7 nieuwe keyboards en synths in 2021

door Franck

Korg Modwave

Een klassieker uit het verleden is weer opgedoken. De nieuwe Korg Modwave bewijst zijn eer aan hun DW8000 digitale synth maar geeft hem wel een hybride behandeling…

De Modwave heeft dezelfde stilering als hun Wavestate en opsix, met veel handmatige bediening, diepe synthese en veel filter- en modulatiemogelijkheden.

De Korg Modwave is verkrijgen voor zo'n 800 euro.

Kijk voor meer info en de volledige specificaties op de Korg website <<

modwave - an edgy, expansive, and easy to use wavetable synthesizer

Kurzweil K2700

Er is nooit een gebrek aan nieuwe keyboard en synthesizers! Laten we eens kijken wat er zoals op de markt komt of is gewoon, tot nu in 2021!

Ze zijn er weer! De K2700 is een evolutie van Kurzweil's populaire K2 serie workstations die geliefd zijn bij musici, toon designers en componisten.

Aangedreven door een uitgebreide versie van de V.A.S.T. (Variable Architecture Synthesis Technology) egine die zijn debuut maakte in de K2 serie, biedt de K2700 virtuele analoge en FM synthese, samen met orgels, piano's en meer.

Er wordt 4.5 GB aan standaard geluiden geleverd – dat zijn meer dan 1.500 sample geluiden, 700 meervoudige combinaties en 13 instrumentcategorieën – en er is 3.5 GB aan gebruiksgeheugen. De polyfonie van 256 noten is meer dan vijfmaal zo groot als die van het vorige model uit de K2 serie.

De K2700 heeft een 88-stemmig volledig gewogen keyboard met aftertouch, samen met een 4×4 bank van velocity-gevoelige pad triggers. Er is ook een ingebouwde ribbon controller en een breedbeeld kleurenscherm, samen met een 16-sporen interne sequencer.

De prijs krijgen nog te horen. Meer informatie op de Kurzweil website <<

Yamaha YC73 and YC88

Yamaha YC73 YC88

Yamaha YC88

Er zijn dit jaar twee nieuwe grote keyboards van Yamaha: de YC73 en YC88. Beide zitten boordevol vintage tonen, met trekstangbediening voor orgelspelers.

De orgelklank engine wordt aangedreven door Yamaha's Virtual Circuit Modeling (VCM) technologie, die belooft het gedrag van een orgel tot op het kleinste detail na te bootsen. Dezelfde technologie wordt gebruikt voor het roterende luidsprekereffect.

Er zijn ook twee toetsensecties, waarbij Yamaha's AWM technologie gebruikt wordt om akoestische en elektrische piano's, strijkers, koperblazers, analoog-achtige synthklanken en meer aan te sturen (FM synthese is hier ook inbegrepen). Er zijn hier ook twee gemakkelijk aan te passen effectsecties.

De YC73 en YC88 kosten respectievelijk 2200 en 2750 euro.

Meer informatie op de Yamaha website <<

IK Multimedia UNO Pro

Uno Synth Pro

Uno Synth Pro

IK Multimedia's nieuwe parafonische Uno Synth Pro en Uno Synth Pro Desktop bieden “The next-generation analogue for everyone”.

En terwijl het nieuwe Pro model weer gemaakt is in samenwerking met boutique synthmaker Soundmachines, is de nieuwe Uno Pro er nu in twee formaten: een 37-stemmige versie met een Fatar keyboard en behoorlijke pitch en mod wheels, en een mini-key Desktop versie die afziet van de ‘full-size' luxe maar sonisch identiek is.

Beide synths breiden uit op de oorspronkelijke Uno door meer van alles te bieden: oscillatoren, filters, sequencer geheugen, voorinstellingen, aansluitmogelijkheden en programmeerbaarheid.

Uno Synth Pro Desktop

Uno Synth Pro Desktop

De synths hebben drie analoge oscillatoren, die elk een continu variabele golfvorm en pulsbreedtemodulatie bieden. Je kunt de oscillatoren hard-synchroniseren, en er is een FM, ringmodulatie en een white noise oscillator.

Er zijn verbeterde filters en envelopes, en vier effectblokken – het analoge overdrive circuit uit de originele Uno krijgt gezelschap van digitale modulatie, delay en reverb blokken – en je kunt ook externe signalen door deze effecten leiden.

De Uno Synth Pro en Uno Synth Pro Desktop zijn in het eerste kwartaal van dit jaar verschenen met de respectievelijke prijs van 749 en 439 euro.

Meer informatie kun je vinden op de IK Multimedia website <<

Korg's ARP 2600 M

ARP2600M - A Legend, Reborn

Korg's nieuwe module is 60% van de omvangrijke ARP 2600 FS, en dat maakt hem lichter en draagbaarder, en hopelijk veel gemakkelijker te verkrijgen…

Binnenin heb je echter dezelfde analoge schakelingen als de ARP 2600 FS, dus hij zou net zo goed moeten klinken. Er is een klein verschil met de spring reverb – hij is opnieuw ontworpen en aangepast aan de kleinere klankkast – maar ons wordt hetzelfde weelderige reverb effect beloofd.

Meer informatie op de Korg website <<

Je kunt de Arp 2600 M kopen voor €1799.

Hammond SK Pro

Hammond is terug met een nieuw stage keyboard met orgel (geen verrassing) maar wat dacht je van ook een ingebouwde monosynth?

Aangedreven door een fysieke modelleer-engine biedt deze zes verschillende oscillator-configuraties, samen met filter- en amplitude-regelaars. Hammond zegt dat dit de spelers de klanken en het hands-on gevoel van een echte analoge synth geeft.

Hammond SK Pro

Hammond SK Pro

Het orgel wordt aangedreven door de Modeled Tone Wheel 1 (MTW1) engine uit het Hammond XK-5 orgel, en er is een nieuwe digitale Leslie luidspreker-emulatie. Bovendien bevat het keyboard een Virtual Multi-Contact functie die ontworpen is om je het gevoel van een echte Hammond te geven.

Verder bevat de Piano/Ensemble sectie nieuwe gesamplede vleugel- en elektrische pianoklanken, en alle klanken zijn volledig te bewerken.

Prijzen vanaf 2500 euro. Meer informatie vind je op de Hammond website <<

Korg miniKorg 700FS

Weer een revival van Korg! De miniKorg 700, uitgebracht in 1973, was Korg's eerste in massa geproduceerde analoge synth. En nu, bijna 50 jaar later, is hij terug!

Korg miniKorg 700FS

Korg miniKorg 700FS

De nieuwe miniKorg 700FS is eigenlijk een nieuwe versie van de MiniKorg 700S, die in 1974 uitkwam en meer functionaliteit toevoegde, maar vergis je niet: dit is een Korg die regelrecht teruggaat naar zijn synth roots.

Terwijl de oorspronkelijke MiniKorg 700 een monosynth met één oscillator was, voegde het S model een tweede oscillator toe, en deze is ook in de FS versie opgenomen. Je kunt hierdoor dikkere en ontstemde klanken maken. Net als de S heeft de FS ook een ringmodulator.

miniKORG700FS Limited Edition: Revel in the Revival

Functies die geheel nieuw zijn voor de FS zijn o.a. een spring reverb effect, een joystick voor pitchbend en modulatie, en aftertouch op het 37-stemmige keyboard. Een arpeggiator is ook aanwezig! Wat betreft de aansluitmogelijkheden kun je terecht met een USB poort, MIDI IN en een CV/Gate In. Een geheugenknop stelt je in staat je favoriete patches op te slaan.

Meer informatie vind je op de Korg website << Het gaat hier om een limited edition en dus moeilijk te vinden. En als je de Korg kunt vinden zal het je zo'n 2000 euro kosten.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL