Nieuw van Fractal Audio: De FM9!

door Franck

Fractal gaat een stap verder met de FM9 – de “krachtigste floor unit ooit” van het bekende amp modeler bedrijf.

Vier DSP cores, Cygnus amp modelling techniek, Ultra-Res cab sims, 100’en effecten van topklasse en meer, allemaal in één robuuste, mooie stalen behuizing!

De strijd om de ultieme floor amp modeler en multi-effect processor te maken is net een stuk heviger geworden nu DSP zwaargewicht Fractal de FM9 uitbrengt.

Net zoals het signaalpad van de in rekken gemonteerde Axe-Fx III units, gebruikt de FM9 een viertal DSP kernen om de laatste evolutionaire stap in zijn modelleringstechnologie, Cygnus, aan te drijven.

De FM9, dezelfde technologie maar nog beter

Cygnus bouwt voort op Fractals SpectrumTrack technologie en maakt de versterkermodellen nog realistischer over alle ingangsniveaus, met bijzondere aandacht voor gitaarversterkers met cascade gain stages. “Het resultaat,” zegt Fractal, “is een waarheidsgetrouwere en dynamischere ‘voicing’, een bijzonder goede aanslaggevoeligheid, en uitzonderlijk bevredigende ‘chugs’.” Deze beschrijving moet toch de gevoelige snaar raken bij menig gitarist!

De FM9 alles-kunner

De FM9 deelt zijn versterkers op in twee blokken, met elk vier kanalen die elk een van de meer dan 280 vintage, moderne en originele versterkermodellen kunnen aansturen. Dit vulgaire vertoon van versterkermodellering wordt aangevuld met Fractal’s UltraRes IR speaker cab sim techniek, plus een overvloed van effectpedalen en studio- effecten, en de mogelijkheid om de functionaliteit van het toestel uit te breiden met FC voetschakeling.

De FM9 heeft precies dezelfde Ultra-Res cabine sim functies als de Axe-Fx III, en is voorzien van 2.200 standaard speaker cabs met de ruimte om nog eens 1.024 door de gebruiker gemaakte of door derden gemaakte Impulse Responses te uploaden.

De effecten van de FM9

Effectpedalen? Er zijn er massa’s, met alleen al meer dan 57 overdrive pedalen, meer dan 50 reverbs, tientallen delay pedalen, vele chorus pedalen, alle smaken modulatie, tremolo, compressors, wah pedalen, EQ en filter mogelijkheden, plus een twee minuten durende looper, rotary, synth, en “plex” effecten waaronder shimmer. Wouw…

Wie op zoek is naar een krachtige pitch-shifting engine zal ook niet teleurgesteld worden. Fractal belooft een “entire suite” aan effecten, met mogelijkheden voor ontstemmen, harmoniseren en een virtuele capo.

Onnodig te zeggen dat er een overvloed aan moderne functionaliteit in het ontwerp van de FM9 gebakken zit en allerlei aansluitmogelijkheden, waaronder Fractal’s “secret sauce” 1/4-inch ingang die uitzonderlijke signaal/ruis prestaties biedt.

Fractal Audio FM9 achterkant

Fractal Audio FM9 achterkant

Je kunt het toestel voor- of achteraf of via de vier-kabel methode gebruiken, en zijn belangrijkste stereo-uitgang heeft zowel gebalanceerde XLR als 1/4″ uitgangen – die beide of beide als aux outs of sends gebruikt kunnen worden – en er is een hoofdtelefoonaansluiting voor stil oefenen of monitoren.

De aanval is in ieder geval ingezet en we verwachten er veel van!

Fractal’s Humbusting techniek wordt gebruikt op alle 1/4″ uitgangen, en wat digitale aansluitingen betreft heb je een 48k SPDIF in en uit, plus 5-pins MIDI In en Out/Thru. Sluit een extern expressiepedaal aan via één van de drie aansluitingen op het apparaat. Je kunt de FM9 ook gebruiken als een hoogwaardige USB audio interface – hij heeft 8-kanaals opname en 8-kanaals weergave mogelijkheden.

Bekijk een demo video over de FM9:

Wie Fractal’s FM3 amp modeller en multi-effecten unit heeft bespeeld zal het ontwerp vertrouwd vinden; de FM9 heeft dezelfde behuizing en multi-kleurige LED ringvoetschakelaars en mini-LCD display. De voetschakelaars kunnen gebruikt worden als tap en hold functies en zoals bij alle Fractal producten is deze opstelling geheel aanpasbaar, met diepgaande bewerkingen die gemakkelijk gemaakt worden met de bijbehorende desktop software.

Kan de FM9 de Neural DSP Quad Cortex onttronen als de must-have versterkermodeller van dit jaar? We gaan het zien. De aanval is in ieder geval ingezet en we verwachten er veel van!

De Fractal FM9 is nu slechts beschikbaar via een wachtlijst. Wanneer het product in de winkel te krijgen is zullen wij hier uiteraard over berichten. De prijs zal zo’n 1600 tot 1700 euro zijn naar verwachting.

Kom binnenkort terug voor de uitgebreide review van de fantastische FM9!

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL