De Shure SM58 microfoon – Nog steeds aan de top!

door Franck

Hij mag dan al bijna 60 jaar oud zijn, maar kan de overbekende zangmicrofoon nog steeds aan de top blijven? Jazeker!

In de wereld van de zangmicrofoons hebben er maar weinigen een carrière als de Shure SM58 gehad. Nog minder hebben een reputatie van betrouwbaarheid en consistentie opgebouwd zoals deze mic. Eenvoudig gezegd: voor vocale toepassingen – of het nu gaat om spreken, zingen, beatboxen of iets anders waarbij lucht uit de mond komt – heeft de Shure SM58 sinds 1966 de markt in het nauw gedreven. De grootste namen uit de muziekwereld, van Paul McCartney tot Henry Rollins en alles daar tussen, zweren bij de eerbiedwaardige oude microfoon. En zijn status als onmisbaar onderdeel van de opstelling van de toerende band is onmiskenbaar.

Maar wat maakt de SM58 zo populair?

In essentie is de Shure SM58 een eenvoudige dynamische microfoon, die veel van zijn kenmerken deelt met zijn jongere broer, de Shure SM57. Maar waar de ’57 uitblinkt in het opnemen van instrumenten dankzij zijn plattere grill en kleinere voetafdruk, is de SM58 een zuivere zangmicrofoon. Van het kogelvormige rooster dat wat afstand schept tussen de geluidsbron en de capsule, tot het ergonomische ontwerp dat gericht is op hand-held prestaties, is dit een microfoon die echt ontworpen is om je stem op te nemen. Zingen, rappen, praten, niets is een probleem voor deze top mic! Hij heeft zelfs een intern plopfilter om de negatieve effecten van plosieven en ploppen te verminderen, en is stevig genoeg om elke avond in hete, zweterige clubs rondgeslingerd te worden zonder er mee op te houden!

Het beste aan de Shure SM58 is echter dat je er zo’n legendarische, ultra-geschikte microfoon kunt krijgen voor minder dan 100 euro. Elke studio of podium zou er een moeten hebben!

Lees ook op onze site:

Eigenschappen van de Shure SM58

Als je de doos van een nieuwe Shure SM58 openmaakt, zal niemand het raar vinden als je in eerste instantie niet echt onder de indruk bent. We hebben het eerste deel van dit artikel besteed om uit te leggen waarom het een echte legende in de muziekwereld is. Maar toch, als je er naar kijkt, snap ik dat je denkt dat het er een beetje… gewoontjes uitziet.
Maar het komt goed!
Hij is mooi van gewicht en heeft een stevige gegoten stalen body zodat je er meteen zeker van bent dat de mic een aanval van een metal band zou kunnen overleven. Maar tegelijkertijd ziet deze microfoon er simpeletjes uit. Verwacht geen luxe.

Elke studio of podium zou er een moeten hebben!

Je zult echter al snel merken dat dit een microfoon is die je zult blijven pakken. Zijn reputatie heeft hij mettertijd absoluut verdiend. Bekijk een willekeurige recensie online, of spreek met een doorgewinterde gebruiker, en je zult dezelfde woorden zien opduiken: robuust, betrouwbaar, goed geluid.
Een groot deel van de charme van de SM58 ligt in het feit dat je hem niet om de paar jaar opnieuw moet aanschaffen. Je koopt er één, en hij is wellicht voor de rest van je leven bij je. En als je dat bedenkt dan snap je ook dat 100 euro eigenlijk een koopje is.

Uiteraard koop je een mic niet alleen omdat hij lang meegaat. Het moet ook goed klinken en gelukkig doet hij dat. Hij klinkt eigenlijk gewoon geweldig, met een zuivere en evenwichtige klank over het hele frequentiespectrum. Vandaar de standaard keuze van heel veel bekende artiesten.

De Shure SM58 - Favoriet van vele artiesten

De Shure SM58 – Favoriet van vele artiesten

Als zangmicrofoon heeft hij bepaalde fysieke kenmerken die speciaal voor deze toepassingen ontworpen zijn, zeker in vergelijking met de SM57. Beide hebben dezelfde capsule en werkwijze, waaronder het strakke cardioïde polair patroon dat uitstekend werk levert door ruis van opzij te weren, maar met de ’58 krijg je een microfoon waarvan de algemene vorm en werking aangepast zijn aan zang.

De grill, bijvoorbeeld, legt doelbewust wat afstand tussen jou en de capsule, wat samen met het popfilter de ongewenste impact van plops en scherpe niveauverhogingen vermindert. En hoewel er een bevestiging voor een microfoonstandaard bij zit, is de SM58 duidelijk ontworpen als handmicrofoon, dankzij de comfortabele behuizing en de interne shock mount die ruis tegengaat die ontstaat door beweging van je hand.

SM58 zangmicrofoon

Vervangbare grill van de SM58

Tevens 1 van de vele redenen waarom de Shure SM58 zo populair is, is dat als je er door bepaalde omstandigheden toch in slaagt het kapot te krijgen, het grotendeels stukje bij beetje vervangen kan worden. De grill is de meest voor de hand liggende vervanging, maar het is een feit dat je eerder een SM58 grill verwisselt omdat hij er wat viezig uitziet na er jarenlang in geademd en gezweet te hebben dan omdat hij op de een of andere manier kapot ging.

Een onverwoestbare zangmicrofoon van wereldklasse die na bijna 60 jaar nog steeds bovenaan de verkooplijsten staat? Datis de Shure SM58!

Bekijk de SM58 bij Thomann:

Conclusie

Zelfs na zes decennia is de Shure SM58 nog steeds de 1e microfoon die veel vocalisten en artiesten pakken als ze optreden of opnemen. En met goede reden; hij is gebouwd als een tank, klinkt geweldig en kan erop vertrouwd worden show na show te leveren.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL