De PRS Mark Tremonti MT15 versterker – A mean machine!

door Franck

PRS mag dan met hun John Mayer J-MOD 100 het huidige record voor ’s werelds duurste ‘signature amp’ in handen hebben, het is geruststellend te zien dat het zich nog steeds op ons stervelingen richt met producten als de tevens succesvolle Sonzera serie.

Voor de nieuwste signature versterker is PRS gelukkig aan de betaalbare kant gebleven met hun eerste volledig stalen lunchbox amp, ontworpen in samenwerking met PRS endorsee en Alter Bridge gitarist Mark Tremonti.

PRS MT15 Tremonti signature kenmerken

Tremonti staat bekend als een fervent gearhead en de eerste indrukken van de MT15 zijn die van een doelgericht, goed werkende robuste amp zonder overbodige toeters en bellen. Een matzwarte afwerking op een zwaar chassis met effen witte markeringen krijgt een visuele opkikker door de PRS en MT15 logo’s op het geperforeerde stalen deksel, samen met enkele mooie rode inzetstukken aan de zijkant, die een vleugje stijl toevoegen.

De MT15 heeft met de voet schakelbare voorversterkerkanalen voor lead en clean, met gain en mastervolume op het lead kanaal, en volume op het cleane kanaal. Beide kanalen hebben hun eigen regelaars voor bas, midden en hoge tonen, met een master knop en een pull boost op het cleane kanaal om een mild overstuurd randje toe te voegen.

Bekijk de MT15 op Thomann.de

Achteraan is alles eenvoudig gehouden met een effects loop plus een schakelaar voor half vermogen die de MT15 van 15 Watt RMS terugbrengt tot ongeveer zeven Watt.

PRS Tremonti MT15

De PRS Tremonti MT15 die hier naast me staat

Op het eerste gezicht is er geen kanaalindicator, maar bij inschakeling worden alle ventielen van de MT 15 verlicht door LED’s die van kleur veranderen: rood voor lead, blauw voor clean; heel zichtbaar en erg mooi! PRS heeft ook externe bias testpunten en afstelling voor de 6L6 uitgangskleppen toegevoegd.

Het signature model van de Alter Bridge gitarist blijkt een van de beste low-wattage high-gain versterkers van het moment te zijn!

In het chassis is de elektronica netjes en robuust; de meeste componenten zitten op een grote printplaat die ook de bedieningsknoppen op het voorpaneel en de zes 12AX7 voorversterker tubes ondersteunt, met korte lintkabels naar een paar kleinere printplaten voor de aansluitingen op het achterpaneel.

Net als bij de Sonzera versterkers zijn de 6L6 output tubes van de MT15 met de hand bedraad, wat de betrouwbaarheid aanzienlijk vergroot doordat het heetste deel van de versterker gescheiden wordt gehouden.

PRS MT15 achterkant

DE MT15 achterkant

Over het geheel genomen wekken de bouwstandaard en de mogelijkheden vertrouwen, en dankzij een paar ruim bemeten transformatoren voelt de MT15 even solide aan als hij eruit ziet, en is de amp in staat alles aan te kunnen wat een lang optreden of oefensessie hem voor de voeten werpt.

Maar hoe klinkt de MT15?

Veel van de concurrenten van de MT15 geven de voorkeur aan de EL84, maar de 6L6 heeft een heel eigen karakter met ideale kwaliteiten voor een moderne rock/metal kop, waaronder sprankelende hoge tonen, strakke bassen en een evenwichtig middengebied.

Het clean kanaal van de MT15 illustreert dit perfect, met voldoende headroom voor elke gitaar, terwijl de mid-boost functie van het kanaal een mooie vintage Fender overdrive toevoegt met een medium-snelle respons die zeer geschikt is voor country picking of blues.

Hoewel er genoeg versterking is om zelfs de meest low output single coil gitaar in een vuurspuwend monster te veranderen, lijkt de MT15 het best te werken met humbuckers. De doelgroep is waarschijnlijk dan ook voornamelijk te zoeken onder de rockers.

Toch wat groters? Lees ook op onze site:

Het lead kanaal heeft niet minder dan vijf gain stages en de hoeveelheid gain is dan ook enorm. Maar het is ook zorgvuldig geboetseerd tot een verbluffend spervuur van harmonische vuiligheid dat elke noot bijzonder lijkt te willen maken.

Vaak kan een zeer hoge versterking gemakkelijk afzakken tot een onaangename brij die meer als ruis dan als muziek wordt ervaren, maar de MT15 weet dit te vermijden en behoudt een uitzonderlijke helderheid en articulatie, met een iets meer gecomprimeerd gevoel in de lage vermogensstand van zeven watt. Hij is ook in staat tot indrukwekkend volume en headroom op grote podia, mits gebruikt met een geschikte speakerkast natuurlijk.

RIG OF THE WEEK - PRS MT15 AND PRS MARK TREMONTI US GUITAR

Het volledig stalen lunchbox formaat is onverminderd populair, dus is het geen verrassing dat PRS zijn eigen mededinger op de markt brengt. Hij mag dan compact en draagbaar zijn, de MT15 is een echt zwaargewicht als het om moderne rock- en metalklanken gaat, met een monsterlijke klank die kan wedijveren met sommige amp heads die vier of meer keer zoveel kosten.

Offshore productie helpt om de prijs van de MT15 betaalbaar te houden, maar er is nog steeds dezelfde benijdenswaardige PRS bouwkwaliteit en aandacht voor detail die we van alle PRS producten gewend zijn.

PRS Tremonti MT15 Oordeel:

Een echte eer aan zijn naamgenoot en een serieuze bedreiging voor de concurrentie, de MT15 zou wel eens PRS’s populairste versterker tot nu toe kunnen blijken te zijn.

Het is tevens de versterker die standaard naast mijn muziekcomputer staat en versterkerdie het eerst aan gaat als ik wil spelen of opnemen!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL