21 opnamestudio tips

door Franck

Label al je kabels

Als je met veel kabels werkt kan het snel chaotisch worden. Een simpele oplossing hiervoor is gekleurd tape. Plak simpelweg aan beide uiteindes van je kabel een specifieke kleur. Sorteer hierbij je instrumentkabels, speakerkabels, etc. Schrijf er eventueel nog wat op.

Dit betekent dat als je snel twee uiteinden van een lange kabel moet vinden, je deze methode kunt gebruiken.
Een andere mogelijkheid is dat de kabels in elkaar verstrengeld zijn. Om uit te zoeken waar het uiteinde is, hoef je slechts naar de kleur te zoeken ipv 30 dezelfde zwarte eindes.

Maak je mix af na een goede nachtrust

Maak je laatste mix tweaks vroeg in de ochtend af; je gehoor zal na een dag werk vermoeid zijn en je zult minder opmerkzaam zijn.
Met een fris hoofd, frisse oren, en koffie zijn de laatste aanpassingen de volgende ochtend meestal beter. Je zult ook eerder fouten ontdekken die je eerder niet meer opmerkte.

Opname Software

Opname Software

Wil je wat karakter toevoegen aan je opnamen?

Koop een ribbon mic en gebruik deze secundaire mic om bronnen dubbel op te nemen als een “warm” alternatief voor je primaire mic.
Dit is handig omdat het combineren van de twee microfoons een fantastische klank kan opleveren. Een tape machine plugin kan ook goed helpen om het digitale karakter van je liedje te verminderen.

Thomann.de verkoopt uitstekende budget ribbon mics:

Houd je luidsprekers uit de buurt van de hoeken van de kamer

Ik begrijp dat dit moeilijk is omdat het ruimte inneemt, maar het zal erg helpen om basopbouw te voorkomen die ontstaat als luidsprekers (vooral monitors met een poort achteraan de luidspreker) in contact komen met muren.
Behalve dat een zoemend basgeluid gewoon vervelend is kan het ook flink je mix verpesten! Doordat je niet goed meer kunt horen hoe de ware bas klinkt zul je het niet goed in je mix kunnen verwerken. Een koptelefoon is dan ook een goed alternatief.

Studiomonitors mogen niet ondergewaardeerd worden

Als het gaat om hoe je een muziekstudio inricht, is het bij de hand hebben van een degelijke set studiomonitors van essentieel belang.
Bij het werken met je mixen bieden studiomonitors een enorme precisie in de waarneming.
Goede kwaliteit monitors onthullen alle echte details van je liedje, zodat je die gemakkelijk kunt veranderen en verbeteren.

Lees onze review over de KRK Rokit speakers:

Repareer de defecte kabels

Je weet wel, de kabels die een beetje werken en een beetje niet?
Is er iets irritanter dan inpluggen en willekeurig gekraak en volumewijzigingen horen?
Het heeft geen zin op dit soort essentiële dingen te bezuinigen, dus koop een soldeerbout en leer ze zelf te repareren, of koop een paar reserve kabels die je altijd bij de hand hebt.
In het grote geheel kosten hoogwaardige kabels echt niet veel, maar ze zijn hun gewicht in goud waard.

Analoge apparatuur

Analoge synths en apparatuur kunnen je helpen je produktievaardigheden te verbeteren en je muziek een vintage, warme toon te geven.
Vintage synths zoals de Moog kunnen een onbegrensde variëteit aan klanken voortbrengen, terwijl ze ook nieuwere artiesten leren over envelope filters en algemene synth klankcompositie.

LA-2A

De LA-2A analoge compressor

Vintage tapemachines zijn een ander element die vaak ziet in geluidsstudios.
Het zijn prachtige instrumenten om karakter aan je tracks toe te voegen, vooral als je lofi of retro klanken gebruikt. De vintage versies kunnen flink duur zijn maar gelukkig zijn er ook volop goedkopere nieuwe apparaten te vinden.

Controller voor digitale audio werkstations

Een DAW controller is een apparaat voor op je bureau waarmee je wijzigingen in je muzieksoftware kunt aanbrengen. Dit is een optionele toevoeging aan je thuisstudio, maar bij het werken aan projecten met veel kanalen kan het van grote waarde zijn.

Het kan een producer of mixer helpen om snel functies op te halen, het toevoegen van naadloze automatisering, en het makkelijk aanpassen van de versterking om de gewenste klank te bereiken. Ze komen in vele soorten en maten en hoeven niet duur te zijn.

Stel de aankoop van niet-essentiële apparatuur uit ten gunste van akoestische behandeling

Het effect van een eenvoudige akoestische behandeling van de ruimte zal hoorbaar zijn op elke opname en mix die je maakt.
Veel mensen willen met het budget dat ze hebben gelijk de beste en leukste apparatuur kopen. Maar ongeacht wat je aan hardware hebt staan, het zal waarschijnlijk niet het beste klinken zonder acoustische behandeling van je ruimte. Lees je in voordat je begint! Het is echt belangrijk!

Maak gebruik van popfilters

Het gebruik van popfilters ervoor zorgen dat de vocals van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. Plosieve geluiden (zoals P’s en B’s) worden door pop filters gedempt.
Popfilters nemen problemen met de helderheid van het geluid weg, die anders digitale bewerking nodig zouden maken.

Microfoon popfilter

Microfoon popfilter

Een synthesizer of midi-regelaar

Aan een midi-controller (meestal een elektronisch keybord) kun je een willekeurig geluid toewijzen, zodat gebruikers hun eigen geluiden kunnen genereren in plaats van een instrument zoals een gitaar of drums op te nemen.
Een midi-regelaar is een populair element van veel thuisstudio’s en wordt gewoonlijk gebruikt om de klanken van blaasinstrumenten, klassieke ensembles, of drummachines te simuleren. Hiermee kan een musicus bijna elk geluid gebruiken die hij/zij wilt.

Laptop of computer

Wat opnamestudio’s betreft is de DAW (muzieksoftware) het blanco canvas, en de computer de standaard; je kunt het een niet hebben zonder het ander!
Een krachtige laptop is misschien meer iets voor jou als je een rondreizende muzikant bent of graag wilt DJ’en. Werk je daarentegen in de studio, dan biedt een desktop computer meestal betere prestaties, met snellere rendering en bewerkingstijden, en een groter scherm om je projecten te helpen organiseren.

Zorg dat je een machine met voldoende RAM krijgt als je je studio computer koopt of opwaardeert. Hiermee kun je talrijke programma’s en plugins tegelijk draaien, wat vooral handig is bij het werken aan grotere projecten met veel geluidssporen.

Welke software voor je opnames?

Houd je ruimte schoon

Behalve dat het lelijk en onhygiënisch is, kunnen stof en vuil een ravage aanrichten aan je spullen. Stofzuig dus het tapijt. Stof de meubels af. Veeg de randapparatuur van je computer schoon. Gebruik perslucht om stof van kwetsbare voorwerpen te blazen. En probeer zo weinig mogelijk te eten en te drinken in je studio – dat is een trefzekere manier om een puinhoop te maken. Bovendien leidt het af. Houd je energie gericht op je muziek, niet op je eten 😉

Verspreid de eerste reflecties

Het is moeilijk te mixen als de eerste reflecties niet aangepakt worden.
De muziek kan in je studio goed klinken, maar je ziet gebreken die je anders niet opgemerkt zou hebben.

Om ze weg te werken, ga je op je werkplek zitten en vraag je iemand een spiegel op de muren naast je te houden. Plaats een absorber overal waar de tweeter van de luidspreker in de spiegel te zien is. Dit zal het probleem aanpakken en je het leven gemakkelijk maken.

Een veel verkochte budget absorber:

Investeer in een tweede monitorsysteem

Zelfs als je een degelijke set studiomonitors hebt, kan een extraeen paar luidsprekers je vaak vernieuwde inzicht geven.
Zelfs een klein mono speakertje heeft toegevoegde waarden.
Bij het mixen of masteren moet je altijd bedenken dat mensen je muziek op veel verschillende apparaten zullen afspelen. Dus je mix zal bij iedereen anders klinken. Hier kun je op inspelen door je mix op diverse soorten monitors terug te luisteren en eventueel aan te passen.

Plaatsing van de monitoren

Houd bij het plaatsen van de monitoren rekening met de volgende punten:

De tweeter moet op oorhoogte geplaatst worden.
Het moet een bereik van + of – 15 graden omhoog en omlaag hebben.

Studio monitoren positie

De hoek van je monitor

Een gelijkzijdige driehoek moet gevormd worden door de twee monitoren en je hoofd.
De twee uiteinden van de driehoek moeten ongeveer 45 cm achter je hoofd samenkomen.
In principe zul je meer afstand tussen jou en de monitoren willen naarmate de kracht en grote van deze monitoren toeneemt. Kleine speakers kunnen makkelijk op je bureau staan. Krachtige speakers met veel bas zul je verder naar achter moeten plaatsen, indien mogelijk.

Gebruik de compressie op je zang op de juiste manier

Als het gaat om het maken van uitstekende zang in de studio, is compressie van cruciaal belang.
Compressie wordt gebruikt om de dynamische tonen van je track onder controle te houden. Een belangrijk voordeel van compressie is de mogelijkheid om vocalen te maken die dynamisch constant zijn. Het garandeert ook dat de stemmen helderder en gemakkelijker te verstaan zijn.
Dit houdt in dat je constantheid produceert, wat rustiger voor de luisteraar overkomt.

Zorg ervoor dat je monitoring een lage latency heeft.

Niets is vervelender dan te maken krijgen met geluidsproblemen terwijl je probeert je studiowerk af te maken. Dit heeft betrekking op audio die traag is.
Signalen die een computer binnenkomen kunnen er lang over doen om verwerkt te worden voor ze de speakers of hoofdtelefoon verlaten. Dit noemen we latency. En hoe meer latency, hoe lastiger het is om er mee te werken.
Een lastig onderwerp om kort samen te vatten.

Lees ons artikel over latency en hoe het te vermijden:

Neem je werk mee

Software kan het creatieve proces soms in de weg zitten.
Als je alleen wat gedachten wilt noteren, kan een solo audiorecorder heel handig zijn.
En als hij licht en draagbaar is betekent dat dat je overal in je huis ideeën in hoge kwaliteit kunt vastleggen zonder je hele systeem mee te slepen.
Vele kunnen ook als mixers gebruikt worden en hebben effecten aan boord voor cue mixes, terwijl andere een technische kwaliteit hebben die vergelijkbaar is met die van een standaard interface. Het is dus handig om een audiorecorder in de buurt te houden!

Er is een ruime keuze aan microfoons

Investeren in een goede microfoon, dynamisch of condensator, is vaak het eerste dure artikel dat je aanschaft bij het bouwen van een thuisstudio.
In de meeste opnamesituaties volstaat een degelijke condensatormicrofoon.

De populaire SM58 microfoon:

Percussie

De geautomatiseerde drums in je software kunnen leuk zijn, maar het kan soms ook “nep” aanvoelen. Vooral bij rock muziek. Bij sommige muziekstijlen verwacht je toch een echte drummer. Maar vaak heb je geen keuze.
Shakers, handtrommels, tamboerijnen, en andere echte percussie-instrumenten kunnen een geweldige manier zijn om een beetje menselijk gevoel aan je muziek toe te voegen, en een lade vol ervan hoeft niet duur te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL