Audio Technica AT-LP120X platenspeler

door Franck

Lange tijd was de Audio Technica AT-LP120 één van de meest geprezen instap-draaitafels. Terwijl er genoeg budget draaitafels zijn die onder de €200 kosten, bood de AT-LP120 een flinke stap vooruit voor een iets hogere prijs. Opvallend is een elliptische (vs bolvormige) stylus en de zeer fraaie AT95E cartridge.

Sinds 2019 is er de LP-120XUSB. Een bijgewerkte versie van de AT-LP120. Duidelijke ontwerpveranderingen daargelaten, is het nieuwe model zowel €50 goedkoper als in sommige opzichten superieur. Laten we er eens wat gedetailleerder naar kijken.

Hoe presteert de AT-LP120X?

Het instellen van de LP120X is rechttoe rechtaan, hoewel je wel wat kalibratie moet doen. De cartridge is al gemonteerd, maar controleer zelf hoe hij gemonteerd is, want zo uit de doos zijn ze vaak niet perfect uitgelijnd.

De geluidskwaliteit heeft een flinke boost gekregen. De ingebouwde phonovoorversterker en de nieuwe cartridge werken samen om een veel beter geluid te produceren dan de AT-LP120!

Audio Technica heeft verklaard dat de AT-LP120X niet ontworpen is met het oog op DJ's, in tegenstelling tot de AT-LP120. Als gevolg daarvan heeft de motor een lager koppel en is achteruit spelen niet meer mogelijk.

Voor thuisluisteren echter is bijna elk aspect van de AT-LP120 opgewaardeerd. De ingebouwde phonovoorversterker van de AT-LP120 was altijd een van zijn grootste problemen. Het was gewoon geen geweldige voorversterker en het gebruik van de bypass schakelaar om een aparte versterker te gebruiken bracht zijn eigen problemen met zich mee. Audio Technica heeft de feedback ter harte genomen en is hiermee aan de slag gegaan. Met positief resultaat.

Audiofielen zullen vooral blij zijn met de nieuwe AT-VM95E cartridge. Omdat het een cartridge is die relatief nieuw is, zijn veel mensen aan het uitzoeken hoeveel beter hij is dan de oudere AT-95E. Volgens de AVForums review van de nieuwe VM95 cartridge line-up klinkt de AT-VM95E merkbaar helderder en gedetailleerder. De nieuwe cartridge heeft een hoger uitgangsvermogen (4.0 vs. 3.5), montagegaten voor schroefdraad en een verbeterde vormgeving van de body die resonantie vermindert.

AT-LP120X vs AT-LP120

Hier is een kort overzicht van de veranderingen bij het nieuwere model.

Verbeteringen

  • De cartridge is opgewaardeerd van de AT-95E naar de superieure AT-VM95E
  • Verbeterde ingebouwde phonovoorversterker met betere frequentierespons
  • Verbeterde tonearm basis en headshell ontwerp voor betere tracking
  • Losse RCA kabels (in tegenstelling tot de vastbedrade kabels op de AT-LP120)

Downgrades

  • Bouwkwaliteit
  • Lager motorkoppel
  • Geen achteruitspelen meer

Audio Technica heeft met de AT-LP120XUSB een geweldige platenspeler uitgebracht.

Ontwerp

Het valt niet te ontkennen dat de AT-LP120X veel op de Technics SL1200 lijkt. Het is een aantrekkelijk ontwerp, maar er zijn gewoon te veel draaitafels die dit ontwerp delen, zodat het moeilijk is Audio Technica voor hun inspanning te prijzen.

LP120X platenspeler zwart

De LP120X in een zwarte uitvoering

Vergeleken met de oudere AT-LP120 is het onderstel lichter en voelt het niet zo goed gebouwd aan. Dat is teleurstellend, maar het zou zeker het lagere prijskaartje verklaren.

Conclusie

Audio Technica heeft met de AT-LP120XUSB een geweldige platenspeler uitgebracht. Voor thuisluisteren zul je moeilijk een betere platenspeler kunnen vinden voor zijn winkelprijs van €250. Verbeteringen rondom hebben er een platenspeler van gemaakt die beter klinkt dan zijn oudere model dat al goed klonk voor de prijs.

DJ's zullen echter beslist teleurgesteld zijn, want deze nieuwe platenspeler is, ondanks zijn directe aandrijving, niet echt geschikt voor scratchen of andere DJ kunsten. De oorspronkelijke LP120 was verre van de beste DJ platenspeler, maar de mogelijkheid was er wel.

Door de hoge verwachtingen die men had, zullen velen licht teleurgesteld zijn door de wat goedkopere bouw en het lagere koppel van de motor. Maar als je verder kijkt dan zul je snel zien dat je voor deze prijs praktisch niets beters gaat krijgen!

 

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL