De beste MIDI keyboards voor beginners 2022

door Franck

Als je nog niet helemaal weet wat je met je midi keyboard oftewel midi controller wilt gaan doen of als je nog niet weet of je hem veel gaat gebruiken, dan wil je niet gelijk teveel geld uitgeven. Daarom kijken we vandaag naar goede maar ook budgetvriendelijke midi keyboards!

Een midi keyboard of midi controler is een keyboard die zelf geen geluiden ingebouwd heeft. Je sluit deze aan op je computer (meestal via USB) en gebruikt het om samples via computer software te spelen. Of om functies in bijvoorbeeld je opnamesoftware te besturen.

Dit geeft je praktisch oneindige mogelijkeden. In plaats van bijvoorbeeld 5 verschillende piano geluiden in je keyboard te hebben kun er nu zoveel gebruiken als dat je de software er voor hebt. Er zijn 100’en (gratis en betaalde) software bundels met piano alleen al. Maar denk ook aan drum samples, orkest samples, synthesizers en nog veel meer!

Tevens hebben veel midi keyboards functies waarmee je je DAW (opnamesoftware) kunt aansturen. Dus opnames starten en stoppen met een druk op de knop van je keyboard!

Erg interessant dus als je regelmatig met digitale muziek bezig bent!

Laten we een kijkje nemen naar wat een goede midi controller is om mee te beginnen in 2022

Akai MPK Mini Mk III

De Akai MPK Mini MkIII is een favoriet van vele muzikanten. Hij heeft 25 toetsen, 8 drumpads, 8 knoppen, knoppen om te transponeren en octaven te kiezen, een joystick om toonhoogte en modulatie te regelen, en een ingebouwde arpeggiator.

Hij is klein wat hem super draagbaar maakt, hij is beslist heel gemakkelijk in het gebruik, en hij is compatibel met veel verschillende DAWs. De Akai MPK Mini wordt gevoed via USB, dus je hoeft hem alleen maar op je computer aan te sluiten.

De toetsen op dit kleine keyboard zijn velocity gevoelig en in synthesizer stijl, dus ze zijn niet gewogen, maar ze reageren wel op hoe hard je ze bespeelt. De drumpads zijn ook velocity gevoelig, en de knoppen zijn allemaal aan de drumpads toe te wijzen, zodat je de drumpad geluiden naar je eigen smaak kunt aanpassen.

Je kunt ook een sustain pedaal op dit MIDI keyboard aansluiten als je dat wilt met de sustain ingang.
De Akai MPK is er in diverse kleuren.

Akai Professional MPK Mini MKIII 25 toetsen USB MIDI Controller

Akai Professional MPK Mini MKIII 25 toetsen USB MIDI Controller

Dit is een van de beste MIDI toetsenborden voor beginners. Hij biedt veel functionaliteit zonder al te verwarrend te zijn in gebruik en instellingen. Het is beslist een goede keuze voor een beginner MIDI keyboard!

De Akai MPK Mini MkIII kost €444.

Klik hier om hem bij Thomann te bekijken. (Link opent in een nieuwe pagina)

Nektar Impact GX49

De Nektar Impact GX49 is de volgende zeer degelijke MIDI controller voor beginners. De Impact GX49 heeft een 49-stemmig synthesizerachtig toetsenbord, een pitch bend wiel, een modulatie wiel, en een ingang voor een sustain pedaal of andere voetschakelaar.

Ook zijn er octaaf op-en-neer toetsen met LED kleuren die veranderen om de stand van het keyboard aan te geven. Transpose knoppen zijn een ander kenmerk van dit keyboard maar ze kunnen ook in je DAW opnieuw geconfigureerd worden om de functie ervan te veranderen als je ze voor een ander doel nodig hebt.

Er zijn 8 knoppen om door de belangrijkste functies van je DAW te navigeren, zoals opnemen en vooruit en terug springen. De toetsen kunnen ook geherprogrammeerd worden voor ander gebruik dan MIDI.

Het aardige van dit toetsenbord is dat je het niet alleen in je DAW hoeft te gebruiken; je kunt het ook met standalone instrumenten gebruiken en dan werkt het nog steeds prima.

De Impact GX49 is zeer draagbaar en kan gemakkelijk op een iPad of smartphone aangesloten worden, en weegt slechts 2 kilo, wat vrij licht is voor een instrument met 49 toetsen.

Nektar Impact GX49 midi controller

Nektar Impact GX49 midi controller

Wil je een mooi MIDI keyboard dat ook flexibel is in gebruik dan is dit een goede optie.

De Nektar Impact GX49 is verkrijgbaar voor €79 op de Thomann website.

Novation Launchkey Mini MkIII

De Novation Launchkey lijn is een van de beste die er is. Een veel verkocht MIDI keyboard is de Launchkey 49. De Launchkey Mini is daar een kleinere versie van. De Launchkey Mini MkIII is een MIDI keyboard met 25 synthesizer toetsen die velocity gevoelig zijn.

Er zijn 16 drumpads die ook velocity gevoelig zijn. Een extra eigenschap van deze drumpads is dat er LED lampjes in zitten die oplichten in overeenstemming met de uitvoeringsmodus van Ableton Live. Er zijn 8 toewijsbare knoppen en ook speciale navigatie- en bedieningsknoppen.

Als je een grotere versie kiest (Launchkey 49 of 61), staan je nog enkele faders ter beschikking voor volumeregeling rechtstreeks vanaf je MIDI keyboard, en ook modulatie- en pitchwielen.

Novation Launchkey Mini MkII Keyboard Controller

Novation Launchkey Mini MkIII Keyboard Controller

Het enige grote nadeel van dit MIDI keyboard is dat het vooral gemaakt is voor gebruik met Ableton Live. Dat gezegd hebbende, kan hij ook met andere DAW’s gebruikt worden. Als je het met een andere DAW gebruikt zul je sommige functies opnieuw moeten instellen. En wellicht werkt niet elke knop perfect met jouw DAW naar keuze.

Ik weet zeker dat er opties zijn om alle functies in te stellen in jouw DAW, maar als je een Ableton gebruiker bent, is dit het zonder twijfel het MIDI keyboard voor jou!

Bekijk de Novation Launchkey Mini MkIII bij Thomann. (Link gaat naar een nieuwe pagina)

Lees ook op onze site:

Native Instruments Komplete Kontrol M32

Native Instruments is een van de bekendste bedrijven die de muziekindustrie al jaren voorzien van producten van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld hun Komplete Kontrol MIDI keyboard pakket.

De Komplete Kontrol MIDI toetsenborden zijn een industriestandaard en favoriet bij producers en allerlei soort muzikanten, en dat is begrijpelijk. De Komplete Kontrol M32 is het kleinste keyboard dat Native Instruments maakt, maar het is een echt werkpaard!

De M32 heeft 32 toetsen in synthesizer stijl, 8 aanraakgevoelige regelknoppen, een display venster om door instrumenten, presets en effecten te navigeren, en twee touch strips om expressief te spelen. Hij werkt met o.a. Logic Pro X, GarageBand, en Ableton Live, en vele andere DAWs.

De M32 wordt gevoed via USB, dus je hoeft hem alleen maar in je computer te steken en je bent klaar.

Native Instruments Komplete Kontrol M32 Controller Keyboard

Native Instruments Komplete Kontrol M32 Controller Keyboard

Probeer er zeker een te pakken te krijgen, zo niet om te kopen, dan toch om te proberen. De expressieknoppen op dit toetsenbord zijn geweldig en maken het erg leuk om te gebruiken.

De Komplete Kontrol M32 kost €109 bij Thomann.

Alesis VI49

De Alesis VI49 is een van de duurdere MIDI controllers op deze lijst, maar niet voor niets. Hij heeft 49 halfgewogen toetsen en 16 velocity gevoelige RGB drumpads die reageren op je aanraking.

De VI49 heeft ook toonhoogte- en modulatiewielen, 12 toewijsbare knoppen en 36 toewijsbare toetsen voor het manipuleren van plugin effecten en instrumenten, het aanpassen van parameters, het moduleren van filters, en het veranderen van volumes.

De VI49 is een plug and play USB MIDI keyboard zodat je hem gemakkelijk op je favoriete DAW kunt aansluiten.

Een eigenschap die we nog niet gezien hebben op de MIDI toetsenborden op deze lijst is aftertouch. Vaak is aftertouch een effect dat meestal alleen voorkomt op synthesizers en keyboards met gewogen toetsen of half gewogen toetsen.

Aftertouch is het een functie waarmee toetsenisten de toon of klank van een noot op het keyboard kunnen veranderen nadat ze die gespeeld hebben, door harder op de toetsen te drukken.

Alesis VI49 USB MIDI Keyboard Controller

Alesis VI49 USB MIDI Keyboard Controller

Dit is echt een goed gebouwd toetsenbord en het heeft een aantal leuke functies, maar als je niet alle knoppen wilt gebruiken, zul je het wellicht overweldigend vinden omdat het er zo veel zijn.

De Alesis is in meerdere online winkels te verkrijgen voor zo’n 200 euro.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL