op Thomann.de:

 

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL