Native Instruments Traktor Kontrol S2 MK3

door Franck

De Native Instruments Traktor Kontrol S2 MK3 is de nieuwste incarnatie van de instap-controller van Native voor beginnende DJ’s. Hij is echter na 3 generaties behoorlijk volwassen geworden, en is nu absoluut een zeer goed uitgerust DJ apparaat in vergelijking met andere instap aanbiedingen.

De controller is duidelijk van plastic, maar laat je daardoor niet misleiden. Het geeft een stevige en solide indruk, en de jog wheels zijn werkelijk geweldig voor dit prijsniveau. De controller heeft 2 x 8 pads van goede kwaliteit per deck en een in de mixer ingebouwde effectsectie.

Functies & mogelijkheden

De dekken

Als je bedenkt dat de Traktor Kontrol S2 MK3 een DJ controller voor beginners is die minder dan 300 euro kost, dan zijn de decks goed uitgerust en zien ze er goed uit. Dit is vooral te danken aan de hoogwaardige 8 performance pads per deck en de grote aluminium jog wheels.

De jog wheels zijn soepel in gebruik en hebben een goede grootte. Jammer genoeg is er geen haptic feedback motor ingebouwd zoals bij de veel duurdere S4 MK3, maar gezien het budget is dat begrijpelijk. Over het geheel genomen zijn ze goed van gewicht en werking!

Traktor S2 MK3 mixer

Traktor S2 MK3 mixer

De pads vervullen een reeks performance functies, en hoewel ze voor elke DJ voldoende zouden moeten zijn, verwacht niet alle keuzemogelijkheden die je gewoonlijk op Serato of Rekordbox DJ controllers krijgt. De Traktor Pro software maakt het eenvoudiger en biedt twee pad functies: je samples aansturen of hot cues.

Looping

Looping doe je met een loop encoder, en het is een mooie manier om loops te maken en te regelen. Draai eenvoudig aan de encoder om de loopgrootte in te stellen, en druk op de knop om de loop in te schakelen. Er is ook een knop om de loop rond te bewegen als hij eenmaal ingeschakeld is, wat een leuke functie is.

Wanneer je de loop encoder combineert met de flux mode (waarmee je een track kunt manipuleren, bijvoorbeeld met de jog wheel, terwijl je steeds terugspringt naar hetzelfde punt waar je was voordat je de track manipuleerde) kun je wat in andere DJ apparatuur een roll effect wordt genoemd nabootsen.

De pitch fader is klein maar stevig en werkt heel goed voor zelfs kleine tempowisselingen. Bovenop de pitch fader zijn er ook sync en key lock knoppen. De decks zijn niet meer gespiegeld, dus het is wellicht even wennen als je van een eerdere versie van de S2 komt.

Traktor S2 MK3 mixing deck

Traktor S2 MK3 mixing deck

De navigatie gebeurt met twee afzonderlijke encoders, één op elk dek. Dat is prettig want het geeft meer overzicht tijdens een live set. Browsen en kiezen van tracks gaat heel gemakkelijk. Knop draaien, knop indrukken. Je kunt ook direct tracks aan je voorbereidingslijst toevoegen zonder je laptop aan te raken!

De Mixer

De S2 MK3 heeft, zoals je waarschijnlijk al opmerkte, geen effecten op het deck, maar er is wel een Mixer FX sectie met 4 knoppen die onmiddellijk het gewenste effect activeren. Je kunt in de software kiezen uit 8 effecten en die toewijzen aan de knoppen.

Het creëert een eenvoudige manier om FX te activeren en gebruiken en vermijdt te veel innodige opties op de decks. Bovendien moeten beginnende DJ’s niet te veel rommelen met geavanceerde FX opties en zich liever op de basis richten, is het idee 😉

De rest van de mixer is vrij rechtlijnig: Bovenaan vinden we een gain knop per kanaal en in het midden de knop voor het hoofdvolume. Verder kun je quantize inschakelen (wanneer ingeschakeld zal de software de track op de maat laten klikken wanneer je hot cues triggert) en een button om de microfoon in te schakelen.

Elk kanaal heeft een 3-bands equalizer met in het midden de sampler volumeknop en de mix en volumeregeling voor de hoofdtelefooningang.

Beide kanalen hebben tevens een kanaalfader die klein maar stevig en goed gewogen is, en tussen de faders heeft de S2 MK3 twee VU meters, een voor elke kanaalingang.

De Kontrol S2 is een uitstekend product als je nog niet zeker bent van je DJ-carrière of geen al te groot budget hebt.

 

Ingangen en uitgangen

De Traktor Kontrol S2 MK3 heeft een heel eenvoudige reeks ingangen & uitgangen: mic ingang met gain control, RCA main out, een USB poort voor een aangesloten iPad, de USB ingang om je laptop aan te sluiten en de voedingsaansluiting. Merk wel op dat er geen voedingsadapter in de doos zit, die zul je apart moeten kopen. Het apparaat werkt trouwens uitstekend met alleen USB voeding.

Bekijk de Traktor S2 MK3 op Thomann.de:

Conclusies

De Traktor Kontrol S2 MK3 is een interessante controller van Native Instruments. Duidelijk gericht op de beginnende DJ, is hij heel goed doordacht om de instapdrempel zo laag mogelijk te maken. Traktor Pro 3 is complexe software, maar je hoeft je daar bij gebruik van de S2 MK3 niet druk over te maken, want alle belangrijke functies zijn gemakkelijk toegankelijk vanaf de controller zelf.

De Kontrol S2 is een uitstekend product als je nog niet zeker bent van je DJ-carrière of geen al te groot budget hebt. Of natuurlijk als je gewoon in je slaapkamer op je gemakje plaatjes wilt draaien!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL