Drumvellen vervangen en stemmen – korte maar krachtige tips

door Franck

Hoe vervang je drumvellen en hoe stem je een drumstel

1: Oude drumvellen verwijderen

Eerst moet je natuurlijk het oude slagvel verwijderen door de spanschroeven rond de trommel met een sleutel los te maken. Eenmaal los, probeer te onthouden welke spanschroef in welke lug ging, omdat de montage dan soepeler zal verlopen.

2: Maak de binnenkant van de trommel en de spanrand schoon

spanschroef en drumsleutel

Spanschroef en drumsleutel

Als je de trommelvellen nog nooit hebt vervangen, is de kans groot dat er zich stof en vuil hebben opgehoopt rond in de rand van de trommel en aan de binnenkant. Gebruik een zachte handdoek en ga de hele rand af.
Breng een klein laagje paraffine wax aan op de rand (optioneel)
Dit is iets sommige drummers doen, maar je kunt het ook overslaan. Ik heb het gevoel dat het nieuwe drumvel lekkerder op drum ligt met een klein laagje paraffine wax. Maar misschien zit het tussen de oren 😉

Ik houd ervan om de eerste keer twee volledige slagen te maken voor elke spanschroef

3: Breng het nieuwe vel op de trommel aan

Haal je nieuwe vel uit de verpakking en leg het op de trommel. Als je dat gedaan hebt, breng je de ring weer aan een en zet de spanschroeven terug. Plaats je ze bovenop de kop en draai je de shroeven met je vingers vast.

4: Gebruik een drumsleutel om te stemmen

Drumsleutel

Drumsleutel

Als de schroeven met je vingers zijn vastgezet, gebruik dan een drumsleutel om het vel te stemmen. Ik hou ervan om de eerste keer twee volledige slagen te maken voor elke spanschroef, waarbij ik ervoor zorg dat ik steeds de tegenovergestelde schroef aandraai.

Stem de trommel naar smaak af.
Zet met je vinger een lichte spanning op het midden van de trommel. Terwijl je drukt, tik je met je vinger ongeveer een centimeter van elk van de lugs, luisterend naar verschillen in toonhoogte.
Pas de spanning aan tot de trommel goed gestemd klinkt. Als je een drum stemapparaat hebt, is dit het moment om het te gebruiken.

Lees ook op onze site:

Redenen waarom je perfect gestemde drums slecht klinken

Hoewel de hierboven genoemde tips voor het stemmen van je drums je kunnen helpen, kunnen er andere factoren zijn waardoor je drums slecht klinken.

1: De ruimte waarin je drumt

Dit is zo’n over het hoofd gezien punt. Slecht klinkende ruimtes hebben een enorme invloed op hoe goed je drums zullen klinken.
Elke ruimte is verschillend. En praktisch alles beïnvloed hoe de drums klinken: De diepte, de hoogte, de inrichting, geluidsisolatie of niet, enz.
Als je in een slecht klinkende ruimte speelt, kun je stemmen wat je wilt, maar het zal op een gegeven moment echt gewoon niet beter gaan klinken. Dus experimenteer hier mee als je op zoek bent naar een beter drumgeluid.

Drum ruimte

Drum ruimte

2: Oude drumvellen

Als je al een paar jaar drumt en je hebt je drumvellen nog niet vervangen, doe jezelf dan een plezier en koop een paar nieuwe. Er zijn altijd mensen die zweren bij jaren oude drumvellen maar over het algemeen is dat niet wat je wilt. Wellicht werkt het voor jou en je muziekstijl, maar ik raad altijd aan je vellen regelmatig te vervangen bij intens gebruik. Oude drumvellen verliezen hun spanning en beginnen na een lange tijd spelen dof te klinken.

3: Onjuiste drumvel plaatsing

Als een drumvel op de rand zit, moet het goed zitten. Zo niet, dan zullen de spanschroeven ongelijke druk uitoefenen bij het stemmen en kan de trommel een “papierachtige” en dunne toon hebben wanneer hij wordt bespeeld.

Wanneer je je nieuwe drumvel plaatst, zorg er dan voor dat je er een beetje druk op uitoefent voordat je de schroeven begint te stemmen. Dit zorgt ervoor dat het vel goed op zijn plaats zit en dat je een gelijkmatige stemming krijgt.

Wanneer je je nieuwe drumvel plaatst, zorg er dan voor dat je er een beetje druk op uitoefent voordat je de schroeven begint te stemmen

Diverse tips en trucs voor het stemmen van je drumkit

 • Wees niet bang om je vellen te strekken
  Na het aanbrengen en plaatsen van je nieuwe drumvellen, is het belangrijk om ze een beetje uit te rekken. Nadat je wat spanning op de lugs hebt gezet, plaats je je handpalm in het midden van het vel en oefen je wat kracht uit. Je hoort misschien wat kraken, maar dat is gewoon de overmatige lijm die zijn grip verliest. Dit is volkomen normaal.
 • Stem het slagvel het laagst
  Hoewel verschillende stijlen om verschillende stemmingen vragen, is mijn ervaring dat het lager stemmen van de slagkop en het hoger stemmen van de resonantievel meestal het beste resultaat geeft. De toms hebben meer power en zijn vetter van toon en pitch.
 • Gebruik de DW Drum Key boor om snel van vel te wisselen
  We hadden het eerder al over verschillende drum tuners, maar als je thuis een boormachine hebt liggen, kijk dan eens naar de Drum Key Boor van Drum Workshop. Veel professionale drummers of hun roadies gebruiken zo’n boor om razendsnel vellen te kunnen vervangen.
 • Experimenteer met demping
  Krijg je die ring niet stil? Experimenteer met verschillende dempingen: gaffertape, Moongel, Drum Dots, dempingsringen, Duct Tape (op zich niet aangeraden), handdoeken, wat je maar kunt bedenken!
 • Stem de spanningsschroeven altijd tegengesteld af
  Als je een sneller en beter resultaat wilt krijgen bij het stemmen, stem dan altijd de schroef tegenover de schroef waar je nu mee bezig bent als volgende. Als je een schroef stemt, zul je merken dat andere schroeven eromheen losser worden.Stemmen met de tegenovergestelde techniek vermindert dit en zorgt ervoor dat je drum sneller gestemd is.
Drums stemmen

Tegenovergestelde schroef stemmen

 • Je oor gebruiken – De beste drumstemmer ben je zelf
  We moeten niet vergeten dat elk stemproduct op de markt slechts een hulpmiddel is. Zelfs als je de Drum Dial of de Tune Bot Studio hebt gebruikt, moet je eigenlijk elke trommel nog steeds controleren door goed er naar te luisteren.

Drumkit stemmen – slotwoord

Een stemapparaat, analoog of digitaal kan onmogelijk alle factoren van je drums voorspellen.
Als de spanrand van je snare drum bijvoorbeeld een beetje krom is, geeft de Drum Dial je misschien een goede meting, maar moet je bepaalde spanschroeven misschien subtiel bijstellen.

Je moet weten welke spanningen goed klinken voor elke individuele drum. Leren hoe het slagvel en het resonantievel op elkaar inwerken is net zo belangrijk! Je kunt beide trommelvellen perfect “in tune” hebben, maar tegen elkaar laten vechten omdat de interval tussen beide niet goed is.
Als je helemaal in het duister tast als het gaat om het stemmen van drums, kijk dan zeker eens naar de 1000’en YouTube video’s over het stemmen van drums.

Bijvoorbeeld deze:

How to Tune Your Drums Like a Pro | Drum Lesson

Na al deze stappen te volgen zul je een eind in de buurt moeten komen van het stemmen van je snare en toms. Blijven oefenen. Probeer het echt te leren op gehoor en gebruik pas daarna hulpmiddelen zoals de DrumDial. Veel succes!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL