De Boss Katana 50 Watt MKII – De beste budget amp in 2022?

door Franck

Het zal je de afgelopen jaren niet ontgaan zijn. Waar je ook leest of kijkt. Als iemand vraagt “Ik zoek een goede maar goedkope beginnersversterker”, dan is het antwoord 9 van de 10 keer: De Boss Katana!

Voor het eerst geïntroduceerd in 2016, klonk de Katana-lijn niet alleen beter dan al zijn budget concurrenten, het bood ook een enorm scala aan geluiden. Dit is dankzij de vijf verschillende geluidsmodi, en ongeveer het hele pedaalassortiment van Boss ingebouwd in de versterker.

2019 bracht een tweede editie naar de line-up. Voor de MK2 heeft Boss niet het wiel uitgevonden, maar wel het één en ander toegevoegd. Elk van de vijf modi heeft nu een “variatie”, waardoor je in feite tien geluidsvariaties hebt. Bovendien kun je nu tot vijf pedalen selecteren in plaats van slechts drie.

Dit de belangrijkste veranderingen maar zeker niet de enige. De versterker is lichter, de speaker is beter en de prijs is aangepast.

We gaan alles op het gemak hieronder bekijken!

Voor wie is deze budget versterker bedoeld?

De Boss Katana is bedoeld voor elke gitarist die op zoek is naar een geweldige, diverse amp die zowel thuis en in de oefenruimte gebruikt kan worden.

Voor live optredens in zalen of bars zou ik echter wel de 100 watt versie aanraden.

De Katana klinkt uitstekend op slaapkamerniveau dankzij de mogelijkheid om het wattage om te schakelen. Dus door het lager te zetten kun je je de amp flink opendraaien zonder een te flink volume.

Tevens kun je de Boss Katana via USB op je computer aansluiten en zo het geluid direct terug luisteren via je computer speakers. Direct opnemen in je audio software is ook een optie. Dus je hebt een echte versterker met bijbehorende bediening en het gemak van opnames zonder microfoons of hard geluid! Super!

Kenmerken en opties

De Boss Katana is een solid sate versterker. Er zitten dus geen buizen in. Maar door de manier waarop Boss buizenversterkers nabootst zullen de meeste mensen weinig verschil horen of merken. Het heet officieel een modeling amp. Dus een amp zonder een eigen, standaard geluid.

Boss Katana 50 watt

De Boss Katana MKI die naast me staat

De versterker bevat vijf versterkermodellen: Akoestisch, clean, crunch, lead, en brown.

Tevens bevat het ook een heleboel ingebouwede effecten, denk aan chorus en flanger tot auto-wah en harmonizers. Alle effecten zijn geëmuleerd naar officiële Boss pedalen. Hetzelfde geldt voor alle overdrives en distortions.

Je zult een ‘amp type’ knop zien om te schakelen tussen de vijf versterkermodellen. Daarna komen een ‘gain’ en ‘volume’ knop. De volumeknop is een onafhankelijke volumeregelaar, zodat je de volumes tussen je presets kunt afstemmen.

Daarna komt het equalizergedeelte. De standaard ‘bass’, ‘middle’ en ’treble’ knoppen zijn hier allemaal aanwezig. De equalizer heeft een groot bereik en reageert zeer goed.

De equalizer heeft een groot bereik en reageert zeer goed

Vervolgens komen de effecten. Er zijn twee knoppen: ‘booster’ (overdrive/distortion) en ‘mod’ (modulatie-effecten zoals chorus en flanger). De tweede set knoppen heeft een ‘FX’ en ‘delay’ gedeelte. Deze doen precies wat ze beschrijven. De FX zijn effecten, net als de mod-knop. Deze omvat echter meer effecten, zoals compressors en een tweede EQ-sectie.

De laatste knop in de effectensectie is de reverb. Er zijn veel verschillende soorten reverbs, zoals digitale, analoge, en modulerende reverbs. Deze klinken allemaal erg mooi en responsief.

Het uiterlijk van de Boss Katana 50 MkII

De Boss Katana heeft een strak en gestroomlijnd ontwerp. Het uiterlijk van de versterker is wel enigzins minimaal, wat betekent dat je hem gemakkelijk voorbij zou kunnen lopen in een muziekwinkel – maar hij is zo populair, dat de kans dat dat gebeurt vrij klein is.

De kast is gemaakt van MDF-hout van hoge kwaliteit. Hij is zeer stevig en toch licht. De kast is bekleed met een plastic dat doet denken aan tolex, maar dan veel harder en gladder. Wederom goede kwaliteit.

Boss Katana beste versterker

De Boss Katana in mijn oude geluidsstudio

De voorkant van de versterker is gemaakt van een ruwe, zwarte stof die tegen een stootje kan. Bovenaan het doek is een metalen ‘Boss’ logo aangebracht, met daaronder het ‘Mark 2’ logo.

De knoppen bevinden zich aan de bovenkant van de versterker, iets verzonken in de kast.

Er is ook een handig handvat aan de bovenkant van de versterker. Het handvat is gemaakt van een stevig rubber materiaal.

Op zich niets bijzonders, maar het ziet er allemaal zeer goed uit en het voelt simpelweg goed!

Boss Katana 50 MKII – De techniek

Boven alle knoppen zitten gekleurde lampjes, die aangeven welk effect je aan hebt staan. In de Tone Studio software kun je effecten op bepaalde kleuren instellen, zodat je snel van effect kunt wisselen, direct op de voorkant van de versterker. Er is ook een kleine tap-tempo knop voor de delay. Hiermee kun je snel een tempo aangeven door er ritmisch op te drukken.

De volgende sectie bevat de presets, presence, master volume, cab resonance en power controls. De Katana 50 kan vier presets plus een algehele instelling opslaan. Alle andere modellen hebben acht presets. De presets zijn verdeeld over twee banken.

THE BEST JUST GOT BETTER | BOSS Katana MK2

De Katana 50 kan schakelen van 0,5 watt, naar 25 en 50 watt, zodat je op elk volume kunt spelen. Alle andere modellen hebben 100 watt, die je kunt verzwakken naar 50 of 0,5 watt voor een lager volume.
0,5 watt klinkt als niets maar het is perfect als je ’s avonds zachtjes wilt spelen met toch een goede sound.

Dit eerste keer voelt dit echt bijzonder om zo je amp te kunnen bedienen

Boss levert ook de Tone Studio software waarin je elk aspect van de versterker kunt regelen. Van hieruit kun je echt beginnen met het tweaken van de toon. Hier kun je tot in detail uit je dak gaan met de effecten. Het bevat eenvoudig te bedienen schuifregelaars om elke parameter in te stellen. Dit eerste keer voelt dit echt bijzonder om zo je amp te kunnen bedienen.

Ook nieuw in de MKII is de ‘power-amp in’ ingang op de achterkant van de versterker. Deze is bedoeld voor effect-processors en multi-effect units. Hiermee kun je het voorversterkergedeelte overslaan en van je Katana in feite een speaker voor je effectprocessor maken. Erg handing!

Klaar met lezen? Bekijk de Boss Katana bij Thomann.de!

Prestaties

Het akoestische kanaal is bedoeld voor akoestische gitaar, en het is een soort mix tussen het cleane kanaal en het directe geluid van de gitaar. Sommige mensen gebruiken dit kanaal liever voor elektrische gitaar met pedalen, anderen zeggen dat het de toon doodt. Probeer het eens uit in de muziekwinkel!

Het clean kanaal is precies zoals geadverteerd. Het is erg clean bij lage gain, en lekker dik bij hogere gain. Dit kanaal kan gebruikt worden voor alles van twangy country tonen, tot glasheldere, funky John Mayer tonen. Dit kanaal werkt ook heel goed met pedalen, net als het akoestische kanaal.

Het ‘brown’ kanaal is bedoeld voor de ‘brown sound’, wat een erg dik, high gain geluid is

Het crunch kanaal klinkt iets dunner dan het clean kanaal. Dat wil niet zeggen dat het slecht is, maar het is niet zo indrukwekkend als de rest van de kanalen.

Het ‘lead’ kanaal is in principe hetzelfde als het crunch kanaal, maar dan iets dikker en met veel meer gain. Dit kanaal is geweldig voor crunchy tonen bij lage gain, en een echte shredder bij hoge gain.

Boss gitaar pedalen

Boss gitaar effecten die in de Katana zitten

Het ‘brown’ kanaal is bedoeld voor de ‘brown sound’, wat een erg dik, high gain geluid is. Dit kanaal heeft iets meer gain dan het lead kanaal, en is wat dreunender. Gezien de naam kunnen we er van uitgaan dat de inpiratie bij Eddie van Halen vandaan komt.

De effecten klinken erg goed. De analoge effecten klinken erg natuurlijk, en de digitale effecten zijn tevens zeer goed. De lijst met effecten is erg lang, en er zijn variaties tussen dezelfde effecten.

Zo is er een spring reverb, plate reverb, modulating reverb enz. En er is een digitale chorus, en keyboard chorus, en meerdere wahs, flangers enz. De lijst is zeer uitgebreid. De meeste effecten zijn gebaseerd op Boss’s eigen pedalen, maar er zijn ook andere bekende pedalen zoals de ProCo Rat, of de Ibanez TS9.

Boss Katana – Het geluid

Clean klinkt deze versterker erg warm en vol. Het is moeilijk te horen dat je hier niet met een buizenversterker te maken hebt.
De EQ heeft een ongelooflijk bereik, hij gaat van super boomy tot ongelooflijk blikkerig en alles daar tussenin, gewoon via de EQ regelaars.

De high-gain geluiden zijn zo divers dat het moeilijk is te beschrijven. Het is echt wat je er van maakt. Je kunt van bluesy en crunchy naar de dikke metal. Het is allemaal mogelijk en afhankelijk van je eigen instellingen klinkt het van degelijk naar fantastisch! Laat ik het zo zeggen, het ligt niet aan de Katana als je er geen goed geluid uit kunt halen.

Boss Katana Head

Zelfs de direct-out klinkt goed. Wat zeker niet standaard is voor gitaarversterkers.
Er is een instelling in de Tone Studio waar je het ‘gevoel’ van de direct-out kunt instellen. Er is ‘rec’ optie dat een ingebouwde cabsimulator heeft voor opnamen. De cabsimulator is erg goed, maar als je je eigen cabinet wilt gebruiken, kun je de ‘live’ instelling gebruiken. Er is ook een ‘blend’: een mix tussen de twee.

Voor opnames kun je ook de hoofdtelefoonuitgang aansluiten op je audio-interface. Volop mogelijkheden. Met USB is je signaal wel wat minder hard.

Lees ook op onze site:

Het vermogen

Wat vermogen betreft, daar heeft de Katana genoeg van. Hij heeft een 50 watt solid-state poweramp. En hoe Boss het ontworpen heeft, is dit net zo luid en krachtig als een soortgelijke buizenversterker!

De amp kan echt flink hard! Ik had de 50 watt MK1 in mijn oefenruimte staan en iedereen was er zeer van onder de indruk.
Speel je alleen keiharde metal of heb je een drummer die altijd super hard speelt, dan wellicht voor een zwaardere buizenversterker gaan. Maar voor elke andere oefenruimtesituatie volstaat de 50 watt versie zeker!

Zoals eerder besproken kun je thuis het wattage lager zetten. Maar om eerlijk te zijn klinkt het op een laag volume met 50 watt ook uitstekend.

Voor optredens kun je de 50 watt versie gebruiken in een niet te grote ruimte. Maar waarschijnlijk kun je versterken via de PA. In dat geval heb je een lekker lichte amp om te sjouwen! En kun je daarna de drummer helpen 😉

Er is alleen één ding… Boss maakt nogal wat verschillende variaties van de Katana, en elke variatie is een beetje anders. Dat roept de vraag op: “Welke moet ik nemen?”.

Welke versie van de Boss Katana moet ik kopen?

Boss maakt momenteel vijf verschillende modellen:

  • Boss Katana 50
  • Boss Katana 100
  • Boss Katana 100/212
  • Boss Katana Artist
  • Boss Katana Head

De Katana 50 is waar we ons tot nu toe op hebben gericht, maar de andere versies zijn ook zeer noemenswaardig.

Boss Katana verschillende versies

Boss Katana verschillende versies

De Katana 100 is in principe hetzelfde als de 50, behalve dat hij honderd watt heeft in plaats van vijftig, en dat hij een FX-loop heeft. Hij heeft ook vier kanalen meer.

De Katana 100/212 is hetzelfde als de 100, maar hij heeft een tweede 12 inch luidspreker, zoals de naam al doet vermoeden.

De Katana Artist is het topmodel van de Katana reeks. Hij heeft een iets betere 12 inch luidspreker, honderd watt vermogen, en de knoppen zitten aan de voorkant van de versterker.

De Katana Head is hetzelfde als de 100, maar dan in de vorm van een versterker voor op speakerkast. Hierdoor kun je de Head aansluiten op een cab van voorkeur. Op die manier kun je het geluid van de Katana door verschillende luidsprekers of door meerdere luidsprekers tegelijk laten lopen. De Head bevat ook een piepklein speakertje dat je kunt gebruiken om te oefenen, zodat je je cab in de oefenruimte kunt laten staan en toch thuis kunt oefenen.

Conclusie

De 50 watt Boss Katana MKII is de ultieme oefenamp voor thuis of oefenruimte, voor deze prijs. Het is moeilijk wat anders te vinden in deze prijsklasse wat even goed klinkt.

Mocht je echt een koopje willen, zoek dan op 2e hands sites naar de eerste versie. Deze is eigenlijk net zo goed als de MK2 versie (minus een paar opties) en wordt regelmatig heel goedkoop aangeboden. Denk aan zo’n 150 euro!

Wil je de Katana nieuw kopen, denk dan eerst goed na voor welke versie je gaat.

Een paar tips:

  1. 50 watt voor thuis.
  2. 50 of 100 watt voor de oefenruimte.
  3. 100 watt voor live optredens.
  4. De Katana Artist als je een groter budget hebt en meer uit je amp wilt halen.
  5. De Head versie als je zelf wilt kiezen welke speakerkasten je gaat gebuiken.

Of kijk op een 2e hands site!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL